Constanţa: Avem mai mulţi sfinţi decât în alte regiuni ale ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu frică de Dumnezeu, credincioşii încearcă să respecte cât mai multe dintre sărbătorile din calendar
Cu frică de Dumnezeu, credincioşii încearcă să respecte cât mai multe dintre sărbătorile din calendar

În calendarul Arhiepiscopiei Tomisului se găsesc sfinţi sărbătoriţi doar de credincioşii constănţeni. Cu toate că Ortodoxia este peste tot la fel în România, locuitori ai aceleiaşi ţări, cu aceeaşi religie, au ajuns să se închine la persoane canonizate peste noapte.

Românii din Alexandria şi Teleorman se închină la mai puţini sfinţi decât creştinii ortodocşi din Dobrogea şi asta graţie diferenţei dintre cele două calendare. Astfel, credincioşii din Dobrogea au în calendare ceva mai mulţi sfinţi decât cei din restul ţării.

De exemplu, la Constanţa, pe 3 ianuarie, în afară de Sfântul Prooroc Maleahi şi Sfântul Mucenic Gordie, mai este trecut şi Sfântul Sfinţit Mucenic Tit, Episcopul Tomisului. În afară de Sfântul Antonie cel Mare, serbat pe 17 ianuarie, se mai găsesc încă doi sfinţi: Cuvioşii Antonie cel Nou din Veria şi Ahila.

Aşadar, încă doi sfinţi în sinaxarul aceleiaşi zile, care nu se regăsesc în calendarele din restul zonelor ţării. Un alt exemplu este data de 31 ianuarie, când, pe lângă sfinţii comuni celor două regiuni, la Constanţa mai sunt trecuţi nu mai puţin de alţi şase sfinţi în plus.

Avem sfinţi şi din rândul domnitorilor români, precum Ştefan cel Mare şi Sfânt, pe Constantin Brâncoveanu şi pe cei patru fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, fiind pomeniţi în ziua de 16 august. În 2008 a fost canonizat şi Sfântul Pahomie de la Gledin, din ţinutul Bistriţei.

100 de canonizări în 55 de ani

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Alin Boc, spune că din 1990 încoace au fost canonizaţi mai mulţi sfinţi, iar de atunci importanţa unor sărbători este mai mare. „În anul următor persoana canonizatăa fost trecută în calendar“, a declarat preotul Alin Boc.

Reprezentanţii Patriarhiei Române susţin că pentru canonizarea sfinţilor este nevoie de studii temeinice de ordin istoric, liturgic şi canonic. „În acest context, menţionăm că de la prima canonizare din Biserica Ortodoxă Română (care a avut loc în anii 1950-1955) şi până în anul 2009, Sfântul Sinod a trecut în rândul sfinţilor 100 de persoane, români sau de alt neam, trăitori sau ale căror sfinte moaşte se păstrează în România. Î

n prezent, nu există nicio lună în calendarul creştin ortodox în care să nu fie pomeniţi sfinţi canonizaţi de Biserica Ortodoxă Română. Înainte de a canoniza noi sfinţi, este necesară o consolidare a cultului celor deja canonizaţi, întrucât graba în canonizarea sfinţilor poate fi păgubitoare din punct de vedere spiritual“, a declarat peotul Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Sfinţi noi în calendare

În 2003 au fost trecuţi în rândul sfinţilor ierarhul martir Teodosie al II lea, Mitriopolitul Moldovei, (22 septembrie) si Cuviosul Vasile de la Poiana Mărului (25 aprilie).

În 2005, Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei (13 decembrie) şi Sfântul Ierarh Grigorie al IV Dascălul, Mitropolitul Ţării Româneşti (22 iunie), precum şi Cuvioşii Onufrie de la Vorona (9 septembrie) şi Stareţul Gheorghe de la Cernica (3 decembrie).






Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite