Înmormântarea liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej: „Coloane nesfârşite de oameni ai muncii aduc omagiul lor iubitul fiu“

Înmormântarea liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej: „Coloane nesfârşite de oameni ai muncii aduc omagiul lor iubitul fiu“

Imagini de la înmormântarea liderului comunist Arhivă Bucureştil în imagini

Nu doar pe la catafalcul Regelui Mihai au trecut mii de români pentru a-şi aduce un ultim omagiu. Imaginile de epocă arată coloane nesfârşite de oameni care aşteaptă la coadă pentru a-şi lua adio de la Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pagina de Facebook „Bucureştiul în imagini“ a publicat o fotografie cu o coadă nesfârşită de oameni ai muncii care aşteaptă să-i aducă un ultim omagiu „fiului iubit al poporului“. Evident, mulţi erau obligaţi să participe la acest eveniment, însă probabil erau şi români care credeau în liderul comunist. 
 
Gheorghe Gheorghiu-Dej a murit la 19 martie 1965, în condiţii încă neelucidate. Trupul îmbălsămat al liderului comunist a fost depus într-un mausoleu din Parcul Libertăţii din Bucureşti. După 1990, trupul său a fost exhumat şi reînmormântat în cimitirul Bellu. 
 
Istoricii încearcă să descifreze unul din cele mai mari secrete ale serviciilor comuniste: dacă Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost iradiat de ruşi. Istoricii care au consultat documente oficiale vorbesc de faptul că predecesorul lui Nicolae Ceauşescu devenise un pericol pentru ruşi, motiv pentru care l-au înlăturat. 
 
Dej era cunoscut ca omul care a dat afară ruşii din ţară şi care încerca să ofere o independenţă României vizavi de URSS. Istoricii spun că lui Gheorghe Gheorghiu-Dej i s-a semnat sfârşitul în timpul unei vizite de la Varşovia, ocazie cu care i s-a montat sub scaun un dispozitiv care l-a iradiat. Faptul că moartea sa nu este întâmplătoare o dovedeşte şi faptul cum l-au tratat medicii, care i-ar fi recomandat liderului comunist expunerea la soare, fapt care i-ar fi grăbit sfârşitul. 
 
Gheorghiu-Dej a apărut în public pentru ultima dată pe 7 martie, cu ocazia alegerilor din MAN, iar ulterior starea sa de sănătate s-a înrăutăţit şi nu a mai fost văzut. A murit pe 19 martie 1965. Conform fişei sale clinice, publicată de Historia, „În a doua jumătate a lunii ianuarie 1965, tov. Gheorghe Gheorghiu Dej a prezentat semnele unei afecţiuni pulmonare cu tuse şi expectoraţii reduse sero-muco-sanghinolente. Examenul sputei nu a arătat nimic deosebit (...) La 2 martie 1965 (...) s-a stabilit diagnosticul de neoplasm pulmonar şi hepatic (...) În ziua de 19 martie, după ora 16, starea bolnavului s-a înrăutăţit brusc, bolnavul a întrat în comă şi a încetat din viaţă la ora 17,43".
 
Apărut pe prima pagină a ziarului Scânteia, buletinul medical al "bolnavului nr. 1 al României", pacientul "de partid şi de stat" Gheorghe Gheorghiu-Dej, era semnat de elita medicinei din acele timpuri.
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: