Constanţa: Mâine se deschid cinci puncte noi de vaccinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stocul de vaccin va fi suplimentat cu 20.000 de doze
Stocul de vaccin va fi suplimentat cu 20.000 de doze

De mâine, constănţenii se pot vaccina şi la centrele deschise la Spitalul Judeţean Constanţa, la unităţile medicale din Mangalia, Medgidia, Băneasa şi la sediul Direcţiei de Sănătate Publică.

Cinci puncte noi de vaccinare la Constanţa

La Constanţa au fost imunizate cu vaccinul pandemic 11.325 de persoane, arată ultimele date centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP).
Constănţenii cu vârsta de peste 16 ani se pot vaccina la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa şi la medicii de familie. „De luni vom deschide câte un cabinet la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, la unităţile medicale din Mangalia, Medgidia şi Băneasa şi la sediul Direcţiei de Sănătate Publică“, a explicat Constantin Dina, directorul DSP.

Până în prezent, Institutul Cantacuzino a repartizat la Constanţa 52.750 de doze de Cantgrip, urmând ca luni stocul să fie suplimentat cu încă 20.000
de doze. În judeţul Constanţa au fost confirmate 104 cazuri de gripă nouă şi au fost înregistrate patru decese. Vaccinarea contra virusului AH1N1 se face gratuit.

Iată adresele centrelor de vaccinare din Constanţa:

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase - Bulevardul Ferdinand, nr. 100 (zona Gară)

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa - Bulevardul Tomis, nr. 145

Direcţia de Sănătate Publică - strada Nicolae Iorga, nr. 89 (lângă Spitalul Judeţean)

Spitalul Municipal Mangalia - strada Rozelor, nr. 2

Spitalul Municipal Medgidia - strada Ion Creangă, nr. 18

Centrul de Sănătate Băneasa - strada Trandafirului, nr. 85



La slujbă cu mască de protecţie


De când s-au înmulţit cazurile de gripă nouă, unii credincioşi ezită să mai respecte orânduielile bisericeşti. Unii enoriaşi se tem să sărute icoanele de teama noului virus gripal şi intră în biserică purtând masca de protecţie. Preoţii spun că din ce în ce mai mulţi credincioşi vin şi îi întreabă dacă Dumnezeu îi păzeşte de cumplita boală. „Le spun tuturor că dacă vor să sărute icoana sau să primească sfânta împărtăşanie o pot face fără teamă. Acolo este Domnul Hristos“, susţinepreotul paroh Nicolae Picu, de la Biserica Sf. Mare Mucenic Mina de pe malul lacului Tăbăcărie.

„În rânduiala cultului bisericesc, sărutatul icoanei nu este un act medical, este un act de evlavie, iar credincioşii au încredere că Dumnezeu le protejează viaţa. Dacă ne punem semne de întrebare, înseamnă că ne îndoim de credinţă în faţa lui Dumnezeu“, susţine şi părintele Eugen Tănăsescu.

„Dumnezeu ne apără“

Unii credincioşi care trec frecvent pragul lăcaşelor de cult spun că le este teamă de virus, dar au credinţa că Dumnezeu îi apără. „Este o mare problemă cu gripa şi trebuie să ne protejăm“, spune Daniela Moisa (31 de ani), care a venit să se roage la Biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril, cu masca pe faţă, pentru nepoţelul care venea pe lume.

Alt credincios care a păşit ieri în biserică a sărutat icoanele, fără să-i fie teamă că se poate îmbolnăvi. „Frecventez des biserica şi până acum nu am avut probleme de sănătate. Cred că marile focare sunt în miljoacele de transport în comun, mai puţin în biserică“, este de părere Revelinio Marinache (35 de ani) din Constanţa.  

Riscul există, spun medicii


De cealaltă parte, medicii spun că teama constănţenilor este îndreptăţită şi îi sfătuiesc pe oameni să se vaccineze. Prof. Univ. Dr. Sorin Rugină, medic primar boli infecţioase, explică: „Dacă o persoană tuşeşte sau strănută înainte de a săruta icoana viruşii se pot transmite. Contaminarea se produce prin secreţiile respiratorii produse prin strănut. Riscul există, dar fiecare poate decide dacă sărută icoana sau nu. Este o opţiune personală, fiecare face ceea ce crede. Cât despre împărtăşanie, linguriţa folosită este din argint şi este cunoscut faptul că acesta are proprietăţi de-zinfectante“.

Medicul îi sfătuieşte pe constănţeni să meargă la vaccinare, pentru a fi eliminat riscul de a contracta noul virus gripal. „Oamenii bolnavi trebuie să stea acasă, să nu meargă la biserică, trebuie să fie conştienţi că în felul acesta fac mai mult rău decât bine. Ceilalţi trebuie să se vaccineze pentru a nu se mai teme de nimic!“, a adăugat dr. Rugină.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite