Izoleta patentată de Armata Română, concepută după un model realizat în 2014 de către o echipă de militari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Izoleta realizată de militari FOTO MApN
Izoleta realizată de militari FOTO MApN

Având experienţa unui proiect ştiinţific realizat în 2014, de transport în siguranţă al unui rănit printr-un mediu contaminat, militarii români au realizat o izoletă care va fi produsă în serie şi va intra în dotarea spitalelor militare din România.

O echipă de militari români a realizat în anul 2014 un sistem de evacuare a răniţilor din teren contaminat, practic o izoletă, dispozitivul de evacuare al pacienţilor, foarte utilizat în timpul pandemiei de coronavirus. Cu acest bagaj de cunoştinţe, de curând, au adaptat proiectul de cercetare ştiinţifică şi au creat BIOEVAC, un echipament care să izoleze un posibil infectat cu coronavirus, de concepţie 100% românească. Meritul aparţine echipei de cercetători ştiinţifici din cadrul Centrului de cercetare ştiinţifică pentru apărare CBRN şi specialiştilor din Direcţia Medicală şi din Centrul de cercetare medico-militar.

 Proiectul de evacuare a personalului contaminat cu agenţi biologici a debutat la jumătatea lunii martie, pe fondul pandemiei infecţiei cu coronavirus. Izoleta militarilor asigură o autonomie de minimum 240 de minute şi poate transporta pacienţi cu o greutate de până la 150 de kilograme. Aceasta este realizată din duraluminiu, are folii protectoare, dintre care unele transparente care însă izolează perfect, pentru a nu se elimina virusul în mediul exterior. 

Izoleta realizată de militari FOTO MApN

Proiectul militar a fost realizat în colaborare cu operatorul economic  STIMPEX SA, care a pus la dispoziţia echipei de cercetare, cu titlu gratuit, materiale, materii prime, dar şi manopera. În cel mai scurt timp, urmează să demareze procesul de producţie al izoletei, de concepţie 100% românească în ţară, de către STIMPEX SA, în colaborare CN ROMARM SA. Izoletele urmează să fie distribuite spitalelor militare din ţară pentru transportul suspecţilor sau al persoanelor contaminate cu coronavirus.


Nu este pentru prima dată când cercetătorii militari răspund nevoii de a transporta pacienţi în siguranţă. În 2014, cercetătorii militari au realizat un sistem pentru evacuarea răniţilor dintr-un teren contaminat, aşa cum au precizat reprezentanţi ai MApN. De unde a pornit această nevoie? În anumite situaţii de luptă, este posibil ca terenul să fie contaminat şi atunci, izoleta era necesară pentru a putea transporta un rănit în condiţii de siguranţă. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite