Constanţa: Marian Zidaru este istoricul, consilier la Cultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revistele Lumea şi Magazin istoric i-au hrănit mereu curiozitatea şi setea de a cunoaşte cât mai multe despre securitatea şi relaţiile internaţionale. Pentru mulţi dintre noi istoria a constituit o disciplină destul de stufoasă, cu prea multe date şi ani de reţinut. Pe Marian Zidaru însă l-a fascinat.

Publicaţii precum Lumea şi Magazin Istoric au constituit surse importante de cunoştinţe pentru tânărul, dornic să pătrundă motivele ascunse, neoficiale, ale războaielor sau pactelor dintre marile puteri.

Un prim articol, rezultat al investigaţiilor sale printre scriiturile timpului, l-a publicat în 1996 în Revista de Istorie Militară şi se referea la activitatea Armatei Române în 1918 în sudul Basarabiei. Doar începutul a fost mai greu. Au urmat zeci de articole similare şi chiar o primă carte, în 2001. În total are patru cărţi publicate, două cursuri universitare şi 35 de articole în publicaţii naţionale de specialitate. Din 2004 este consilier în cadrul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Naţional Constanţa, iar după-amiaza predă Introducere în Ştiinţa Politicii, Relaţii Internaţionale, Partide politice şi grupuri de presiune la o universitate din Constanţa.

Incursiune în arhivele britanice

Marian Zidaru a avut curiozitatea de a vedea cum a fost percepută România în perioada Interbelică sau a Războiului Rece din exterior. Aşa că a reuşit, cu greu, recunoaşte el, să obţină aprobarea de a studia arhivele britanice. „Am fost de două ori la Londra, de fiecare dată în luna septembrie şi am studiat arhivele britanice. M-a interesat cum a fost descrisă România în cel de-al doilea Război Mondial şi în perioada Războiului Rece. Am vrut să văd cum au fost prinse relaţiile ţării noastre cu Uniunea Sovietică în arhivele britanice“, explică istoricul.

„În acest sens pregătesc două volume de documente. Am 1.500 de pagini, în format electronic, dar cred că ar mai fi nevoie de o plecare pentru a finaliza documentarea, dar timpul şi banii nu sunt suficienţi“, mai spune Zidaru.

„Arc peste timp“ - ultima publicaţie coordonată

Comunicările susţinute de participanţii la conferinţa „Arc peste Timp: 23 august 1939 - 23 august 1944: semnificaţii şi consecinţe“, care s-a ţinut în vara acestui an, la Constanţa, şi care a marcat împlinirea a 70 de ani de la semnarea Pactului Ribentrop - Molotov au fost reunite de Marian Zidaru şi Daniela Caruţiu într-un volum publicat sub aceeaşi denumire ca şi conferinţa.

Lucrarea conţine o serie de articole şi studii dedicate evenimentelor din 23 august 1939 şi 23 august 1944, semnate de Virgil Coman, Viorica Moisuc, Anantol Petrencu, Olimpiu Manuel Glodarenco, Ludmila Rotari, Petrică Miu, Lavinia Dacia Dumitraşcu, Mariana Ţăranu, Marian Zidaru, Igor Caşu, Ioan Damaschin, Dorel Buşe, Traian Brătianu, Costin Scurtu, Andrei Vochiţu, Petre Opriş şi Florin Stan.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite