Moştenirea unui lider. Saladin Agiacai, românul din Congresul Mondial al Tătarilor, a fost comemorat la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Saladin Agiacai, lider al comunităţii tătare, comemorat la hotel Aurora din Mamaia Foto Viviana Pascu
Saladin Agiacai, lider al comunităţii tătare, comemorat la hotel Aurora din Mamaia Foto Viviana Pascu

Comunitatea musulmană s-a reunit vineri pentru comemorarea lui Saladin Agiacai, fost lider al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, fondator al Asociaţiei Patronale Mamaia şi membru în Congresul Mondial al Tătarilor, ce s-a stins din viaţă în urmă cu 5 ani, la vârsta de 64 ani. Asociaţia ce-i poartă numele, înfiinţată de urmaşii săi, este activă în promovarea iniţiativei în domeniile social, cultural şi antreprenorial.

Aproape 200 persoane - tătari, turci şi români - au participat vineri, 4 decembrie, la slujba de pomenire a lui Saladin Agiacai (25 februarie 1946, satul Curcani, comuna Cobadin - 3 decembrie 2010, Constanţa) ţinută în sala hotelului Aurora din Mamaia. Ceremonia religioasă a fost oficiată de 10 preoţi musulmani, în frunte cu muftiul Iusuf Murat.

Cei prezenţi au rememorat legătura pe care o aveau cu Agiacai şi felul în care acesta le-a influenţat viaţa. Pentru Aurel Butnaru, Saladin Agiacai a fost cel mai bun prieten. „Eram foarte apropiaţi şi la serviciu, şi în timpul liber, fiind vecini, eu la hotel Parc, el la hotel Aurora. La împlinirea a 25 ani de căsnicie i-am fost naş, iar pe fiica sa Mery o ştiu de când era mică. Când lui Saladin i s-a făcut rău, atunci, în ultima sa zi, am fost primul care am venit la el. Viaţa merge mai departe, dar pe el nu-l uităm niciodată“, povesteşte fostul viceprimar Aurel Butnaru, proprietarul hotelului Parc din Mamaia.

Alt apropiat, Andrei Ion, a fost coleg de birou cu Saladin Agiacai la ONT Litoral. Românul regretă şi-acum că nu şi-a urmat prietenul tătar pe drumul privatizării. „El a dat tonul pentru oamenii din turism să ia hoteluri sau restaurante în locaţie de gestiune, cum era pe atunci. A ţinut toţi lucrătorii pe lângă el, a avut grijă să păstreze profesionişti care să dezvolte din mers industria turismului în anii `90. M-a chemat să luăm împreună hotelul Aurora, dar eu nu m-am încumetat. A fost greu pentru el, dar a răzbit. A avut viziune şi curaj. A fost un luptător“, relatează Andrei Ion.

Parlamentarul Varol Amet i-a urmat lui Saladin Agiacai la şefia UDTTMR, în 2008. „Pentru mine a fost un părinte spiritual, m-a învăţat tot ce ştiu. Mi-a fost mai mult decât o rudă. Îi port o mare recunoştinţă“, a mărturisit deputatul tătar.

Fostul parlamentar Negiat Sali l-a convins pe Saladin Agiacai să intre în linia întâi a reprezentării oficiale a comunităţii. „I-am spus că e păcat să nu fie în faţă un om ca el. El voia să rămână să se ocupe de turism, dar şi-a dat seama că e nevoie de el şi la Uniune. Aşa că a făcut un pas în faţă şi a condus UDTTMR înre 2004 şi 2008. Nu poate fi uitat şi iată cum ne adună aici din nou!“, arată Negiat.

Virgil Coman, directorul Arhivelor Judeţene Constanţa, a vorbit despre generozitatea celui pe care l-a cunoscut îndeaproape. „Am fost împreună la o mulţime de acţiuni. Întotdeauna avea grijă să nu ne lipsească nimic, ca toată lumea să se simtă bine. Era de o generozitate rar întâlnită“, a spus istoricul Coman. Pe tinerii din comunitate, Agiacai îi susţinea cu burse până la finalizarea studiilor universitare.

Pentru a-i cinsti memoria, fiica liderului musulman continuă proiectele începute de acesta, pentru susţinerea valorilor comunităţii. „A fost lecţia de viaţă primită de la el. Am deprins meseria de la tatăl meu de la vârsta de 18 ani. M-a tratat întotdeauna ca pe un partener şi m-a urmărit de la distanţă ce fac, atent, lăsându-mă să fac propriile alegeri. Mă ghidez şi acum după ideea «Cu dragoste şi pasiune vei reuşi»“, mărturiseşte Meryam Mambet, fiica lui Saladin Agiacai, care deţine actualmente hotelul Aurora din Mamaia.

Întâlnirea de astăzi a fost un moment special pentru noi, o spun în numele comunităţii. Mă bucur dacă slujba a fost emoţionantă pentru toţi cei prezenţi, indiferent de credinţă. Saladin Agiacai rămâne prezent în sufletele noastre“, a rostit muftiul Iusuf Murat, liderul comunităţii musulmane din România.

Pe aceeaşi temă:

Istoricul Kemal Karpat a venit să-şi vadă România. Consultantul preşedinţilor SUA a vorbit tătarilor despre păstrarea rădăcinilor şi a identităţii naţionale

VIDEO A plecat din România acum 73 ani şi are pe perete harta Dobrogei. Kemal Karpat, la 92 ani: „Am păstrat limba română oriunde m-am dus“

FOTO VIDEO Tătarul din Carpaţi. Istoricul de talie mondială Kemal Karpat, consultant pentru Reagan şi Carter la Washington

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite