FOTO Petrom, campion la profit. Cât de sigur este ca loc de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania petrolieră OMV Petrom, care raportează profituri-record în fiecare an, face parte dintre agenţii economici supuşi unui risc de accidente majore. La Constanţa, rezervoarele din zona de producţie se află la Midia, în imediata apropiere a unui poligon militar de la Capul Midia.

Situaţia este ipotetică, dar posibilă: vântul puternic care bate la malul mării poate purta către parcul de rezervoare de ţiţei o rachetă de semnalizare trasă de poligon. Ce se poate întâmpla mai departe - este un scenariu pe care sperăm să nu-l vedem niciodată la ştiri.

Planul de urgenţă externă la OMV Petrom SA, în zona de producţie X Petromar - secţia Terminal Midia, a fost testat miercuri, 27 martie, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa – autoritatea care intervine în caz de calamitate.

Scenariu de groază

Testarea a început la ora 10.00, când operatorii au primit alarma. În timpul unei şedinţe de tragere desfăşurată în poligonul (aparţinând UM 02003 Cap Midia) din apropierea secţiei Terminal Midia, una dintre rachetele de semnalizare utililizate a fost purtată de vânt spre parcul de rezervoare ţiţei, provocând aprinderea unui rezervor.

În momentul respectiv, în instalaţie erau doi operatori care prelevau probe de ţiţei din rezervor în vederea efectuării analizelor. Pentru că a izbucnit cu violenţă incendiul, unul dintre operatori a suferit arsuri la nivelul feţei şi a mâinilor, iar celălalt, din cauza panicii, şi-a fracturat unul din membrele inferioare.

Pompierul din serviciul de rond, observând cele întâmplate, declanşează alarma. Pompierul din cadrul Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă (SPSU) demarează procedura de salvare a victimelor, însă alunecă pe scara de acces spre capacul rezervorului şi îşi fracturează unul dintre membrele inferioare.

Primele măsuri care trebuie luate

La nivelul operatorului economic se activează celula de urgenţă. În zonă se deplasează echipele de intervenţie SPSU cu două autospeciale, serviciul medical din cadrul societăţii şi echipa tehnologică.

Şeful celulei de urgenţă coordonează acţiunile de intervenţie SPSU pentru salvarea celor trei victime şi a protecţiei rezervoarelor de ţiţei. Este anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112.

Operatorul solicită punerea în aplicare a Planurilor de Urgenţă Externă (PUE), care cuprind măsurile ce trebuie luate în exteriorul amplasamentului de către autorităţi.

Ce se întâmplă în caz de calamitate

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa notifică în regim de urgenţă toate forurile superioare. Dă alarma Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Corbu şi tuturor operatorilor economici din zonă, supuşi Directivei europene privind controlul asupra riscului de accidente majore care implică substanţe periculoase (SEVESO).

Concomitent, ISU Dobrogea trimite în zonă grupa operativă pentru evaluarea situaţiei şi ordonă întrunirea Centrului de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, alertează subunităţile de intervenţie şi urmăreşte intrarea acestora în dispozitiv.

Până la sosirea echipajelor de salvatori profesionişti, echipa de intervenţie a operatorului privat a evacuat victima de la nivelul solului şi a transportat-o la dispensarul medical al obiectivului, iar SPSU acţionează cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru realizarea protecţiei operatorilor şi a vecinătăţilor. Totodată se pornesc inelele de răcire cu apă a rezervoarelor de ţiţei.

La nivel local se convoacă CLSU Corbu. Sunt elaborate primele comunicate către mass-media şi populaţie, pentru eliminarea panicii şi pentru a recomanda cele mai potrivite măsuri de protecţie.

La final, după lichidarea efectelor situaţiei de urgenţă, începe reconstrucţia mediului pentru revenirea la normalitate, în vederea reluării fluxului productiv la instalaţia afectată.

Desfăşurarea de forţe pentru simularea de accident grav pe platforma Petromidia a cuprins mijloace de intervenţie din cadrul Inspectoratulului de Jandarmi al Judeţului Constanţa, Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa şi Gărzii de Mediu, Direcţiei de Sănătate Publică şi Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

La exerciţiul de la Petromidia, ISU Dobrogea a participat cu personal din toate structurile implicate în gestionarea unei astfel de situaţii, precum şi cu 5 autospeciale cu apă şi spumă, autospeciala de lucru la înălţime şi o ambulanţă de prim-ajutor medical.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite