Americanii fac primul antrenament cu elicoptere la Baza Mihail Kogălniceanu. Tehnica de luptă a fost adusă din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tancurile au fost primele aduse la Mihail Kogălniceanu Sursa foto Armata SUA
Tancurile au fost primele aduse la Mihail Kogălniceanu Sursa foto Armata SUA

Americanii de la Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu efectuează primul antrenament cu elicopterele din tehnica lor de luptă adusă special în România, pentru a demonstra capacitatea lor de apărare în faţa unui eventual atac pe flancul de est al NATO.

La Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu are loc marţi, 28 februarie, începând cu ora 13.15, primul antrenament pentru manevre de încărcare şi operaţiuni de asalt cu elicoptere.

La exerciţiu vor participa militari români şi americani, ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii în asigurarea flancului estic al NATO, în cadrul operaţiunii Atlantic Resolve. 

Elicopterele sunt de tipul UH-60 Black Hawk şi aparţin Batalionului 3, Regimentul 10 din Brigada 10 elicoptere de luptă a Forţelor Terestre ale SUA.

Brigada 10 elicoptere de luptă este prima mare unitate de acest gen dislocată în Europa de Est ca parte a operaţiunii Atlantic Resolve.

Unitatea de luptă are peste 2.200 de militari, 86 de elicoptere şi mai mult de 700 elemente de tehnică militară, ce au plecat din mai multe porturi americane către Germania, Letonia şi România.

Acţiunea de amploare este menită să demonstreze angajamentul Statelor Unite ale Americii faţă de stabilitatea şi securitatea Europei de Est.

Peste 350 de militari din Armata SUA au ajuns în ultimele zile în baza aeriană din judeţul Constanţa, iar alţi 150 urmează să sosească în perioada următoare. Soldaţii desfăşoară acţiuni umanitare, îşi instalează armamentul şi se pregătesc pentru un exerciţiu de amploare desfăşurat împreună cu Armata Română.

Militarii americani vor sta la Baza de la Mihail Kogălniceanu timp de nouă luni pentru a întări forţele de apărare a flancului estic NATO. Locul lor va fi luat apoi de altă unitate.

Din aprilie 2014, imediat după anexarea Crimeii la Federaţia Rusă, acţiunile americanilor aflaţi în bazele militare din Europa s-au intensificat. SUA a organizat stagii de pregătire şi antrenamente multinaţionale cu aliaţii şi partenerii din Europa de Est.

Alegerea ţărilor în care au avut loc aceste Militarii americani vor sta la Baza de la Mihail Kogălniceanu timp de nouă luni pentru a întări forţele de apărare a flancului estic NATO. Locul lor va fi luat apoi de altă unitate. denotă îngrijorarea faţă de eventualele ţinte ale unei invazii ruse: Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Bulgaria şi Ungaria. „Aceste evenimente de pregătire îmbunătăţesc interoperabilitatea, cooperarea şi încrederea armatelor aliate, contribuind la stabilitatea regională, ca o dovadă a angajamentului SUA faţă de NATO, în aer, pe sol şi pe apă“, spun autorităţile SUA.

Din iunie 2014, Baza de la Mihail Kogălniceanu a fost reactivată ca obiectiv strategic pentru armata SUA, care a transformat-o în centru de tranzit pentru retragerea trupelor din Afganistan. Kogălniceanu a luat astfel locul bazei din Manas - Kîrgîstan, care a funcţionat cu această misiune din 2001 până în 2014. „Facilităţile sunt grozave aici, avem clădiri în loc de corturi. Inginerii au construit în timp util şi în bugetul prevăzut tot ce ne era necesar“, au declarat oficiali americani.

Timpul operaţiunilor a scăzut spectaculos - transferul se face în 36 ore la Kogălniceanu faţă de cele 48 ore de la Manas. Costul operaţiunilor este, de asemenea, redus substanţial: de la 80 milioane dolari/an la Manas la doar 18 milioane dolari/an la Mihail Kogălniceanu. 

Ministerul Apărării Naţionale a precizat că militari din Forţele terestre ale SUA dislocate în Europa au plecat luni, 6 februarie, împreună cu tehnica militară din dotare, din Polonia către Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa, ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii în asigurarea securităţii flancului estic al NATO, în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve.

Cei aproximativ 500 de militari americani fac parte din Batalionul 1 „Vulturii luptători” („Fighting Eagles”) şi au în dotare tancuri M1 Abrams, maşini de luptă a infanteriei M2 Bradley şi obuziere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 Paladin. Aceştia vor efectua exerciţii de tragere întrunite cu muniţie de luptă la nivel de pluton şi companie în Centrul secundar de instruire pentru luptă Smârdan şi vor participa la exerciţiile multinaţionale planificate să aibă loc în cursul acestui an, alături de militari din subunităţi de tancuri şi infanterie mecanizată din Forţele Terestre Române aparţinând Batalionului 284 Tancuri Cuza Vodă şi Batalionului 300 Infanterie Mecanizată Sfântul Andrei.

Unitatea de luptă americană ce va sosi în România face parte din Brigada 3 Blindate care a dislocat în jur de 3.500 de soldaţi şi 2.800 de piese de tehnică militară de la Fort Carson, statul Colorado, în Bremerhaven, Germania, la începutul lunii ianuarie. Aceasta unitate va staţiona în România pentru o perioadă de nouă luni, după care va fi înlocuită de o altă unitate de luptă, astfel asigurându-se o prezenţă consistentă, bazată pe rotaţie continuă, în Europa.

„Dislocarea în România dezvoltă cooperarea româno-americană în domeniul securităţii, asigurând oportunităţi de antrenament comun care vor spori capacităţile aliaţilor şi partenerilor NATO, vor îmbunătăţi interoperabilitatea şi capacitatea generală a forţelor americane de a răspunde la o potenţială criză. Dezvoltarea parteneriatului strategic româno-american reprezintă un obiectiv major asumat la nivel naţional, atât pe palierul politic cât şi militar. În acest context, prezenţa rotaţională a forţelor americane pe teritoriul naţional şi în regiunea Mării Negre, precum şi sprijinul asigurat de SUA în procesul de modernizare a capabilităţilor naţionale de apărare au un rol esenţial în actualul context de securitate din regiunea ţării noastre“, precizează oficialii români. 

Pe aceeaşi temă: 

Mesajul emoţionant al unui soldat american trimis la Constanţa pentru prietena rămasă acasă: „Fii tare, iubito!“

FOTO VIDEO Militarii americani şi tehnica lor performantă de luptă au sosit la Mihail Kogălniceanu: „Suntem pregătiţi pentru orice ameninţare“

Armata americană, „răpusă“ de căile ferate din România. Zeci de mii de tone de echipament nu pot fi transportate la Constanţa în termenul programat

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite