Povestea lui Bretanion, primul episcop al Tomisului. Cum a reuşit să se opună împăratului care i-a adus pe aceste meleaguri pe arieni

Povestea lui Bretanion, primul episcop al Tomisului. Cum a reuşit să se opună împăratului care i-a adus pe aceste meleaguri pe arieni

Pictura care îl înfăţişează pe Sfântul Bretanion FOTO Arhiepiscopia Tomisului

Pe 25 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Ierarh Bretanion, primul episcop atestat al Tomisului, care s-a născut în Cappadocia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Duminică, 27 ianuarie, începând cu ora 9.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sf. Ierarhi Nicolae şi Bretanion”, de lângă localitatea 23 August, care-şi sărbătoreşte unul dintre ocrotitori.
 
Născut în Cappadocia, posibil ucenic al Sfântului Vasile cel Mare, Bretanion (Vretanion) a fost numit episcop al Tomisului în jurul anului 360. 
 
Dintr-o mărturie a istoricului bisericesc Sozomen se cunoaşte un episod din care reiese bărbăţia şi înţelepciunea sa. Astfel, împăratul Valens, care era un aprig susţinător al ereziei ariene, a venit la Tomis după încheierea unei campanii războinice împotriva goţilor (369) şi, intrând în catedrala episcopală, a încercat să-l înduplece pe episcop să îmbrăţişeze credinţa arienilor prin participarea la Sfintele Taine alături de credincioşii arieni. Episcopul a refuzat, invocând hotărârile Sinodului I ecumenic de la Niceea (325), care condamnase arianismul, şi a părăsit biserica episcopală, mutându-se într-o altă biserică, împreună cu credincioşii ortodocşi. 

Faptul că s-a mutat dintr-un lăcaş de cult în altul denotă răspândirea creştinismului şi faptul că, la Tomis, existau cel puţin două edificii de cult creştine. Împăratul Valens s-a supărat pe episcop şi a poruncit să fie trimis în exil, dar, la scurt timp, l-a reaşezat în scaunul episcopal de teama unei iminente răscoale a credincioşilor. A avut un rol important şi în redactarea şi trimiterea documentelor cu privire la transferarea moaştelor Sfântului Sava Gotul în Cappadocia, la cererea Sfântului Vasile cel Mare.
Sf. Bretanion a condus Biserica Tomisului până aproape de anul 381, când a murit, în ziua de 25 ianuarie. Chipul sfântului este pictat în catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: