VIDEO Un cimitir ortodox, subiect de scandal între primărie şi localnici. „Au îngropat primul om fără aviz de la Mediu sau Direcţia de Sănătate Publică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima înhumare în noul cimitirul din Cumpăna
Prima înhumare în noul cimitirul din Cumpăna

Oamenii dintr-o localitate constănţeană se plâng că primăria a concesionat locuri de veci pe un teren unde, deocamdată, nu a obţinut avizele necesare pentru a înfiinţa un cimitir. Mai mult, prima înhumare a avut loc la finalul lunii martie.

UPDATE 14 aprilie Cererea adresată instanţei, prin care vecinii solicitau o ordonanţă preşedinţială pentru „sistarea de îndată, fără somaţie a lucrărilor de pregătire a înhumării de persoane decedate şi chiar de înhumare efectivă de persoane decedate”, a fost respinsă de judecătorii Judecătoriei Constanţa. Soluţia nu este definitivă.

Articolul iniţial

Înfiinţarea unui cimitir în Cumpăna, aflată la câţiva kilometri de Constanţa, este subiect de scandal între mai multe familii care locuiesc în apropiere şi administraţia locală. Oamenii spun că primăria a înfiinţat acest cimitir ilegal, fără avize şi autorizaţii de mediu sau din partea celor de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), fără a solicita acordul vecinilor şi fără a respecta o limită de 100 de metri între proprietăţile lor şi cimitir.

Mai mult, spre finalul lunii martie, în cimitirul ortodox nou înfiinţat a fost făcută şi prima înmormântare. Omenii s-au adresat instanţei, iar procesul se va judeca la Judecătoria Constanţa.

Povestea unui cimitir controversat  

Povestea înfiinţării cimitirului începe în anul 2013, când, printr-o hotărâre de consiliu local (HCL 75/25.07.2013), se decide ca pe un teren de 2 hectare, situat în intravilanul comunei, să se înfiinţeze un cimitir. În acel moment, conform legii, distanţa între cimitir şi zonele de locuit trebuia să fie de 50 de metri.

„În primul rând trebuiau să ceară acordul vecinilor pentru schimbarea destinaţiei terenului, conform PUZ-ului. Terenul acela a fost folosit înainte de o Avicola, care-l avea în concesiune de la primărie. Noi suntem vreo 10 case vecine cu acest cimitir şi nu ne-a cerut nimeni acordul”, spune Claudiu, unul dintre vecini.

În anul următor se emite de către primăria Cumpăna un Certificat de Urbanism privind „elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) cimitir nou ortodox”, un document în care se spune clar că este nevoie de un aviz de la DSP şi de la Mediu. Doar că, până la adoptarea unei HCL prin care acest PUZ a fost însuşit de Consiliul Local Cumpăna, intrat în vigoare Legea 102/2014 privind cimitirele, o lege care impune o distanţă de 100 de metri până la zonele de locuit.

„În acest PUZ al lor nu este respectată nicio distanţă. Este casa mea, un drum şi gardul cimitirului, vreo 7 metri. Atât. Ei nu au respectat nici măcar legea veche, ce impunea 50 de metri distanţă. Ei vorbesc de zonă protejată în PUZ, dar zona protejată include casele noastre”, spune Claudiu.

De la finalul lui 2014 şi până în 2019 nu se mai întâmplă nimic cu acest teren pe care primăria Cumpăna voia să facă un cimitir.

Pe 26 martie 2020, oamenii văd pe geamurile caselor că pe acel teren are loc îngroparea unei persoane. Aşa au aflat că pe 14 noiembrie 2019 primăria a emis autorizaţia de construire numărul 430 pentru „refacere împrejmuire teren şi amenajare cimitir nou ortodox”. „Au îngropat primul om acolo fără aviz de la mediu sau DSP, fără a avea o reţea de apă, locuri pentru igienizare şi alte cerinţe obligatorii pentru un cimitir”, mai spune Claudiu.



 

Cimitrit ortodox in localitatea Cumpana

Cum se apără primăria


Primăria Cumpăna nu a răspuns până la această oră întrebărilor trimise de reporterii „Adevărul”. Din întâmpinarea depusă la instanţă, administraţia locală arată că această autorizaţie de construire are în spate un aviz de mediu emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa pentru actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) al comunei (2019), iar în acest plan se face referire la înfiinţarea unui cimitir şi la limita de 50 de metri, deşi Legea 102 este în vigoare din anul 2014. Aşadar, primăria consideră că nu era nevoie de un aviz de mediu special pentru înfiinţarea cimitirului, ci este suficient cel emis pentru PUG-ul localităţii.

Agenţia de Protecţie a Mediului Constanţa a transmis reporterilor „Adevărul” că nu a primit nicio solicitare din partea UAT Cumpăna pentru emiterea unui act de reglementare pentru amenajare/înfiinţare de cimitir ortodox în localitatea Cumpăna, strada Zootehniei numărul 7.

De asemenea, primăria susţine că locurile de veci concesionate până acum, în care se vor putea face înhumări, sunt departe de locuinţele celor nemulţumiţi, „în cealaltă extremitate a cimitirului faţă de latura de vecinătate cu reclamanţii”.

În ceea ce priveşte existenţa vreunui aviz din partea Direcţiei de Sănătate Publică, primăria Cumpăna a comandat un studiu de impact realizat în luna aprilie 2020 (după prima înhumare) de către Institutul Naţional de Sănătate Publică – Centrul Regional de Sănătate Publică Iaşi. Documentul invocat în întâmpinare nu are, însă, caracterul vreunui aviz emis de autoritatea competentă judeţeană – DSP Constanţa.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Constanţa a transmis ziarului „Adevărul” că nu a fost emis niciun aviz pentru funcţionarea cimitirului ortodox, înfiinţat de Primăria Cumpăna.

UPDATE ora 14.05 Primăria comunei Cumpăna a transmis un răspuns ziarului „Adevărul” cu privire la acest obiectiv de investiţii. primăria arată că în acest moment „ a fost stabilită măsura sistării oricăror înhunmări în locaţia respectivă, cu observaţia că locul de înhumare atribuit se află în extremitatea opusă laturii de vecinătate cu imobilele pe care sunt edificate construcţii”.

De asemenea, Mariana Gâju, primarul comunei arată faptul că administraţia locală a organizat dezbateri cu locuitorii, pe tema cimitirului, încă din anul 2013, iar aceştia au „apreciat ca imperios necesară realizarea unei asemenea lucrări”.

Mai departe, primăria Cumpăna arată că în 23 martie 2020 a emis un Certificat de Urbanism pentru „reamenajare şi construire Casă Mortuară în Cimitir Nou Ortodox în localitatea Cumpăna”.  Deşi această lucrare nu face obiectul articolului, adminsitraţia locală spune că pentru Casa Mortuară APM Constanţa a comunicat că nu se supune procedurii de evaluare a impactului de mediu.

DSP Constanţa ar fi comunicat în 10 aprilie 2020, că realizarea Casei Mortuare îndeplineşte condiţiile prevăzute de reglementările sanitare.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Cartier terorizat de petrecăreţi. „Ne tremură pereţii, copiii plâng că nu pot dormi, s-o ia dracu de comună europeană“

Petrecăreţii care terorizează un cartier, băgaţi în şedinţă. „Toleranţa zero“ a primarului, considerată „apă de ploaie“ de către localnici




 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite