VIDEO Croazieră pe Dunăre în 1935. „Fluviul dragostei are cele mai variate peisaje şi cea mai tulburată istorie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Croziera filmată în anul 1935, aflată în arhiva British Pathe, arată diferite locuri din Europa Centrală şi de Est străbătute de Dunăre.

Fundalul sonor este, bineînţeles, nemuritorul vals „Dunărea albastră“ al lui Johann Strauss fiul, compus la 1866. „Niciun alt râu din lume nu are aşa o varietate de peisaje, dar nicio istorie aşa tulburată“, este comentariul realizatorilor.

Filmul de 1 minut şi 57 secunde începe cu o vedere de sus a Vienei, dominate de Catedrala Sfântul Ştefan din inima capitalei Austriei. Domul este emblema Vienei, fiind cea mai semnificativă construcţie gotică din Austria a cărui piatră de temelie a fost pusă în anul 1359. 

Catedrala măsoară 107,2 metri în lungime şi 34,2 metri în lăţime. Are 4 turnuri, iar cel mai înalt este cel sudic - 136,44 metri. Din chilia din turn, unde ajungi urcând 343 de trepte, ai cea mai frumoasă panoramă asupra Vienei.

Domul are 13 clopote, iar cel mai cunoscut clopot, numit Pummerin, se găseşte în turnul nordic ce măsoară 68,3 metri. Acesta este al doilea cel mai mare clopot bisericesc funcţional cu balans liber din Europa. Acoperişul este decorat cu ţigle colorate ce formează vulturul imperial cu două capete, precum şi stemele oraşului Viena şi ale Austriei. 

În catedrală îşi dorm somnul de veci împăratul Friedrich al III-lea, prinţul Eugen de Savoia, ducele Rudolf al IV-lea de Habsburg supranumit şi Fondatorul, care a pus piatra de temelie pentru construcţia gotică a catedralei în 1359.

„Peisajul se schimbă repede pe măsură ce străbatem ţările“, remarcă prezentatorul. În Cehoslovacia, plutaşii trag la vâsle simultan, într-un ritm intens, cărând pe apă copacii tăiaţi. Călătorii admiră mănăstirea Gran (din Slovacia, azi în Ungaria), unde au fost încoronaţi regi, şi Palatul Parlamentului din Budapesta aşezat cu faţa la Dunăre. 

Realizatorii filmului din arhiva British Pathe trec prea repede peste traseul spectaculos din România, spunând doar că fluviul îşi lăţeşte aici albia şi devine mai turbulent. Documentarul călătoriei se încheie înainte de cea mai frumoasă parte a fluviului, Delta Dunării. 

„La capătul unui drum ce depăşeste 2.840 kilometri, colectând apele unui impresionant bazin hidrografic a cărui suprafaţă acoperă mai mult de 8% din suprafaţa Europei, Dunărea, cel de-al doilea fluviu ca mărime al bătrânului continent, construieşte la întâlnirea sa cu Marea Neagră, de mai bine de 16.000 de ani, una dintre cele mai frumoase delte din Europa şi chiar din lume, cunoscută şi ca una dintre marile zone umede ale planetei“, arată specialiştii Administraţiei Rezervaţiei Delta Dunării. 

Imagine indisponibilă

Este unica deltă din lume declarată rezervaţie a biosferei. Deţine o suprafaţă de 580.000 hectare, însemnând 2,5% din suprafaţa României (locul 22 între deltele lumii şi locul 3 în Europa, după Volga şi Kuban). Este una dintre cele mai mari zone umede din lume - ca habitat al păsărilor de apă - şi cea mai întinsă zonă compactă de stufărişuri de pe planetă. Delta Dunării este considerată un muzeu viu al biodiversităţii, cu 30 tipuri de ecosisteme, o bancă de gene naturală, de valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal.

Prin rezervaţie trece Paralela 45º care marchează jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Polul Nord.

Dunărea ia naştere prin unirea a trei izvoare - Breg, Brigach, Donau Quelle - şi se uneşte cu marea prin trei braţe: Chilia, Sulina, Sfântu Gheorghe, formând Delta Dunării. Arealul unic în Europa are o suprafaţă totală de 4.178 km2, dintre care 82% (3.446 km2) în România şi 18% (732 km2 în Ucraina). Statistic, debitul fluviului la intrarea în Deltă este 6.350 m3/s, iar distribuţia debitului pe cele 3 braţe este: Chilia 58%, Sulina 19%, Sfântu Gheorghe 23%.

Dunărea este al doilea fluviu ca mărime din Europa, având 2.840 kilometri lungime (după Volga, 3.530 kilometri lungime). Izvorăşte din munţii Pădurea Neagră şi se varsă în Marea Neagră. Traseul fluviului străbate 10 ţări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina) şi 4 capitale (Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad). Bazinul său hidrografic are o suprafaţă de 817.000 km2. 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO VIDEO Celebrul vals „Valurile Dunării“ a ajuns imnul morţii în Coreea. Artista care a cântat melodia s-a sinucis împreună cu iubitul ei

Aventura lui Avram Iancu, primul om din lume care a parcurs înot Dunărea fără costum de neopren: „A trebuit să înot un fluviu ca să ajung în Deltă“ VIDEO

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite