Europarlamentarul Bodu: „Ce-i pasă bucureşteanului Mazăre de Constanţa? Capitala regiunii ar putea fi şi Rio de Janeiro“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constănţean de origine, europarlamentarul Sebastian Bodu consideră proiectul de regionalizare propus de USL drept o insultă la adresa celui mai important oraş al Sud-Estului.

Europarlamentarul Sebastian Bodu îi cere lui Radu Mazăre să modifice proiectul de regionalizare a României care exclude Constanţa de la conducerea Regiunii Sud-Est.

Constănţean de origine, Bodu consideră iniţiativa „o bătaie de joc şi o insultă la adresa locuitorilor celui mai mare şi mai important oraş al regiunii“.

„Solicit primarului Constanţei, Radu Mazăre, să îşi exercite influenţa politică în USL pentru a modifica proiectul de regionalizare a României, conform căruia reşedinţa Regiunii Sud-Est, cuprinzând judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea va fi în municipiul Brăila.

Indiferent care au fost criteriile după care s-a făcut această desemnare, nu există nici un motiv economic, administrativ sau geo-politic pentru care reşedinţa să nu fie municipiul Constanţa, ci municipiul Brăila sau oricare alt municipiu de pe rază noii regiuni.

Este pur şi simplu o bătaie de joc şi o insultă la adresă locuitorilor celui mai mare şi mai important oraş al regiunii“, arată europarlamentarul PDL, care este vicepreşedinte al Comitetului pentru Afaceri Juridice.

Sebastian Bodu promite că va acţiona de unul singur împotriva administraţiei Mazăre, dacă acesta nu va lua nicio măsură.

„Dacă primarul Mazăre nu intervine pentru a modifică această decizie înjositoare, voi solicita public organizarea unui referendum local, astfel încât presiunea asupra primarului, singurul care poate propune organizarea referendumului, să vină chiar din partea partea constănţenilor.

E adevărat că primarul Constanţei, bucureştean fiind, nu prea e interesat de astfel de detalii, în speţă unde va fi capitala regională. Probabil că, dacă nu ar fi Brăila, ar putea fi şi Rio de Janeiro“, încheie Sebastian Bodu.

Europarlamentarul spune că personal nu a susţinut niciodată vechiul proiect de regionalizare a României iniţiat de PDL. Acesta prevedea desfiinţarea judeţelor şi înfiinţarea de voievodate, iar Constanţa nu figura nici acolo ca fiind „cetate de scaun“.

„Din păcate este doar o problemă de negociere. De deschidere a unor noi centre de influenţă politică, respectiv de subminare a altora.

La argumentele economice, istorice şi tehnice (infrastructura, de exemplu) nu se gândeşte nimeni, indiferent cine iniţiază procedura de regionalizare. E păcat şi frustrant pentru cei care locuiesc într-un adevărat centru regional, conform acestor criterii.

Eu personal nu am susţinut niciodată vechiul proiect din cauză că ar fi presupus desfiinţarea totală a judeţelor, în paralel cu înfiinţarea regiunilor. Aşadar nu mai conta unde se stabileşte capitala regională când un proiect nu este fezabil“, explică Sebastian Bodu.

Liberalii din Constanţa au simţit nevoia să explice proiectul USL. „Judeţele nu vor fi desfiinţate, nu se va suplimenta numărul de funcţionari din administraţie şi nu vor creşte nici cheltuielile publice. Dar se reduce birocraţia, deoarece regiunea va căpăta statut de autoritate de management şi avea relaţie directă cu Bruxelles-ul pentru accesarea fondurilor europene“, arată politicienii. 
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite