Elevii din Constanţa: „Preşedintele Consiliului Judeţean distruge transportul şi creşte abandonul şcolar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa arhivă
Sursa arhivă

Asociaţia Elevilor din Constanţa îl acuză pe Marius-Horia Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, că distruge transportul în comun crescând implicit riscul de abandon şcolar.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) îl consideră vinovat pe Marius-Horia Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, pentru creşterea abandonului şcolar în judeţul Constanţa, dar şi pentru haosul creat în domeniul transportului judeţean. Consiliul Judeţean Constanţa a susţinut Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 51/2019 şi nu a aprobat tarifele pentru transportul judeţean.

Încă din vara anului 2018, AEC solicită Consiliului Judeţean Constanţa să acorde reduceri pentru elevii din judeţ la transportul intrajudeţean, aşa cum prevede Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, la art. 84, alin. (1) şi (2).

„După ce, timp de un an, s-au făcut repetate presiuni şi a existat chiar şi un proces pe rol, la Tribunalul Constanţa, în momentul de faţă recurs la Curtea de Apel, preşedintele CJC a solicitat, alături de alte 5 consilii judeţene din România şi de Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, modificarea legislaţiei în sensul eliminării transportului judeţean din sfera serviciilor publice.

Reducerile acordate pentru elevi de către operatorii de transport în trafic judeţean reprezintă o obligaţie de serviciu public prevăzută, de regulă, în contractele încheiate între autoritatea judeţeană şi transportatori. Odată cu intrarea în vigoare a OUG nr. 51/2019, aceste reduceri nu mai constituie o obligaţie pentru operatori. Motivul principal identificat pentru care consiliile judeţene au susţinut această măsură este, aşa cum e prevăzut şi în expunerea de motive a proiectului, un presupus „impact bugetar negativ” pe care subvenţiile acordate pentru reduceri l-ar aduce.

Dorim să atragem atenţia asupra faptului că, începând cu 25 iunie, elevii din România nu mai pot beneficia de decontarea navetei sau de reduceri de 50%, respectiv gratuitate, aşa cum prevede Legea 1/2011, orgoliile şi interesele ascunse ale transportatorilor şi ale preşedinţilor de consilii judeţene primând ca prioritate în faţa situaţiei grave a abandonului şcolar din România, arătată chiar şi de comunicarea Comisiei Europene care statuează că aprox. 1 din 5 tineri între 18 şi 24 de ani au cel mult 8 clase“, subliniază Asociaţia Elevilor din Constanţa. 

Elevii mai arată că, mai mult decât atât, OUG nr. 51/2019 modifică, prin art. IV, pct. 4, OG 27/2011 şi introduce, la art. 8^1, atribuţia consiliilor judeţene de a aproba „tarifele propuse de către operatorii economici pentru serviciile de transport judeţean, astfel încât costurile de transport suportate de către utilizatori să aibă în vedere recuperarea integrală a costurilor de exploatare şi un profit rezonabil pentru operatorii de transport.”. Din aceasta rezultă faptul că orice tarif practicat de operatorii în trafic judeţean trebuie aprobat printr-o hotărâre de consiliu judeţean.

„Evidenţiem faptul că, din cauza dezinteresului şi relei voinţe a conducerii Consiliului Judeţean Constanţa, aceste tarife nu au fost nici până în ziua de azi aprobate, motiv pentru care operatorii au obligaţia de a nu percepe tarif pentru serviciile de transport. Acest lucru poate fi perceput, din punct de vedere teoretic, ca un transport gratuit.

Dorim să atragem atenţia asupra faptului că AEC a solicitat CJC să ne pună la dispoziţie informaţii privind aprobarea tarifelor de transport în judeţul Constanţa, iar răspunsul autorităţii a fost fundamental eronat, aceştia invocând faptul că nu există încă normele de aplicare ale ordonanţei de urgenţa. Or, normele de aplicare nu au ca obiect aprobarea tarifelor, după cum se poate observa în proiectul de ordin al ministrului dezvoltării publicat pe site-ul MDRAP în data de 5 iulie. 

Solicităm, pe această cale, preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Marius-Horia Ţuţuianu, să aprobe tarifele de transport rutier prin curse regulate în trafic judeţean în proxima şedinţă de consiliu judeţean, cu considerarea reducerilor şi gratuităţilor de care beneficiază elevii, conform Legii educaţiei naţionale“, spune Andrei-Mihai Tănase, liderul AEC.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa, fiind prima asociaţie reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România. A fost înfiinţată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizaţie independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile şi interesele elevilor.

De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat prin rezultatele obţinute pentru elevii din judeţul Constanţa şi din România. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacodarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016). 

Pe aceeaşi temă: 

Cea mai mare structură a elevilor din România se pregăteşte de înfiinţare. Cum vor liceenii să revoluţioneze educaţia

Amintiri din Republica Mazăre. S-a prăbuşit imperiul?

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite