Constanţa: SERIAL ADEVĂRUL DE SEARĂ: SERALIST DE LA 11 ANI - Taxe de protecţie pentru şcolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când ies seara de la ore, elevii sunt acostaţi de indivizi din afara şcolii care le cer bani. Pentru elevii de la şcoala nr. 10 Mihail Koiciu, clopoţelul sună sfârşitul cursurilor la ora 18.30. Părinţii îşi aşteaptă îngrijoraţi copiii, pentru că zona este una periculoasă.

Pentru şcolarii care învaţă după-amiaza, până şi călătoria spre casă este nesigură. Elevii de gimnaziu sunt nevoiţi să se supună pericolelor străzii după terminarea cursurilor, seara.

Deşi au doar 11 ani, cum este cazul celor de clasa a V-a, ei sunt practic obligaţi, mai ales acum iarna, să plece pe întuneric către case. Întunericul este tovarăşul de drum elevilor de vârste cuprinse între 11 şi 14 ani.

Teme la ore extreme

Unii dintre ei termină cursurile chiar şi la ora 19.00, însă nu pot decât să-i roage pe părinţi să-i aştepte. „Sunt elev în clasa a VI-a, la Şcoala Generală nr. 10  Mihail Koiciu şi uneori scap şi la ora 18.30. Eu am avut noroc şi nu am păţit niciodată nimic, însă zilele trecute am auzit câţva colegi care spuneau că s-au luat nişte ţigani de ei“, a povestit Iulian Valeriu Negoiţă (12 ani).

Băiatul este nevoit să meargă seara pe jos până în Inel II, acolo unde locuieşte. „Mi-ar plăcea să am ore de dimineaţă, pentru că ajung seara acasă şi fie stau până la ora 12.00 noaptea să-mi fac temele, fie mă trezesc a doua zi la ora şase să învăţ, ca apoi să stau până seara la şcoală“, spune elevul.

„Băieţi din afara şcolii ne cer bani“

Ionuţ Grigore Manole este elev în clasa a VII-a la şcoala Mihail Koiciu şi îşi aşteaptă sora mai mică aproape în fiecare seară. Stă în curtea şcolii cel puţin o oră peste programul normal şi apoi merg împreună acasă.

„Sora mea Adelina este elevă în clasa a VI-a. O aştept să mergem spre casă, suntem mai mulţi care locuim în aceeaşi zonă“, spune Ionuţ.

Tot aici învaţă şi Cristina Buga din Lazu. Este elevă în clasa a VIII-a şi face naveta între şcoală şi casă. Spune că se teme să plece singură, dar că deja este o obişnuinţă. „De la şcoală trebuie să schimb două autobuze până la gară, de unde iau microbuzul spre Lazu“, spune copila.

Georgiana Lică este colega Cristinei şi ştie nenumărate cazuri în care elevilor li s-au cerut bani, ca taxă de protecţie. „Vin băieţi mai mari în curtea şcolilor şi cer diverse sume de bani ca să nu îţi facă probleme.

Dacă primesc banii, te lasă în pace. Şi verişoara mea a păţit-o şi ea este mai mare, la liceu“, spune Georgiana.

Părinţi îngrijoraţi

Cei mai mulţi dintre părinţii care îşi aşteptau copii în faţa unităţii de învătământ ajung acolo încă de la ora 18.00. Viorel Mateianu (46 de ani) este tatăl unei fetiţe din clasa a VI-a. Vine aproape în fiecare seară să o aştepte la ieşirea din şcoală şi spune că îşi face griji.

„Vin tot felul de şmecheraşi în curtea şcolii şi le cer bani copiilor. Sunt îngrijorat şi chiar dacă am programul încărcat, încerc să vin mereu să o iau acasă. Dacă nu pot eu, vine soţia“, spune bărbatul. 

Mămica unei eleve din clasa a VI-a şi spune că nu ştie ca fetiţa să fi avut până acum probleme cu persoane care vin din afara şcolii. „Îmi este teamă că trebuie să traverseze intersecţia mare de pe Soveja. Ea mai vine acasă cu alţi copii, locuiesc în aceeaşi zonă“. Femeia mai spune că fetiţei nu i s-au cerut bani până acum, dar ştie destule cazuri în care copiilor li se cer bani.

„Este vorba şi despre educaţia primită de la părinţi, copiii aşa sunt învăţaţi, să arate că au bani şi să se mândrească la colegi cu asta. Evident că vor ieşi în evidenţă şi devin astfel ţinte ale celor care îşi fac veacul prin curţile şcolilor“, este de părere femeia.

Jandarmi la capete de linie

La Şcoala generală nr. 18 Jean Bart, orele se termină la ora 18.50. Elevii se urcă în mijloacele de transport în comun, unde hoţii de buzunare stau cu ochii pe ei.

„Dacă au în cap să fure, niciun traseu nu este mai periculos ca altul“, a declarat Cornel Marin, şeful corpului de control din cadrul Regiei Autonome de Transport în Comun Constanţa (RATC).

O măsură pe care au luat-o reprezentanţii RATC a fost aceea de a avea echipe de jandarmi la capete de linie, ei fiind de părere că de două luni, de când sunt în teren, numărul hărţuirilor s-a diminuat.

„Cei care vin şi stau prin curtea şcolii sunt daţi afară“

„Nu au fost înregistrate incidente până acum. Unitatea de învăţământ este formată prin unirea fostelor şcoli nr. 9 şi 10. Sunt părinţi care vin şi îşi aşteaptă copiii, mai ales pe cei care termină seara.

Învăţătorii şi profesorii de serviciu se asigură că nu sunt înregistrate incidente. Iar cei care vin şi stau prin curtea şcolii sunt daţi afară de fiecare dată. Nu ştiu să existe vreun caz în care copiilor să le fi fost ceruţi bani“, spune directorul Şcolii Mihail Koiciu, Luminiţa Carmen Radu.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite