Operaţie complicată, făcută în premieră în Dobrogea. Medicii au salvat viaţa unui pacient care suferea de cancer al căilor biliare

Operaţie complicată, făcută în premieră în Dobrogea. Medicii au salvat viaţa unui pacient care suferea de cancer al căilor biliare

Un bărbat din Constanţa poate să spună că s-a născut a doua oară datorită medicilor care s-au încumetat să-l opereze. Intervenţia chirurgicală era atît de dificilă încât doar anumite spitale din România se încumetă să o facă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pacientul de 65 ani s-a trezit în urmă cu două săptămâni cu dureri de burtă, lipsa poftei de mâncare şi scăderi în greutate. El a mărturisit că a mers pe la mai multe cabinete medicale şi clinici, dar doctorii nu i-au descoperit problema. 
 
Timp de patru zile, niciun medic nu a reuşit să-l diagnosticheze corect. Tocmai de aceea, vestea că are cancer la căile biliare a venit ca un trăznet. Medicii spun că pacientul suferea de icter mecanic prin tumoră de cale biliară. Neoperată, afecţiunea putea să ducă la moartea pacientului în urmatoarele luni. A contat foarte mult faptul că tumora a fost descoperită la timp.
 
"Din cauza faptului că pacientul era anemic, cu doua zile înainte de intervenţie acesta a fost pregatit preoperator. Astfel, bărbatul a primit transfuzii de sânge şi plasmă şi i s-au facut echilibrari hidroelectrolitice", susţine doctorul Paris Stamule de la OCH.
 
Operaţia era una de mare fineţe şi doar dacă un spital are dotarile necesare medicii se încumetă să o facă. Specialiştii spun că există riscuri mari datorită vaselor de sânge care trebuie disecate şi protejate. 
 
La intervenţia care a avut loc la Ovidius Clinical Hospital a participat o echipă condusă de doctorul Vladislav Braşoveanu, din care a făcut parte dr. Nicolae Ciufu şi dr. Paris Stamule. Operaţia a durat două ore şi jumătate, iar pacientul este deja într-o stare mai bună.
 
"Acum pacientul este conştient, colaborant, echilibrat cardiocirculator şi respitator, cu stare generală bună, cu icter în remisie şi tranzit reluat. Având în vedere evoluţia favorabilă a pacientului, apreciem că acesta va putea fi externat în câteva zile, urmând a reveni periodic la control în policlinică", a declarat dr. Nicolae Ciufu pentru Adevărul. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările