Cel mai vechi papirus din Europa, expus din nou la Muzeul Callatis din Mangalia GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesori universitari, cercetători ştiinţifici, arheologi şi muzeografi vor avea ocazia să vadă la Muzeul de Arheologie Callatis cel mai vechi papirus din Europa şi singurul din România în cadrul sesiunii ştiinţifice Pontica 2011.

Papirusul va putea fi văzut doar în cursul zilei de vineri de invitaţi. „Va fi expus pentru public abia când vom primi vitrina specială de la Moscova, care îi asigură condițiile optime pentru conservare. Fiind însă vorba de specialiști și experți în arheologie, împreună cu Sorin Colesniuc, directorul muzeului, am fost de acord să expunem, pentru scurt timp, renumitul papirus", a spus primarul Mangaliei, Claudiu Tusac.

Click pe poze pentru galerie foto cu papirusul!

image
image
image

Edilul crede că papirusul va deveni, în curând, un brand al Mangaliei, care va atrage un număr mare de turişti.

30 de fotografii cu papirusul

Papirusul a fost adus de la Moscova, după 52 de ani. „Oamenii de ştiinţă care vor veni la muzeul nostru au fost ferm convinşi de distrugerea şi dispariţia acestui artefact. Iată că acum avem ocazia să le prezentăm acest exponat deosebit de important şi de o valoare inestimabilă", a spus Sorin Colesniuc.

După primirea oficială, în luna august, papirusul, alcătuit din 154 de fragmente, a fost expus într-o vitrină improvizată, timp de două zile. „Pentru a nu risca deteriorarea lui, l-am închis din nou în cutiile în care a fost păstrat timp de jumătate de secol, pentru a-l proteja de lumină și umezeală. Vizitatorii muzeului pot vedea însă 30 de fotografii ale papirusului, de mari dimensiuni și de o calitate excepțională, unele realizate cu raze infraroșii și ultraviolete", a mai spus Colesniuc.

Istoria papirusului

Datat din secolul IV, papirusul a fost descoperit la Mangalia, în 1959. El a fost predat Republicii Ruse pentru a fi restaurat şi conservat. Abia după o jumătate de secol s-a reîntors în patrimoniul României.

Papirusul s-a întors acasă în trei cutii conţinând 154 de fragmente, foarte greu descifrabile după cum spun specialiştii. Se văd câteva rânduri cu litere greceşti şi, din câte se pare, este vorba despre un document juridic al unui unui defunct, ale cărui osemnite au fost descoperite odată cu papirusul.

„Poate fi un text literar sau unul cu un caracter magic, având în vedere că la acea vreme, la Callatis exista o asociaţie dionisiacă", a declarat Alexandru Avram, specialist în arheologie şi inscripţii greceşti. Papirusul a intrat în categoria Tezaur a patrimoniului naţional mobil.

A scăpat dintr-un incendiu

Timp de jumătate de secol, despre papirs nu s-a mai ştiut nimic în România. La Moscova el a fost ţinut însă în cele mai bune condiţii la Centrul de conservare I.E.Grabar, scăpând ca prin minune şi dintr-un incendiu care a mistuit o parte a clădirii unde a fost ţinut alături de alte obiecte importante de patrimoniu.

Marea provocare rămâne acum descifrarea lui. În acest sens, numeroşi specialişti din stăinătate arătându-se interesaţi să vină la Mangalia pentru a-i desluşi conţinutul, mai ales că în România nu există cercetători în papirologie.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite