UPDATE Nicuşor Constantinescu a cerut un nou termen pentru a-şi pregăti apărarea. El a solicitat şi eliberarea sub control judiciar pe cauţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul lui Nicuşor Constantinescu în dosarul privind nefinanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa a început astăzi la Tribunalul Constanţa. Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa este judecat în stare de arest preventiv pentru abuz în serviciu.

Nicuşor Constantinescu a cerut Tribunalului Constanţa să fie acordat un nou termen în acest proces pentru a-şi pregăti apărarea. Instanţa a admis cererea sa şi a precizat că procesul va continua pe data de 17 decembrie atunci când Nicuşor Constantinescu va prezenta o declaraţie despre faptele pentru care este acuzat.

Avocatul Marius Mocanu a menţionat că pentru aceste fapte Constantinescu a mai fost anchetat de procurori în urmă cu trei ani, primind atunci neînceperea urmăririi penale. Totul a pornit în 2011 de la o plângere a prefectului de la acea vreme împotriva lui Nicuşor Constantinescu legată tot de finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa. Cazul a fost cercetat atunci de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, aceştia hotărând să nu înceapă urmărirea penală în acest caz. Marius Mocanu susţine că fapta pentru care este judecat clientul său nu este de natură penală, ci contravenţională.

Avocatul lui Nicuşor Constantinescu a mai cerut înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura controlului judiciar pe cauţiune. Procurorul DNA a cerut respingerea acestei cereri, iar instanţa a amânat pronunţarea pentru data de 2 decembrie. 

“Am formulat cerere de înlocuire a arestului preventiv cu controlul judiciar pe cauţiune urmând ca instanţa să admită din punct de vedere legal cererea pe care noi am formulat-o în principiu şi să fixeze cuantumul unei cauţiuni pe care  să o achităm, iar după aceea să discutăm pe fondul cererii dacă se va admite sau nu de către instanţă”, a precizat Marius Mocanu. 

Tribunalul Constanţa a decis la data de 5 septembrie să respingă ca nefondate cererile şi excepţiile formulate de Nicuşor Constantinescu cu privire la nulitatea actului de sesizare a instanţei, la legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Decizia a fost confirmată ulterior şi de Curtea de Apel Constanţa. Apoi, Tribunalul a stabilit primul termen de judecată pentru data de 26 noiembrie. Nicuşor Constantinescu este judecat în stare de arest preventiv, măsură decisă la începutul lunii septembrie şi confirmată ulterior la începutul lunii noiembrie.

Conform DNA, în perioada 2009 – 27 noiembrie 2013, Nicuşor Daniel Constantinescu nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia şi a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a acestei instituţii. De asemenea, a încercat de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale precum şi pagube acestei instituţii.

Începând cu anul 2009, Consiliul Judeţean Constanţa ar fi încetat finanţarea achiziţionării unor materiale cum ar fi corpuri de iluminat, papetărie, birotică, asigurări RCA, inspecţie tehnică periodică, piese de schimb, taxe de drum, combustibil, materiale igienico – sanitare, deşi reprezentanţii Centrului Militar Zonal Constanţa au solicitat aceste bunuri instituţiei publice conduse de Nicuşor Daniel Constantinescu. Tot din anul 2009, nu ar mai fi fost asigurate piese de schimb şi consumabile pentru sistemele informatice din dotarea Centrului Militar Zonal şi, la cererea Consiliului Judeţean Constanţa, au fost întrerupte şi serviciile de telefonie prestate de diverşi operatori, posibilităţile de comunicare ale unităţii militare fiind paralizate.

În aceeaşi perioadă, Consiliul Judeţean Constanţa ar fi adoptat două Hotărâri prin care s-ar fi dispus evacuarea Centrului Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, însă ambele au fost anulate ca urmare a unor acţiuni în justiţie. În anul 2010, ar fi fost reziliat şi contractul cu firma care asigura service-ul sistemelor de securitate, respectiv al camerelor video cu circuit închis, sistemul anti-efracţie şi sistemul de avertizare împotriva incendiilor. Deşi sediul a suferit deteriorări importante, iar conducerea Centrului Militar Zonal a solicitat efectuarea reparaţiilor urgente, Consiliul Judeţean ar fi refuzat să dea curs acestei solicitări.

În acelaşi an, Nicuşor Daniel Constantinescu ar fi dispus rezilierea contractului de pază a sediului Centrului Militar Zonal, motiv pentru care în prezent paza sediului este asigurată de către personalul unităţii, deşi în interior se află armament şi muniţie de război, precum şi documente clasificate. Din cauza acestor acţiuni, angajaţii Centrului Militar Zonal au fost nevoiţi să-şi procure singuri şi pe cheltuiala lor materialele necesare desfăşurării activităţii, fiind nevoiţi să se deplaseze în interes de serviciu cu autoturismele proprii. Activitatea Centrului Militar Zonal Constanţa a fost, astfel, serios tulburată din cauza lipsei mijloacelor de comunicare, a utilităţilor şi a serviciilor de pază, după rezilierea, de către inculpat, a contractelor prin care acestea erau asigurate.

Spre exemplu, în anul 2011, Consiliul Judeţean Constanţa a finanţat Centrul Militar Zonal cu suma de 1.705 lei, în anul 2012 suma alocată Centrului Militar Zonal de la bugetul Unităţii Administrativ Teritoriale Constanţa a fost 0 lei, iar în anul 2013 a fost achitată suma de 255.792 lei pentru servicii prestate de unii furnizori, în anii precedenţi. Sumele repartizate de Consiliul Judeţean Constanţa Centrului Militar Zonal au fost însă insuficiente, unitatea militară înregistrând debite importante la furnizorii de utilităţi care au formulat acţiuni în justiţie pentru recuperarea acestor sume. Cu toate acestea, Consiliul Judeţean Constanţa ar fi cheltuit sume foarte mari de bani atât cu titlu de ajutoare sociale către persoane fizice cât şi cu titlu de alocaţii din bugetul Unităţii Administrativ Teritoriale Constanţa către persoane juridice de drept privat. Aceste demersuri, reţinute în sarcina inculpatului Constantinescu Nicuşor Daniel, au provocat un prejudiciu material patrimoniului Ministerului Apărării Naţionale în cuantum de 67.211,32 lei.


Vă mai recomandăm:


Nicuşor Constantinescu a primit un nou mandat de arestare într-un dosar de corupţie. Decizia a fost luată de Tribunalul Constanţa


UPDATE Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite