Primăria Constanţa, dată în judecată de USR. A invalidat o treime din semnăturile Fără Penali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
USR la depunerea listelor Fără Penali la Primăria Constanţa Sursa Facebook USR Constanţa
USR la depunerea listelor Fără Penali la Primăria Constanţa Sursa Facebook USR Constanţa

Un număr de 6.000 semnături au fost anulate de pe listele Fără Penali pentru municipiul Constanţa. USR a anunţat că va da în judecată Primăria Constanţa.

Uniunea Salvaţi România va acţiona în instanţă Primăria Constanţa în urma anulării a 6.000 de semnături pentru iniţiativa civică Fără Penali în funcţii publice, dintr-un total de 19.000 semnături. USR spune că acest lucru s-a făcut fără nicio explicaţie şi că astfel Primăria municipiului Constanţa le fură cetăţenilor dreptul de a solicita o ţară fără condamnaţi penal.

„Suntem nevoiţi să acţionăm în instanţă Primăria Constanţa. Vom verifica listele cu semnăturile anulate şi dacă vom constata că există nereguli, că au fost oameni şterşi de pe liste, este posibil să depunem plângeri penale inclusiv pentru abuz în serviciu. Dreptul de a iniţia proiecte legislative, inclusiv de revizuire a Constituţiei, este un drept reglementat de lege. Să ţi se încalce acest drept printr-un abuz este de neacceptat“, a declarat Stelian Ion, deputatul USR de Constanţa. 

„Primăria Constanţa a invalidat semnăturile a peste 6000 de constănţeni. Dorinţa a peste 6000 de cetăţeni de a trăi într-o ţară care să nu fie condusă de infractori a fost ştearsă din pix de funcţionarii de la Evidenţa Populaţiei. Munca membrilor USR Constanţa, a voluntarilor, speranţa celor care au sprijinit iniţiativa au fost şterse cu buretele de administraţia PSD. Comitetul de Iniţiativă al #Farapenali va da în judecată Primăria Constanţa“, a anunţat USR Constanţa.

„Judeţul Constanţa era unul din judeţele care trebuia să adune 20.000 de semnături. Un abuz fără egal. USR va acţiona în instanţă Primăria Constanţa. Aşa ceva este incredibil. Semnăturile oamenilor CONTEAZĂ! În prezent pragul de 20.000 de semnături este încă în siguranţă datorită faptului că s-au strâns semnăturile în 23 de judeţe, cu două mai multe decât cerea legea. Această încercare de blocare a iniţiativei cetăţeneşti nu va reuşi!“, au scris usr-iştii pe Facebook. 

Sursa Facebook USR Constanţa

Fără penali semnături campanie Sursa Facebook USR Constanţa

USR are probleme şi în alte judeţe cu validarea semnăturilor.

La Maglavit, judeţul Dolj, primarul invocă nerespectarea GDPR - „un motiv fantezist deoarece acest regulament nu se aplică iniţiativelor cetăţeneşti de modificare a Constituţiei“, arată USR.

Şi în comuna Bascov, judeţul Argeş, primarul refuză efectiv validarea semnăturilor, invocând probleme - false, în opinia USR - cu împuternicirile făcute de comitetul de iniţiativă.

USR lansează un apel către funcţionarii publici, deoarece ei sunt primii care fac verificările şi îşi pun semnătura pe liste, îndemnându-i să nu asculte de dispoziţiile politice ale şefilor lor, să nu fie obedienţi, pentru că vor fi primii care vor răspunde pentru aceste abuzuri.

„Deseori, primarii îşi deleagă atribuţiile către funcţionarii publici pentru a se pune la adăpost în cazul unor plângeri, iar USR crede că mulţi primari vor acţiona în acest mod şi de această dată“, afirmă USR-iştii.

Depunerea semnăturilor la Parlament va avea loc în două zile, pe 20 şi 21 septembrie. 

Deşi termenul de validare a semnăturilor de către primării expiră pe 20 septembrie, membrii USR au primit înştiinţări din partea unor instituţii că vor mai prelungi termenul cu câteva zile.

„Fără Penali este sub asediu, continuăm lupta pentru fiecare semnătură. Joi şi vineri vom aduce semnăturile în Parlament şi apoi vom da curs plângerilor împotriva primarilor. Aceştia ţin captive semnături şi decid în mod asumat să nu respecte legea. Subliniez că primarul trebuie să ateste doar două lucruri, că semnatarul are drept de vot şi domiciliul în judeţul precizat, orice altă acţiune este o interpretare greşită şi un abuz în serviciu. Primarii decid în mod asumat că nu respecte legea, în încercarea de a fi fideli lui Liviu Dragnea, şi să fure semnăturile cetăţenilor. Îi vom acţiona în instanţă“, a declarat Dan Barna, preşedintele USR. 

Primăria Constanţa a transmis un comunicat de presă legat de acuzele USR. 

Redăm comunicatul integral:

„Primăria Municipiului Constanţa a invalidat un număr de aproximativ 6.000 de semnături acordate în cadrul campaniei „Fără penali în funcţii publice”.

În data de 24.08.2018, Direcţia Locală de Evidenţă Persoane a primit 18.990 de semnături pentru atestarea calităţii de cetăţean cu drept de vot şi a domiciliului susţinătorilor iniţiativei „Fără Penali în funcţii publice”.

Conform Legii 189/1999 privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni, atestarea calităţii de cetăţean cu drept de vot şi a domiciliului susţinătorilor se face prin verificarea listei de susţinători.

Astfel, în conformitate cu prevederile art. 5 din Legea nr. 189/1999 au fost atestate 12.715 persoane, restul de 6.275 de semnături fiind invalidate din următoarele motive:

- nume şi prenume eronate sau incomplete;

- adresa de domiciliu/reşedinţa incompletă sau persoane cu domiciliul în altă localitate;

- cod numeric personal incomplet sau eronat;

- seria şi numărul actelor de identitate eronate sau expirate anterior datei listei.

Precizăm că atestarea semnăturilor a fost realizată de către funcţionarii publici din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa cu bună credinţă şi responsabilitate, în conformitate cu prevederile legale“.

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO O tânără care strângea semnături pentru campania „Fără penali“, ameninţată că va fi băgată în dubă

VIDEO Cortul „Fără Penali în funcţii publice“ montat de USR a fost vandalizat

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite