Se închid restaurantele, cafenelele şi barurile din Mangalia şi Cumpăna

Se închid restaurantele, cafenelele şi barurile din Mangalia şi Cumpăna

Întrucât în cazul localităţilor Mangalia şi Cumpăna rata incidenţei infectării cu COVID -19 a ajuns la 1.53, respectiv 1.56, membrii CJSU Constanţa au votat, în unanimitate, închiderea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astăzi, 07 octombrie a.c., prefectul judeţului Constanţa, George-Sergiu Niculescu, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care s-a reunit la sala „Remus Opreanu”, pentru votarea hotărârilor nr. 34 şi 35 a CJSU Constanţa. Acestea prevăd, printre altele, decizii despre programul restaurantelor din judeţ şi modificarea scenariilor de funcţionare în unităţi de învăţământ.
 
La propunerea prefectului judeţului Constanţa, George Niculescu, s-a votat în unanimitate menţinerea măsurii adoptate prin Hotărârea CJSU nr. 33/05.10.2020, care prevede la Art. 2 faptul că nu se restricţionează activitatea operatorilor economici de pe raza U.A.T. Constanţa, în ciuda ratei incidenţei cumulate a cazurilor COVID-19 din ultimele zile de peste 1.5. Decizia a stat în baza analizei realizate de DSP Constanţa, care a relevat faptul că, din totalul de 503 cazuri COVID-19 în ultimele două săptămâni, 81 provin din centre de îngrijire în care au fost înregistrate focare izolate şi ţinute sub observaţie de autorităţi. În acest sens, rata incidenţei cumulate din Constanţa, fără cele 81 de cazuri confirmate în centre de îngrijire, este de 1.36.
 
Nu aceeaşi decizie a putut fi luată şi în cazul localităţilor Mangalia şi Cumpăna, acolo unde rata incidenţei a ajuns la 1.53, respectiv 1.56. Astfel, membrii CJSU Constanţa au votat, în unanimitate, închiderea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor (inclusiv din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, cu excepţia clienţilor cazaţi în hotel/pensiuni) de pe raza U.A.T. Mangalia şi U.A.T. Cumpăna, începând cu data de 07.10.2020, ora 24.00. În acelaşi timp, se închid şi operatorii economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, iar activităţile culturale sunt interzise, până la o nouă decizie a CJSU Constanţa.
 
În ceea ce priveşte scenariile de funcţionare a şcolilor din judeţ, au fost făcute modificări în cazul a 18 unităţi de învăţământ. 
 
În trei unităţi din municipiul Constanţa se va trece de la scenariul 2, la scenariul 3, după cum urmează: Şcoala Gimnazială nr. 3 „Ciprian Porumbescu”, până pe 20 octombrie a.c. (o clasă pregătitoare şi o clasă a IV-a, doi elevi confirmaţi), Şcoala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart” până pe 15 octombrie a.c. (o clasă a VIII-a, un elev confirmat), Şcoala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu” până pe 20 octombrie a.c. (o clasă a V-a, o clasă a VI-a, o clasă a VII-a şi o clasă a VIII-a, un cadru didactic confirmat).
 
Alte 11 unităţi de învăţământ vor trece din scenariul 1, în scenariul 2, ca urmare a ratei incidenţei cumulate între 1-3 / 1.000 de locuitori. Acestea sunt: Şcoala Primară „Colibri” Constanţa, Şcoala Gimnazială nr. 1 Siminoc, Grădiniţa cu Program Normal Siminoc, Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Corbu, Şcoala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Corbu, Şcoala Primară Vadu, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Costineşti, Grădiniţa cu Program Normal „Pinochio” Costineşti, Şcoala Gimnazială „Adrian Ghencea” Săcele, Şcoala Gimnazială nr. 1 Mangalia şi Şcoala Gimnazială nr. 36 „Dimitrie Ştiubei” Constanţa. Măsura a fost luată conform Ordinului comun nr. 5487/1494/2020, până la modificarea ratei incidenţei.
 
Nu în ultimul rând, patru unităţi de învăţământ vor trece din scenariul 2, în scenariul 1, după ce au reuşit să asigure condiţiile pentru ore „faţă în faţă”. Este vorba despre Şcoala Gimnazială nr. 1 Castelu, Şcoala Gimnazială „Iuliu Valaori” Nisipari, Grădiniţa cu Program Normal Nazarcea şi Şcoala Gimnazială nr. 1 Siliştea.
 
Totodată, în cadrul şedinţei de CJSU, s-a votat în unanimitate ca, în situaţia în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor la nivel judeţean, ori a unei sau mai multor localităţi depăşeşte pragul de 1.5, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa are obligaţia de a se întruni în şedinţă extraordinară, în cel mult 48 de ore de la depăşirea pragului.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările