Craiova: Anchete blocate din lipsă de fonduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familiile a doi tineri decedaţi anul trecut într-un accident rutier au achitat expertizele medico-legale şi mecanice pentru ca ancheta să nu bată pasul pe loc. Pentru că Poliţia nu are bani, rudele victimelor unor accidente sunt nevoite să plătească expertizele.

Ovidiu Neagoe (24de ani) şi-a pierdut anul trecut fratele într-un accident rutier. În seara zilei de 17 mai 2009, Nicuşor Neagoe (18 ani) a decedat pe loc după ce o maşină marca Dacia condusă de Adrian Ungureanu (33 ani) a tăiat calea motocicletei condusă de tânăr, aruncându-l 19 metri în aer. Pe motocicletă se mai afla un alt tânăr, Nicuşor Petroşanu (20 ani), care a decedat la spital după 10 zile de comă profundă. „Pentru că vrem să se facă dreptate ne-am căutat un avocat care să ne reprezinte la proces. Ca ancheta să continue trebuiau realizate o expertiză medico-legală a victimelor şi o expertiză mecanică a autovechiculelor. Aceste expertize ar trebui să fie achitate de poliţie“, susţine tânărul.

Rudele au plătit expertizele

Surpriza a venit din partea oamenilor legii care i-au spus că nu dispun de fonduri pentru expertize, recomandându-i să le plătească din propriul buzunar. „Expertiza medico-legală a fost achitată de familia celuilalt băiat care era cu fratele meu pe motocicletă chiar după accident“, povesteşte Ovidiu Neagoe. Văzând că ancheta stagnează, familia Neagoe a făcut un efort financiar luna trecută achitând contravaloarea expertizei mecanice.

Accidentul în care şi-a pierdut viaţa fratele lui Ovidiu Neagoe

image


Deşi a trecut aproape un an de la accident, dosarul întocmit pe numele şoferului Daciei nu a ajuns pe masa procurorilor, fiindcă Poliţia Dolj nu a dispus de bani pentru realizarea celor două expertize. Reprezentanţii Institutului de Medicină Legală (IML) Craiova susţin că Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj are datorii de peste 550.000 de lei.
Potrivit directoarei IML Craiova, Roxana Zăvoi, se ajunge la situaţii precum cea a familiei Neagoe pentru că poliţia nu dispune de fonduri necesare. „Noi am achitat multe expertize din bugetul nostru pentru a nu bloca anchetele, dar nu le putem acoperi pe toate“, explică aceasta. Deşi conducerea IPJ Dolj susţine că nu sunt situaţii în care anchetele să fie blocate din cauza neefectuării expertizelor, cazul familiei Neagoe îi contrazice. „Între instituţia noastră şi Institutul de Medicină Legală Craiova există relaţii bune de colaborare“, a declarat Amelia Căprărin, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, referindu-se probabil la expertizele pe care IML le face pe datorie.

image

Poliţiştii gorjeni, datori vânduţi la IML


Inspectoratul de Poliţie Gorj are datorii de 180.000 de lei către Serviciului de Medicină Legală din Târgu-Jiu, bani care nu au mai fost achitaţi din ianuarie 2009. „Am discutat cu domnul comandant şi este foarte receptiv. Ne-a spus că de îndată ce vor strânge sumele de bani, prioritar va fi serviciul de Medicină Legală Gorj. După datele pe care le avem de la contabilitate, s-au strâns datorii de 1,8 miliarde de lei vechi pentru expertize, dar este o problemă de subfinanţare pe care trebuie să o rezolvăm amiabil“, a declarat Constantin Pălivan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Târgu-Jiu.

Medicina Legală Vâlcea, pe butuci


Poliţiştii vâlceni au datorii de 450.000 lei către Serviciul de Medicină Legală. „Nu mai avem bani pentru reactivi, nu putem merge în teren să facem autopsiile, ba chiar şi o parte din salarii sunt plătite din fondurile de la Poliţie pentru expertizele efectuate”, ne-a spus şeful medicilor legişti, dr. Florian Ghiţă. Şeful IPJ Vâlcea, comisar-şef Eugen Neaţă, ne-a declarat: „Este adevărat că avem datorii către Medicina Legală, dar între cele două instituţii nu sunt litigii acutizate. Noi nu suntem ordonatori direcţi de credite, ci doar terţiari. S-au făcut programări la  minister şi situaţia se va rezolva”

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite