Noi focare de pestă porcină africană în judeţul Constanţa. Două localităţi au intrat în carantină

Noi focare de pestă porcină africană în judeţul Constanţa. Două localităţi au intrat în carantină

FOTO Arhiva

Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Africană a confirmat două noi focare de pestă porcină africană în judeţul Constanţa. Autorităţile au luat măsura sacrificării porcilor bolnavi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pesta porcină africană se răspândeşte în continuare în localităţile din Dobrogea. Cu toate eforturile autorităţilor, noi focare de pestă au fost confirmate de Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Africană, joi, 12 iulie, în gospodării din Vadu şi Cheia.

„Conform procedurilor, D.S.V.S.A. Constanţa a luat următoarele măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară oficială a exploataţiilor, au fost impuse restricţii de mişcare, s-a efectuat dezinfecţia exploataţiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost ucişi porcii bolnavi şi cei care au fost în contact cu aceştia şi s-a realizat ecarisarea cadavrelor conform locaţiilor avizate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa”, transmite DSVSA (Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) Constanţa.

Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animale bolnave şi găsite moarte (14 capete).

La nivelul judeţului Constanţa a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea bolii şi adoptarea zonelor de restricţii. S-au dispus restricţii de circulaţie şi s-au instituit filtre rutiere.

Au fost stabilite  zonele de restricţii sanitare veterinare, în jurul gospodăriilor afectate, respectiv două zone de protecţie – localităţile Vadu şi Corbu cu o rază de 3 km fiecare şi două de supraveghere cu rază de câte 10 km  – localităţile Corbu, Săcele, Traian, precum şi Grădina, Casian, Gura Dobrogei, Târguşor, Mireasa, Pantelimon, Pantelimon de Jos.

Este în desfăşurare acţiunea de catagrafiere a tuturor suinelor din zonele de restricţii.

D.S.V.S.A. Constanţa solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, alte autorităţi, sau D.S.V.S.A. judeţeană.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, se mai arată în comunicat.

Pe aceeaşi temă:

Focar de pestă porcină africană confirmat în judeţul Constanţa

48.000 de porci vor fi sacrificaţi forţat în Tulcea, cu pierderi colosale. „De unde o să iau personal când o să-mi dea voie să continui activitatea prinţii guvernului?“ 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările