Andreea Beia Zamşa, asistenta din fruntea unei organizaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrează voluntar la Spitalul Judeţean, dar a început munca non-profit la 12 ani. Este acum preşedinte fondator al unei organizaţii nonguvernamentale.

Munca în domeniul voluntariatului şi al asociaţilor non-profit a început pentru Andreea în clasa a VI-a. Avea 12 ani atunci când Consiliul Local al Elevilor din Craiova a organizat alegeri în Colegiul Ştefan Velovan din Bănie. Ea a fost unul dintre cei doi copii ai liceului care a câştigat alegerile în urma unei campanii electorale cu afişe lipite pe culoarele unităţii şcolare şi promisiuni în materie de realizări pentru elevi. „Am candidat din curiozitate. La vârsta aceea nici nu ştiam ce o să fac la Consiliul Local al Copiilor. Mi-a plăcut de la început. Am fost aleasă preşedinte a Comisiei de Asistenţă Socială în cadrul consiliului la începutul mandatului“, îşi aminteşte cu nostalgie tânăra. În cei patru ani, cât a durat mandatul său, a participat la proiecte, din care aminteşte o licitaţie de obiecte de artă, cu banii obţinuţi organizându-se traininguri în domeniul voluntariatului, primele ediţii ale cunoscutului Festival „Micul Artist“, dar şi acţiuni sociale la azilul de bătrâni.


Vrea să înfiinţeze un centru pentru autişti


Nu a părăsit domeniul voluntariatului după terminarea mandatului. Timp de un an a activat în cadrul Asociaţiei Române a Tinerilor cu Iniţiativă, iar în toamna anului trecut şi-a înfiinţat propriul ONG. Asociaţia Peoples in Dificulty are şapte membri fondatori, iar Andreea ocupă funcţia de preşedinte. Deşi au început activitatea de curând, tinerii au câteva proiecte în portofoliu şi o grămadă de planuri de viitor. „Vrem să înfiinţăm un centru de zi pentru persoanele de autism. Acesta este principal proiect la care lucrăm şi pentru care depunem foarte mult efort. În afară de proiecte sociale, o să organizăm timp de câteva zile, de Dragobete, spectacole de teatru cu ajutorul a 27 de elevi. Aceştia vor urca pe scena Teatrului Liric din Craiova, pe data de 23 februarie, cu participarea Ansamblului Maria Tănase“, povesteşte tânăra.


Asistentă din propria iniţiativă


Deşi este absolventă de psihologie-sociologie, tânăra a decis să calce pe urmele părinţilor, alegând domeniul medical. În prezent, este şi cursantă la postliceala de asistenţi medicali Charles Laugier. De aproape un an, lucrează voluntar la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova ca asistent medical generalist. Aproape în fiecare zi a săptămânii tânăra învaţă şi ajută bolnavii de la Secţia Chirurgie Maxilo-Facială.  „Am ales această secţie pentru că îmi place chirugia, este un domeniu în care poţi să descoperi lucruri noi. În plus, este şi o secţie lejeră“, explică olteanca. 

Întrebări şi răspunsuri
Cu ce te-a ajutat voluntariatul?

Am învăţat foarte multe. Am organizat acţiuni sociale, artistice, educative, de unde nu aveai cum să nu acumulezi cunoştinţe
Care sunt satisfacţiile?
Oamenii care apreciază munca de calitate. Şi faptul că ai dus la bun sfârşit un proiect. Important este să fie frumos ce rămâne în urma ta. Atunci nici nu îţi dai seama cât de mult vor cântări în viitor.
Ai un proiect preferat?
Îmi e greu să nominalizez unul. Toate au fost importante pentru că au fost diferite domenii, fiecare cu specificul lui.

Ce-i place

Tânără mărturiseşte că îi place tot ce este bun în lume. „Acel ceva din care ai ce să înveţi, de unde acumulezi nişte informaţii mai mult decât omeneşti“, explică tânăra.
Ce nu –i place
Nu suportă oamenii mincioşi şi făţarnici. „Nu-mi plac acei oameni care îţi spun un lucru în faţă, ca apoi să facă altceva pe la spatele tău“, mărturiseşte Andreea.

Profil:
Născută: 14 februarie 1988, Craiova.
Studii: Facultatea de Psihologie-Sociologie, Craiova.
Familia: Căsătorită, are un băiat.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite