Miting împotriva exploatării gazelor de şist! Vino şi tu! „Aducem sticle cu apă, va fi singura rezervă potabilă!“ UPDATE

Miting împotriva exploatării gazelor de şist! Vino şi tu! „Aducem sticle cu apă, va fi singura rezervă potabilă!“ UPDATE

Miting împotriva exploatării gazelor de şist

Coaliţia Dobrogea Verde face un apel către toţi constănţenii să vină joi la mitingul de protest împotriva forărilor prin fracţionare hidraulică a gazelor de şist în Dobrogea, pe care intenţionează să-l demareze compania Chevron. Mitingul începe la ora 17.00, în Parcul Primăriei din Constanţa, la statuia Victoriei.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Câteva sute de constănţeni au venit în parcul de lângă primăria Constanţa pentru a protesta împotriva forărilor prin fracţionare hidraulică a gazelor de şist în Dobrogea.
Copiii aveau sticluţe cu apă. „Vrem să transmitem mesajul că aceste sticluţe cu apă ar putea fi ultimele rezerve de apă potabilă“, a spus Valentin Coman, unul dintre organizatorii mitingului.Tot timpul mitingului, pe scena improvizată s-a cântat muzică folk.
Paul Iurea, reprezentantul organizaţiei „Vama Verde“ a chemat societatea civilă să-şi unească forţele pentru a putea învinge un „colos“, adică Chevron. În acest sens, toţi constănţenii sunt chemaţi să semneze petiţia împotriva forărilor din Dobrogea. Pe toată perioada sezonului estival, pe plaja din Vama Veche se va monta un cort unde orice doritor poate semna petiţia.

Ce este fracturarea hidraulică?


Această metodă presupune pomparea a milioane de litri de apă, nisip şi aditivi chimici la mare adâncime pentru a sparge stratul de rocă şi a elibera gazul. Aditivii folosiţi conţin substanţe chimice, dintre care unele toxice, alergene şi cancerigene.

Care sunt riscurile?Pânza freatică şi apele de suprafaţă poluate
Soluri toxice şi radioactive
Poluarea aerului
Cutremure şi alunecări de teren
Boli incurabile pentru oameni
Distrugerea florei şi faunei
Infrastructură distrusă
Poluare fonică

„Vom ieşi în stradă şi vom aduce la noi sticle cu apă de 0,5 l pentru a le depune în faţa statuii, deoarece credem că aceasta va fi singura rezervă de apă potabilă din Dobrogea, rămasă după începerea forărilor prin fracţionare hidraulică a gazelor de şist!“, îndeamnă organizatorii.

Citeşte ce spune Ministerul Mediului despre exploatarea gazelor de şist

„Spune NU otrăvirii apei!” este sloganul cu care coaliţia luptă pentru interzicerea acestei metode a exploatării gazului de şist în România, metodă controversată, cu efecte negative în ceea ce priveşte sănătatea noastră, a dobrogenilor, contaminarea pânzei freatice şi a surselor noastre de apă potabilă, apariţia explozivă a bolilor specifice sistemului nervos, a bolilor de piele şi chiar a cancerului, contaminarea solului, epuizarea resurselor de apă, scoaterea terenurilor din circuitul agricol precum şi provocarea unor cutremure de pământ.Coaliţia DOBROGEA VERDE este formată din ONG Mare Nostrum, Grupul pentru Jurnalism, Cultură şi Comunicare, Centrul pentru Resurse Civice şi Comisariatul pentru Societate Civilă, Vama Verde, Costineştiul Verde, Mangalia Verde.

 
 

citeste totul despre: