Constănţeanul Victor Doca este cel mai tânăr inventator din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În laboratorul de chimie Victor se simte ca acasă
În laboratorul de chimie Victor se simte ca acasă

La doar 15 ani, adolescentul pasionat de chimie a inventat un dispozitiv eficient de încălzire imediată a unei băuturi. Elev în clasa a IX-a, liceanul aşteaptă acum să-şi primească brevetul de la Oficiul de Stat pentru Înregistrarea Mărcilor pentru invenția sa, care l-a făcut remarcat la saloanele de inventică de la Iași și Satu Mare.

Victor Doca a participat la Salonul de inventică Euroinvent de la Iaşi din luna mai, unde a primit titlul de cel mai tânăr inventator. Pasionat de chimie, micul Mendeleev a convins juriul că lucrarea sa are potenţial, iar unul dintre organizatori i-a promis că-l ajută să-şi breveteze invenţia. „Am gândit ceva simplu: un dispozitiv de încălzire a unei băuturi, care poate fi apă, ceai, cafea sau orice altceva, cu ajutorul clorurii de calciu“, spune inventatorul.

Cu acelaşi proiect, Victor a participat la Concursul naţional Chimexpert de la Satu Mare, unde a obţinut premiul I şi marele premiu. Aici, Ion Sandu, preşedintele forumului inventatorilor români l-a remarcat şi l-a invitat la salonul de inventică de la Iaşi.

Cum i-a venit ideea


La salonul de inventică de la Iaşi, Victor a prezentat lucrarea cu care s-a prezentat la concursul de la Satu Mare. În invenţia sa, el a ales fenomenul exotern, în care se degajă căldură, folosind clorura de calciu.

Zecile de experimente, atent cântărite, i-au adus succesul

Zecile de experimente, atent cântărite, i-au adus succesul

„De la această idee am început experimentele în laborator şi am descoperit că dacă puneam clorura de calciu în apă, se încălzea, iar dacă o puneam în gheaţă, se răcea mai tare decât ar fi trebuit“, explică inventatorul.

Pornind de la ideea că apa se încălzeşte dacă intră în contact cu clorura de calciu, Victor a conceput un dispozitiv care să încălzească băutura. A pus două pahare unul într-altul, unul mai mic din aluminiu, care este bun conductor, şi unul obişnuit. Între cele două pahare a montat două lamele perforate, una fixă şi una mobilă, peste care a turnat apă şi clorură de calciu, fără ca acestea să se combine. „Pentru a se încălzi, apa şi substanţa intră în contact, însă controlat, în funcţie de cum manevrez eu lamelele“, a dezvăluit liceanul.

Aşteaptă brevetul OSIM

Acum, Victor Doca aşteaptă să facă prezentarea oficială a invenţiei sale, după care s-o breveteze la Oficiul de Stat pentru Înregistrarea Mărcilor. Descoperirea a făcut-o sub îndrumarea profesoarei de chimie de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, Doina Bălaşa, în timpul orelor de pregătire. „Sunt abia la început cu studiul chimiei, am doar trei ani în spate, însă voi vedea ce voi face pe viitor. Îmi place în aceeaşi măsură şi biologia, informatica şi engleza“, spune inventatorul.

Victor a combinat clorura de calciu cu apa şi a folosit căldura rezultată

Victor a combinat clorura de calciu cu apa şi a folosit căldura rezultată

Profesoara de chimie Doina Bălaşa mărturiseşte că este mândră că-l are elev pe Victor şi că-l poate pregăti pentru olimpiade şi concursuri. „Este un elev serios, sârguincios, creativ, iar rezultatele aş spune că nu au fost neaşteptate. Încă de pe vremea când a fost la olimpiada naţională de chimie din clasa a VII-a l-am remarcat, ştiam că îşi doreşte să intre la Colegiul Mircea, însă nu ştiam dacă o să-i şi fiu profesoară“, arată Doina Bălaşa.

A petrecut ore şi ore în laborator, după cum singură mărturiseşte, însă satisfacţiile nu au întârziat să apară. „Victor s-a evidenţiat mai mult ca orice copil. Aş zice că nimic nu este întâmplător şi cred că va avea un viitor strălucitor“, susţine profesoara de chimie a micului inventator.

Colecţie de diplome


În anii anteriori, Victor Silviu Doca a participat la concursuri naţionale de biologie, chimie, matematică şi de cunoştinţe generale în limba engleză. Ultima diplomă pe care a obţinut-o a fost chiar din partea liceului unde învaţă, cu ocazia zilelor Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân.

Premiat de NASA

O altă reuşită a lui Victor a fost şi premiul III obţinut la concursul de astronomie iniţiat de NASA. El a proiectat o staţie spaţială pe care să locuiască oameni. „Am fost invitaţi în mai la conferinţa internaţională pentru dezvoltarea spaţiului, în Alabama, Statele Unite ale Americii, unde am primit diplomele şi am fost felicitaţi pentru rezultatele noastre“, a adăugat elevul mircist.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite