Alarmant! În fiecare zi, cel puţin zece constănţeni cad pradă hoţilor! GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului au fost înregistrate aproape 4000 de furturi. Poliţiştii strâng rândurile ca să facă faţă atacurilor hoţilor: în acest an s-au confruntat cu o creştere mare a numărului de furturi: 30% faţă de anul trecut. Iar anul încă nu s-a încheiat.

Hoţii au sustras tot ce le-a căzut în mână, de la cablurile de telefonie fixă până la oglinzile retrovizoare ale autoturismelor ce valorează doar câţiva lei pe piaţa neagră. Cei mai îndrăzneţi au intrat în casele oamenilor şi au plecat cu prăzi de sute de mii de lei: bani, bijuterii, telefoane mobile de ultimă generaţie şi aparatură electronică valoroasă.
Poliţiştii au reacţionat pe măsură, astfel că numărul de prinderi în flagrant a crescut, iar peste 500 de indivizi au fost arestaţi. Îngrijorător este că 360 dintre cei prinşi la furat sunt minori.

Maşini devalizate

Cel mai tare au fost „loviţi“ proprietarii de autoturisme. Lăsate descuiate, în locuri nelumitate, în zone neizolate şi fără să fie dotate cu sisteme de alarmă, maşinile au atras infractorii ca un magnet. „Anul acesta au fost comise 1800 furturi din autoturisme. Ne-am confruntat cu situaţii bizare: TIR-uri parcate pe marginea drumului, în zone ca Hârşova şi Târguşor, lăsate de hoţi fără combustibil. Şoferii dormeau înăuntru. Nu pot pune poliţiştii să păzească maşini“, a declarat comisarul-şef Valentin Burlacu, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa.



Infractorii nu au iertat nimic: au furat, în cinci cazuri, roţile unor maşini doar ca să poată valorifica anvelopele de iarnă. Un furt consistent terminat cu prinderea infractorilor a fost înregistrat în noiembrie, pe strada Vârfu cu Dor din Constanţa.

Făptaşii Valentin Axinte (23 de ani), Doru Bobocea (23 de ani) şi Florin Haprian (24 de ani) au fost prinşi după ce au spart 11 Dacii : au forţat capotele cu răngi şi au tăiat racordurile de la radiatoare şi au demonat acumulatorii. Hoţii au fost prinşi în flagrant delict de poliţişti.

Nici parlamentarii nu au scăpat de atacuri: în urmă cu o luă maşina senatorului Nicu Moga a fost spartă. Hoţii au furat borseta cu acte, inclusiv legitimaţia de parlamentar şi 400 de lei.

De veghe la cutiile poştale

Proprietarii de locuinţe au avut de asemenea de suferit: hoţii s-au orientat şi i-au jefuit exact când nu erau acasă. „Am stabilit un model. Hoţii din locuinţe acţionează de luni până vineri, între orele 8.00 şi 16.00, când ştiu că proprietarii sunt la muncă. De asemenea studiază cutiile poştale ca să vadă unde nu este corespondenţa ridicată de câteva zile. Nu vreau să acuz proprietarii, însă pot cădea victime din cauză că, din raţiuni estetice, nu îşi pun gratii, deşi stau la parter sau la etajul I. Lasă geamurile la baie deschise pentru aerisire, iar hoţii găsesc aici o poartă deschisă “, a arătat comisarul-şef Burlacu.

Comisarul-şef Valentin Burlacu

El a arătat că judeţul Constanţa are o particularitate, faţă de restul ţării: media de vârstă a hoţilor este de 16 ani. „Fiind minori, constituţia le permite să strecoare cu uşurinţă pe geam“, a spus inspectorul-şef.

În urmă cu o lună, poliţiştii au reţinut o bandă formată din şase adolescenţi, niciunul mai mare de 16 ani. Cei şase comiseseră în cinci luni nu mai puţin de 40 de furturi din locuinţe. Poliţiştii au recuperat de la ei un întreg „bazar“ de aparatură electronică.

Ultimul furt de bijuterii de valoare a fost comis în luna septembrie. Luca Andrei Gabriel (25 de ani) a intrat pe geamul unei locuinţe şi a furat bijuterii estimate la 100.000 lei.

Taximetriştii complici

Şeful IPJ Constanţa spune că o parte din vină o poartă şi taximetriştii, de multe ori complici cu hoţii. „Îi transportă noaptea, cu anvelope de iarnă încărcate în portbagaj sau cu bagaje voluminoase, clar provenite din furt“, spune comisarul şef Burlacu.

O altă parte din responsabilitate este pusă în sarcina administratorilor caselor de amanet. „Nu e posibil să vină unul de 12-13 ani cu un pumn de bijuterii sau cu ultimul model de I Phone, iar tu să le primeşti în amanet, fără să întrebi de unde le are. De aceea, vom înăspri controalele la casele de amanet, iar cei care nu vor respecta prevederile legale vor fi propuşi pentru închidere“, a mai afirmat şeful Poliţiei.

Cum au crescut furturile

Dacă în anul 2010 s-au comis 1400 de furturi din locuinţă, în anul 2011 s-au înregistrat 1800 astfel de cazuri. În 2010 au fost sparte 1100 de locuinţe, în timp ce în acest an, numărul celor călcate de hoţi a ajuns la 1400. Peste 1000 de societăţi comerciale au fost „vizitate“ de hoţi în acest an, cifra fiind egală cu cea de anul trecut. Singura scădere din acest an s-a înregistrat la furturile de maşini: de la 180 anul trecut la 105, în acest an.

„Bazar“ recuperat de poliţişti: electronice, ceasuri şi bijuterii
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite