Departamentul pentru Minorităţi atacă extremismul din România: „Atitudine vădit repulsivă faţă de diversitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa arhivă
Sursa arhivă

Departamentul pentru Minorităţi din cadrul Guvernului României a transmis un mesaj, de Ziua Minorităţilor Naţionale celebrată la 18 decembrie, în care spune că pandemia a scos la iveală frustări în societate care s-au răsfrânt asupra unor grupuri etnice, iar anul se încheie cu o atitudine extremistă „deosebit de vocală“ a tot ce este considerat „altfel“.

Sub titlul „18 decembrie, Ziua Minorităţilor Naţionale: Diversitatea trebuie ocrotită şi în viitor“, Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României vorbeşte ce a însemnat acest an, 2020, pentru etniile care trăiesc în ţara noastră:

„Anul 2020 a fost un an greu pentru tot ce înseamnă alteritate şi diversitate în România: anul a început cu o pandemie care încă n-a trecut şi în care s-au arătat unele frustrări în societate, o parte din ele răsfrângându-se asupra diferitelor grupuri etnice, şi pare a se sfârşi cu respingerea deosebit de vocală – prin atitudine asumat extremistă – a tot ceea ce este considerat ”altfel” în societate.

Acest an nu va rămâne în memoria noastră colectivă ca fiind unul fructuos în privinţa cultivării identităţii etnice, deoarece am putut vedea cum situaţia specială, în care ne-am aflat în cea mai mare parte a anului, a produs o neacceptare a diversităţii, a respingerii şi negării drepturilor persoanelor cu identitate diferită de cea a majorităţii.

Un prim semn al clivajului în acest sens a fost o atitudine neglijentă şi o lipsă de conştientizare a faptului că informarea oficială a populaţiei asupra riscurilor semnificative ale pandemiei, dar şi asupra metodelor de protecţie şi prevenire a ei trebuia să se întâmple şi în limba comunităţilor etnice din România. Acest lucru nu este un lux pe timp de pandemie, ci o necesitate absolută şi o măsură prioritară. Privarea de acest drept lingvistic a fost un reflex considerat ”natural” în atitudinea statului copleşit de situaţia epidemiologică, în care o asemenea abordare ignorantă a unei probleme majore părea a fi ”de înţeles”. 

Iohannis, de Ziua Minorităţilor Naţionale: Este esenţial ca toate forţele politice să înţeleagă necesitatea eliminării discursului urii 

Premierul Ungariei, după publicarea unei cărţi în care Cenuşăreasa este lesbiană: „Lăsaţi-ne copiii în pace” 

Departamentul pentru Relaţii Interetnice a monitorizat în mod detaliat acest fenomen, precum şi impactul acestuia, dar şi o altă atitudine, cel puţin la fel de dezolantă şi periculoasă: aceea a desemnării ”ţapilor ispăşitori” ai pandemiei din rândul grupurilor etnice autohtone, aşezând o povară copleşitoare pe umerii membrilor făcând parte din acea comunitate. Vorbim aici de comunitatea romă.

De parcă nu ar fi fost de ajuns această privare de drepturi, atitudinea discriminatorie şi lipsa de instrumente în promovarea de noi drepturi ale persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, finalul de an ne oferă noi motive de îngrijorare profundă. Prin resurecţia sau apariţia din neant a unei structuri care – prin accederea la un cadru oficial – oferă o bază periculoasă şi noi cote atitudinii vădit repulsive faţă de diversitate, aşteptăm anul 2021 într-o stare de alertă şi în privinţa drepturilor minorităţilor.

Conştientă de apariţia acestui factor de risc foarte concret, echipa Departamentului pentru Relaţii Interetnice aşteaptă noul an şi cu speranţa că în ultimele trei decenii societatea românească a reuşit să se alinieze valorilor umanismului european, astfel nu va lăsa loc diferitelor forme de excluziune care doresc să se afirme prin negarea dreptului la diversitate, transformând-o în marcă proprie.

Dorim să-i asigurăm, totodată, pe membrii comunităţilor etnice din România că vom adopta în continuare o atitudine vigilentă în ceea ce priveşte integritatea mediului propice afirmării identităţii etnice, iar în acest sens vom căuta, în perioada următoare, inclusiv posibilităţile de unificare a forţelor noastre cu ale celorlalte instituţii din domeniul nondiscriminării. Considerăm că, de acum înainte, cauza noastră comună creionează o necesitate de a lua atitudine comună în atenţionarea asupra, dar şi pentru prevenirea pericolelor în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor, a drepturilor afirmării alterităţii.

Departamentul pentru Relaţii Interetnice“ 

Pe aceeaşi temă: 

România oferă un model de convieţuire etnică de la care Europa are ce învăţa. Peninsula celor opt biserici 

Marea Britanie a făcut apel la voluntari din rândurile minorităţilor asiatice şi de culoare pentru testarea vaccinului său anti-COVID-19

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite