Aventura 2SPACE. Patru tineri români vor să cucerească spaţiul. Ei vor crea prima rachetă made in România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii care vor să construiască o rachetă FOTO 2SPACE
Tinerii care vor să construiască o rachetă FOTO 2SPACE

O echipă de studenţi pasionaţi de industria spaţială au obţinut o investiţie de 150.000 de euro de la un grup de investitori privaţi şi vor construi o rachetă ce va transporta nanosateliţi în spaţiu.

Patru studenţi şi masteranzi români vor să cucerească spaţiul şi se vor apuca să construiască o rachetă care să transporte nanosateliţi.

Inima grupului este Marius Trifu, absolvent al Facultăţii de Automatică din Bucureşti, iar în prezent studiază în cadrul Masterului de Sisteme Avansate de Securitate. Alături de el vor fi Alexandru Mereu, care studiază în cadrul Masterului de Sisteme Holistice Spaţiale, Andrei Grigore, masterand la Propulsie Aeriană şi Protecţia Mediului şi al Masterului de Sisteme Holistice Spaţiale şi Inesa Schmidt, absolventă a Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale.

Ei au format 2SPACE, o afacere pur românească, ce îşi propune să construiască cel mai mic şi flexibil lansator orbital care ar exista pe piaţă în momentul actual. 

Mai exact, racheta va transporta extrem de rapid o încărcătură de aproximativ 15 kilograme în spaţiu. În plus, va poziţiona nanosatelitul exact în punctul în care acesta trebuie să fie. 

„Proiectul l-am început la începutul acestui an. Foarte multe din componentele pe care le folosim sunt de înaltă tehnologie. Mai mult, în procesul de dezvoltare a rachetei lucrăm cu multe companii din România, dar şi din Uniunea Europeană. De asemenea, încercăm să folosim componente care deja există pe piaţă, dar am fost nevoiţi de foarte multe ori să comandăm sau să fabricam piese special pentru nevoile noastre. Totodată, lucrăm la construirea unui centru de dezvoltare în apropiere de Bucureşti unde, pe viitor, o să realizam intern din piesele pe care acum le importăm“, spune Inesa Schmidt.

Cei patru tineri fac parte din echipa care anul trecut au conceput racheta Eva, însă, din motive meteorologice, nu au reuşit să-o lanseze în baza militară de la Capu Midia. Ulterior, au fost acceptaţi la concursul care a avut loc în Portugalia, la baza militară Santa Margarita de lângă Ponte de Sor, însă au întâmpinat aceleaşi dificultăţi. 

Munca lor nu a rămas neapreciată, studenţii primind premiul pentru „Startup-ul anului“, în cadrul Demo Day Innovation Labs 2021, un program de pre-accelerare şi mentorat pentru tineri antreprenori, totodată fiind invitaţi la Bruxelles de către Victor Negrescu, membru al Parlamentului European.

„Începem anul 2022 cu un obiectiv clar, să facem o schimbare pe piaţa de lansări orbitale. Vom folosi banii obţinuţi pentru a dezvolta motorul şi pompele criogenice ale prototipului de rachetă. Într-o lume guvernată doar de lansatoare orbitale gigantice şi rigide, 2SPACE îşi propune să facă spaţiul mult mai accesibil pentru sateliţii mici, de până în 10 kilograme“, spune Marius Trifu, fondator 2SPACE.

Pe aceeaşi temă: 

Liceanul genial al României care i-a făcut pe americani să exclame „Wow!“. Universităţile Columbia şi Harvard se bat ca să-l aibă student

Eleva din Constanţa la Casa Albă. Fragmente din eseul care i-a adus lui Elif Memet o invitaţie la Washington

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite