Jurnal de front din Al Doilea Război Mondial, găsit aruncat la gunoi. Ziaristul care l-a recuperat îl face public

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnal de front din Primul Război Mondial găsit aruncat la gunoi Sursa Victor Kapra
Jurnal de front din Primul Război Mondial găsit aruncat la gunoi Sursa Victor Kapra

Un jurnal de front din Al Doilea Război Mondial a ajuns în posesia unui ziarist, care l-a recuperat după ce cineva s-a debarasat de el. Pare incredibil, dar jurnalul de front fusese aruncat la gunoi.

Jurnalul de război a fost găsit la începutul lunii aprilie, imediat după Paşti. 

„Am dus gunoiul şi la ghenă am găsit aruncat jurnalul de front al unui militar român din al doilea război mondial. Jurnalul se termină brusc pe 16 decembrie 1942, cu nota despre înmormântarea unor camarazi, într-un sat pe Don. Apoi doar pagini albe“, scria în 4 aprilie pe Facebook Victor Kapra, un ziarist cu experienţă (Mediafax, Happy Fish, Ziarul Financiar).

După ce l-a răsfoit, Kapra s-a hotărât să doneze documentul Muzeului Naţional Militar. Înainte de a face acest lucru, ziaristul a fotocopiat filele jurnalului publicându-le pe site-ul victorkapra.ro.

„Vă povesteam că într-o zi am zărit aruncat în ghena blocului un carnet vechi, care parcă striga la mine să nu-l las acolo. Am descoperit că este un jurnal din 1942 al unui ofiţer care a luptat pe frontul de Est împotriva trupelor sovietice, bătălii în care au murit sau au dispărut 120.000 de militari români. Înainte de a dona documentul Muzeului Naţional Militar, public paginile acestui jurnal, fotocopiate“, a anunţat Kapra. 

File din jurnalul de front din Primul Război Mondial găsit aruncat la gunoi Sursa victorkapra.ro

Jurnal de front din Primul Război Mondial găsit aruncat la gunoi Sursa victorkapra.ro

Jurnalul începe în octombrie 1942, când militarul român porneşte cu trenul spre Cernăuţi şi apoi trece graniţa cu URSS spre front. El relatează tot ce întâlneşte în drum, inclusiv trenurile cu răniţi evacuaţi din Stalingrad. În Kamensk se alcătuieşte Batalionul 7 de infanterie uşoară, care trece Doneţul. Un moment de răgaz este consemnat când un localnic cântă ofiţerilor români la pian. 

Victor Kapra va publica în serial toate paginile acestui jurnal de front care va intra în patrimoniul Muzeului Militar. 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Jurnal de pe frontul Primului Război Mondial. Însemnările unui soldat redau atmosfera de coşmar din 1916-1918

Român cu viaţă de roman. Dimitrie D. Dimăncescu, erou de război decorat de trei monarhi, diplomat apropiat al lui Churchill. A fondat Cercetăşia, împreună cu fratele său Ioan

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite