Copiii abuzaţi de părinţi şi problemele grave de comportament la maturitate. Cele mai comune efecte ale agresiunilor fizice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii abuzaţi pot avea probleme la maturitate Foto: csid.ro
Copiii abuzaţi pot avea probleme la maturitate Foto: csid.ro

Copiii care sunt agresaţi de părinţi pot dezvolta efecte adverse şi afecţiuni psihice la maturitate. Psihologii ne sfătuiesc să evităm un astfel de comportament pentru a împiedica consecinţele grave care pot apărea, cum ar fi depresia, comportamentul distructiv sau tendinţele criminale.

Psihologii susţin că viaţa socială a unui copil abuzat de părinţi are întotdeauna de suferit. La maturitate se va izola de prieteni şi se va închide într-o cochilie din cauză că este greu să vorbească despre experienţele traumatizante din perioada copilărie.

„Copiii care sunt abuzaţi de părinţi pot avea un comportament total neadecvat şi pot dezvolta tendinţe depresive la maturitate. De cele mai multe ori nu reuşesc să facă faţă presiunilor sociale sau vieţii, iar de aici la o depresie sau un comportament distructiv nu este decât un pas. Părinţii trebuie să îi ajute pe copii să dezvolte tot ce au mai bun şi mai frumos, pentru a putea reuşi în viitor, dar şi pentru a putea aea succes atât pe plan profesionat, dar şi pe plan sentimental“, a spus psihologul Nicolae Dumitru.

Riscurile la care se expun copiii abuzaţi de părinţi:

- Este trist, dar adevărat că din cauza abuzurilor unii copii pot determina la maturitate probleme medicale serioase, răni grave sau moartea.

- În momentul în care copiii sunt abuzaţi de părinţi îşi dezvoltă anumite atitutdini negative despre lume. Toate acest stări pot deveni ameninţătoare şi nesigure la maturitate.

- În momentul în care sunt abuzaţi de părinţi cei mici devin vor avea probleme de exprimare.

- Este bine de ştiut că un copil abuzat îşi pierde lipsa de încredere cu persoanele apropiate în timpul vieţii de adult.

Copiii abuzaţi de părinţi pot rămâne cu ideea că au avut parte de un astfel de comportament din cauză că au fost răi. „La maturitate caută să devină ei înşişi abuzatori şi caută relaţii cu persoane pe care le pot domina. Cei care au fost abuzaţi în copilărie de cele mai multe ori trăiesc momentele respective în timpul somnului“, a mai precizat psihologul Nicolae Dumitru.

Cum trebuie să îi ajutăm pe copii să aibă încredere în ei:

- Copiii trebuie să simtă că sunt iubiţi necodiţionat, iar părinţii  trebuie să evite să îi ironizeze.

- Cei mici trebuie încurajaţi tot timpul şi trebuie să le permiteţi să fie cât mai independenţi şi să încerce să se descurce singuri atunci când nu sunteţi lângă ei.

- Copiii trebuie să primească responsabilităţi, iar în momentul în are acestea sunt îndeplinite trebuiesc lăudaţi.

- Părinţii trebuie să fie un model pentru copii. Trebuie să observe ce calităţi au cei mici şi să îi ajute să îşi dezolte talentele.

- Părinţii nu trebuie să le stabilească copiilor niciodată standarde nejustificat de mari.  

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite