Finalizarea lucrărilor la Podul Agigea, prelungită până în martie 2015

Finalizarea lucrărilor la Podul Agigea, prelungită până în martie 2015

Podul Agigea, în reparaţii permanente FOTO Adrian Boioglu

Reabilitarea Podului Agigea trebuia să se încheie la 15 iunie 2014, aşa cum este prevăzut şi pe site-ul CNADNR. Veniţi la Constanţa pentru stabilirea măsurilor de circulaţie pentru perioada sărbătorilor de Paşti şi de 1 Mai, oficialii au anunţat noul termen de finalizare a lucrărilor: 15 martie 2015.

Ştiri pe aceeaşi temă

Apropierea Sărbătorilor pascale şi a minivacanţei de 1 Mai determină relaxarea programului de circulaţie pe Podul Agigea, punte de legătură între nordul şi sudul litoralului. Aflat în reabilitare, cu restricţii de trafic, podul va fi deschis total transportului de persoane, începând din 17 aprilie. Traficul greu de marfă, de peste 5 tone, rămâne restricţionat.

Astfel, la începutul Sărbătorilor de Paşti, în perioada 17 - 19 aprilie, pe pod se va circula doar cu o limitare de viteză la 50 km/h. Se va circula pe două benzi pe sensul de mers spre Mangalia şi pe o bandă pe sensul de mers spre Constanţa. La finalul Sărbătorilor de Paşti, în perioada 20 - 21 aprilie, traficul se va desfăşura pe două benzi pe sensul de mers spre Constanţa şi pe o bandă de mers spre Mangalia.

Pentru minivacanţa de 1 Mai vor fi luate măsuri similare. În perioada 29 aprilie - 1 mai, pe pod se va circula cu limitare de viteză la 50 km/h, pe două benzi pe sensul de mers spre Mangalia şi pe o bandă pe sensul de mers spre Constanţa. În perioada 2 - 5 mai, traficul se va desfăşura pe două benzi pe sensul de mers spre Constanţa şi pe o bandă de mers spre Mangalia. Dacă situaţia o impune, pentru evitarea de ambuteiaje, Poliţia Rutieră va schimba fluxul de trafic.

Podul Agigea este situat la Km 8 al DN 39 Constanţa - Mangalia, fiind traversarea rutieră a Canalului Dunăre-Marea Neagră. De Paşti, de 1 Mai şi în sezonul estival, traficul se gâtuie la pod, aşa cum se întâmpla pe porţiunea de drum dintre Cernavodă şi Constanţa, înainte de finalizarea tronsonului de autostradă din judeţul Constanţa.

Actualmente, A2 oferă drum întins de la Bucureşti până la Valu lui Traian, unde turiştii continuă călătoria spre sudul litoralului pe A4 (segmentul Valu lui Traian - Agigea). Până la finalizarea lucrărilor de la pod, circulaţia se va bloca mereu în zilele aglomerate, când se formează cozi kilometrice ce unesc Constanţa de Agigea. Prelungirea autostrăzii spre graniţa cu Bulgaria este, de ani de zile, doar un proiect.

Pentru evitarea podului şi pierderea timpului în trafic, există o rută ocolitoare pe la Medgidia, acolo unde nodul rutier te direcţionează spre DJ 381 (Ciocârlia de Sus) – DN 3 (Ciocârlia de Sus - Cobadin) – DJ 391 (Cobadin - Mereni - Topraisar) – DN 38 (Topraisar - Agigea).

„Începând cu 1 iunie, prin toate punctele de intrare în judeţul Constanţa, vom oferi turiştilor informaţiile necesare privind închiderile programate ale podului Agigea, precum şi rutele ocolitoare pe care le au la dispoziţie pentru a ajunge în staţiunile litorale“, a declarat prefectul Radu Volcinschi. Autorităţile preconizează totuşi ca traficul pentru călători să fie lăsat liber în perioada estimată 15 iunie - 15 septembrie, după care să se reia lucrările.

Construit în anii `80, podul a tot fost cârpit de-a lungul timpului, iar din anul 2010 se află în lucrări de reabilitare. Lucrarea era programată a se încheia la 15 iunie 2014, dar înlocurea hobanelor a prelungit termenul până la 15 martie 2015. Compania Bilfinger Berger Baugesellschaft este constructorul care a câştigat licitaţia organizată de CNADNR. Valoarea contractului era de 3,8 milioane de euro, fără TVA, cu finanţare de la BERD şi de la Guvernul României.

Suma s-a triplat însă, deoarece a apărut necesitatea schimbării hobanelor (corzile de susţinere a podului). Operaţiunea este realizată pe jumătate, la acest moment, iar constructorul speră să o finalizeze până la 15 iunie. După 15 septembrie, lucrările vor fi continuate la tabliere şi la căile de rulare.

Deocamdată, pe podul Agigea se circulă după un orar. Podul este închis în fiecare zi de joi, sâmbătă şi marţi, în intervalul 9-13, iar în fiecare noapte de luni spre marţi, în intervalul orar 23-3. Podul are o lungime de 266 de metri şi o lăţime de 20,90 metri.

Vă mai recomandăm

Liber la circulat pe Podul Agigea, de Paşti şi de 1 Mai

FOTO Urmările închiderii podului de la Agigea: şosele sparte, case crăpate

Noul orar de circulaţie pe Podul Agigea intră în vigoare miercuri, 22 ianuarie

FOTO VIDEO A sosit gabara. Maşinile care vor să ajungă în sudul judeţului Constanţa pot să traverseze canalul Dunăre-Marea Neagră

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările