Topul celor mai murdare plaje de pe litoralul românesc. Cât de mizerie este la noi faţă de alte ţărmuri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Călin Gavrilaş
FOTO: Călin Gavrilaş

În fiecare an, reprezentanţii organizaţiilor de mediu monitorizează curăţenia plajelor de pe litoralul românesc. Astfel, se ajunge chiar la un top al celor mai murdare locuri unde poţi să stai la soare. Ce spun cei de la Apele Române.

Plajele de pe litoralul românesc sunt mai curate la începutul acestui sezon estival, arată ONG Mare Nostrum, o organizaţie de mediu care monitorizează de ani buni curăţenia de pe litoral. 

Ultima sesiune de monitorizare a avut loc în luna mai, iar ong-iştii spun că, pe cele nouă sectoare de plajă analizate, cantitatea de deşeuri înregistrată este cu 50% mai mică faţă de sesiunile anterioare (februarie şi aprilie 2022), când au fost înregistrate 11.305 deşeuri. Pe primul loc al gunoaielor este plasticul. 

Potrivit statisticilor şi a rezultatelor proiectelor în care ONG Mare Nostrum este implicată, la nivel european, plajele de la Marea Neagră au cea mai mare abundenţă a deşeurilor, fiind înregistrate 600 deşeuri la suta de metri. Valoarea mediană rezultată pentru această sesiune este de 195.5 deşeuri la fiecare 100 de metri.

„Plaja nu este un mare coş de gunoi şi fiecare dintre noi şi-o doreşte curată. Motiv pentru care fiecare avem obligaţia morală de a contribui la menţinerea curăţeniei printr-un comportament educat, aruncând gunoiul la coş”, adaugă cei de la Mare Nostrum.

În aceste sesiuni de monitorizare a plajelor, densitatea înregistrată a fost 0,11 deşeuri/metru pătrat, în scădere faţă de luna octombrie 2021, când a avut valoarea de 0,49 deşeuri/metru pătrat.

Specialiştii de mediu explică faptul că paiele şi beţele de amestecat rămân pe primele locuri în topul deşeurilor de pe litoralul românesc. Au fost înregistrate 201 astfel de elemente, din totalul de 5.785 deşeuri. „Acest lucru poate fi explicat prin faptul că mulţi dintre constănţeni vizitează plaja şi în extra-sezon, dar omit să arunce la coş deşeurile pe care le produc”, spun cei de la Mare Nostrum.

Gunoaie pe plaja

FOTO: Călin Gavrilaş

În topul celor mai murdare plaje se situează Constanţa, cu 1701 deşeuri, urmată fiind de sectorul din Saturn (1.086 deşeuri) şi de Năvodari (778 deşeuri). 

„Chiar dacă avem cifre mai mici, acest lucru nu înseamnă că ne putem culca pe o ureche. Sezonul estival poate aduce o răsturnare de situaţie. Credem că aplicarea prevederilor directivei europene privitoare la obiectele din plastic de unică folosinţă şi încurajarea folosirii alternativelor la produsele din plastic de unică folosinţă pot fi două direcţii eficiente, care să ajute la reducerea cantităţii de deşeuri de pe litoralul românesc”, spune Angelica Paiu.

Ecologiştii au şi o recomandare pentru cei care fac plajă: aruncaţi gunoiul la coşurile de gunoi, iar dacă acestea nu există se poate păstra gunoiul până la primul tomberon care ne iese în cale. 

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) a întreprins acţiuni ample de curăţare a plajelor în primăvara acestui an, înainte ca acestea să fie predate operatorilor privaţi care le vor amenaja pentru turişti. Conform instituţiei, au fost curăţate manual toate suprafeţele de plajă de pe litoralul românesc de corpuri străine: lemn, metal, sticlă, plastic şi alte deşeuri.

Pe parcursul verii, curăţenia plajelor destinate turiştilor pică în sarcina operatorilor privaţi care au contracte de închiriere semnate cu ABADL.

Vă recomandăm şi: 

Disperarea hotelierilor de pe Litoral: „Am solicitat urgentarea acordării vizelor pentru personalul asiatic“

Culisele avizării proiectului imobiliar de la Corbu. Angajate ale Rezervaţiei Delta Dunării: „Am fost umilite pentru că apărăm o arie protejată”

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite