Când va ajunge pe piaţă pepenele de Dăbuleni. „Acum e cât nuca, au fost vijeliile alea şi am stat cu sufletul la gură“

Când va ajunge pe piaţă pepenele de Dăbuleni. „Acum e cât nuca, au fost vijeliile alea şi am stat cu sufletul la gură“

Fermierii din Dăbuleni şi Călăraşi nu mai pot scoate pepenii în acest an mai devreme, aşa cum s-a întâmplat în 2018. Oamenii i-au plantat în tuneluri, dar când au dat foliile jos, tot rodul a căzut. „Schimbările de temperatură ne omoară“.

Câmpurile din Dăbuleni şi Călăraşi sunt pline de culturi de pepene verde şi galben. Anul trecut, în timpul acesta, lubeniţa avea peste 1 kilogram. Acum, însă, dimensiunea este cât o nucă.
 
"Anul trecut, a fost un an foarte bun. Primăvara a fost cu temperaturi ridicate şi am putut ieşi pe piaţă cu marfa foarte devreme. Anul acesta, însă, schimbările de temperatură ne omoară", explică Gelu Firan, producător din Călăraşi.
 
Fermierul spune că a fost a obligat să desfiinţeze tunelurile făcute pentru pepeni întrucât temperatura de peste zi distrugea cultura. "În câmp, în tunel, temperatura era extrem de ridicată, mai ales că afară erau aproape 30 de grade. Când am dat folia jos, aproape fiecare vrej avea rod, dar a căzut pentru că noaptea temperatura a scăzut brusc", a declarat producătorul.
 
Cea mai bună marfă de până acum este cea din solar, mai ales la pepenele galben. "Noi am pus pepene galben mai întâi pe câmp şi după o lună, în solar. Acesta din urmă a legat, are pepeni deja de vreo 1 kilogram şi ceva, în maxim 2 săptămâni putem ieşi cu marfa pe piaţă. Cel din câmp, însă, abia de acum începe să lege", a spus şi Florentina Firan.
 
Producătorii speră, însă, ca producţia să fie la fel de bună ca anul trecut. "Dacă ne ajută vremea, vom avea o producţie bună. Pepenii sunt acum cât o nucă, dar în 21 de zile se coc şi ne putem bucura de dulceaţa acestui fruct", au spus fermierii.
 
Zona Dăbuleni dă cam 15% din producţia de pepeni a ţării şi e cel mai mare bazin de pepeni extratimpurii.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: