Eroul Ion Dobran, înmormântat cu onoruri militare. Asul cerului, ajuns de la manşa avionului la strung FOTO

Eroul Ion Dobran, înmormântat cu onoruri militare. Asul cerului, ajuns de la manşa avionului la strung FOTO

Generalul Ion Dobran a fost condus pe ultimul drum FOTO Forţele Aeriene Române

Ion Dobran, ultimul as al Aviaţiei Române, care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost înmormântat cu onoruri militare, duminică, în capela familiei din Cimitirul Bellu din Capitală. În semn de omagiu, o formaţie de aeronave F-16 Fighting Falcon şi două avioane ale Iacărilor Acrobaţi au survolat Bucureştiul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Generalul-locotenent Ion Dobran, care a murit vineri, la vârsta de 102 ani, a fost condus pe ultimul drum de cei doi copii ai săi, dar şi de foarte mulţi ofiţeri în rezervă şi în retragere. Din partea Statului Major al Forţelor Aeriene a fost prezent gen. mr. dr. Viorel Pană. 
 
Eleonora Arbănaş, reprezentanta Fundaţiei „Erou aviator Alexandru Şerbănescu“, cea care i-a promovat în ultimele decenii pe toţi aşii cerului din cel de-al Doilea Război Mondial, a mărturisit că a simţit că şi-a îndeplinit misiunea faţă de generalul Dobran: „Ultima sa dorinţă a fost să viziteze Muzeul „Alexandru Şerbănescu“ din Coloneşti Olt, acolo unde fiecare aviator are locul său. I-am îndeplinit această dorinţă la 17 mai anul trecut. Am plecat sâmbătă cu sufletul senin de la catafalcul domnului Dobran“, spune Eleonora Arbănaş. 
 
Unde va fi înmormântat Ion Dobran, eroul din cel de-al Doilea Război Mondial
 

A luptat pe ambele fronturi

 
Ion Dobran s-a născut la 5 februarie 1919, în localitatea Văleni Podgoria, din judeţul Argeş. Când era mic, obişnuia să se joace cu avioane de hârtie, pe care şi le confecţiona singur. Când a crescut, şi-a urmat visul şi la 1 septembrie 1939, în prima zi de război, tânărul Ion Dobran intra pe poarta şcolii de aviaţie de la Cotroceni, pe care a absolvit-o după doi ani, ieşind cu gradul de sublocotenent. Nu a fost timp de pregătire suplimentară şi a fost trimis direct în lupta cu inamicul. În timpul războiului a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944. A primit titlul de as al cerului, participând la 340 misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, dar a scăpat cu viaţă. 
 
 

De la manşa avionului, la strung

 
După război, a fost dat afară din casa sa de pe strada Popa Nan, locuinţă primită ca dotă din partea soţiei şi, pentru a-şi câştiga existenţa, a fost nevoit să se angajeze ca muncitor necalificat la Uzina „Timpuri Noi“, unde a lucrat o perioadă la strungărie. Salvarea i-a venit de la un fost subordonat, care ajunsese şef la TAROM şi care l-a angajat pe avioanele utilitare. Ion Dobran a zburat până la vârsta de 56 de ani. Ultima dată când a urcat într-un avion a fost la împlinirea vârstei de 100 de ani, când Iacării Acrobaţi, formaţia de acrobaţie aeriană din România, i-a dat ocazia să zboare, după foarte mulţi ani.
 

 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările