VIDEO Îmbulzeală la Arhiepiscopia Tomisului. Credincioşii s-au călcat în picioare pentru dopuri de sticle cu aghiazmă

VIDEO Îmbulzeală la Arhiepiscopia Tomisului. Credincioşii s-au călcat în picioare pentru dopuri de sticle cu aghiazmă

Constănţenii s-au călcat în picioare pentru un dop. FOTO Adrian Boioglu

Au uitat de cele sfinte şi s-au îmbulzit pentru a prinde un... dop. Zeci de constănţeni au făcut orice pentru a prinde un dop de plastic pentru sticlele de Aghiazma Mare. Incidentele au avut loc după ce Arhiepiscopia Tomisului a împărţit sticlele cu apă sfinţită.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ziua dinaintea Bobotezei este rezervată, la Constanţa, slujbei de sfinţire a apelor. Un sobor de preoţi condus de Înalt PreaSfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a început ceremonia încă de la ora 7.30.

Butoaiele mari de lemn şi bidoanele de plastic au fost umplute cu apă adusă în faţa Catedralei Arhiepiscopale de cisternele pompierilor militari. IPS Teodosie a urcat apoi pe cele trei cisterne de câte şase ori pentru a sfinţii apa.

Sute de credincioşi creştin-ortodocşi au luat parte la slujba de duminică. Oamenii au ascultat cu smerenie predicile şi au aşteptat să fie binecuvântaţi de busuiocul înmuiat în Aghiazmă al Arhiepiscopului. 

Atunci când totul s-a terminat însă, credincioşii au uitat de smerenie şi de bunele obiceiuri creştine şi s-au năpustit cu sticlele asupra butoaielor cu Aghiazmă.

Arhiepiscopia Tomisului a pregătit încă de joi seara peste 120.000 sticle de plastic frumos etichetate. Oamenii au luat sacii cu sticle şi şi-au împărţit recipientele, le-au umplut şi au constatat că nu au dopuri de plastic. Jumătate de oră mai târziu, atunci când au venit şi capacele, a început îmbulzeala.

Constănţenii s-au călcat în picioare pentru a prinde un dop. O femeie şi un bărbat  care erau aplecaţi sub un butoi şi încercau să umple sticlele cu apă sfinţită au fost scoşi de acolo plini de vânătăi. Nimeni nu a fost rănit grav.

Restul de sticle vor fi umplute în cursul zilei de duminică de către Jandarmi. Ele vor fi apoi transportate pe Faleza Cazinoului din Constanţa unde va avea loc ceremonia de Bobotează.

Luni, 6 ianuarie, Liturghia începe la Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel la ora 8:45. După slujbă, alaiul condus de ÎPS Teodosie va pleca în procesiune spre faleza Cazinoului. Ierarhul Tomisului va oficia şi acolo o slujbă de sfinţire a apelor şi apoi va arunca în mare crucile care vor fi recuperate de tinerii curajoşi. 

Spre deosebire de ultimii ani, la Constanţa temperaturile vor fi pozitive. Gerul bobotezei nu va fi simţit pentru că în aer vor fi până la 8 grade celsius, iar apa mării va avea 4 grade celsius.

După ora 14:00 carele trase de boi şi cai vor pleca pe şase mari bulevarde ale Constanţei. Apa sfinţită va fi dusă în acest fel tuturor celor care nu pot să vină pe faleză. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările