Virolog român din SUA, despre Omicron: „Ne aşteptam să fie mai rău, dar şi aşa poate ucide la fel de multă lume ca Delta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virusologul Costel Atanasiu crede că Omicron poate să provoace un dezastru comparabil cu cel provocat de varianta Delta. FOTO Arhivă personală
Virusologul Costel Atanasiu crede că Omicron poate să provoace un dezastru comparabil cu cel provocat de varianta Delta. FOTO Arhivă personală

Cercetător la cunoscutul institut de virologie The Wistar Institute, în Philadelphia, Costel Atanasiu spune că există indicii că noua tulpină a SARS-CoV-2 ar fi mai puţin letală decât celelalte. Totuşi, dată fiind transmisibilitatea ridicată, Omicron ar putea provoca la fel de multe victime.

Reputatul virusolog spune că „vestea bună e că ne aşteptam să fie mai rău”, că „am scăpat de ce ne temeam mai mult”. Asta în condiţiile în care se aştepta, la fel ca mulţi virologi la apariţia unei tulpini şi mai agresive. 

Dacă vestea bună ar fi, cel puţin pornind de la studiile preliminare, că Omicron e mai puţin letală, vestea proastă e că este şi mai transmisibilă decât Delta. Nimeni nu mai scapă neinfectat, crede Atanasiu.

„Acum cu Omicron cred că nu mai scapă nimeni să nu fie infectat. Să sperăm că va fi într-adevăr mai blând şi că acele mutaţii care sunt acolo nu afectează virulenţa, aşa cum arată studiile de până acum. Dar dacă se răspândeşte mai uşor, va creşte numărul de oameni infectaţi şi poate creşte şi numărul de victime, aşa cum a fost cu Delta. Pentru că Delta nu a fost cu mult mai periculos, mai letal, decât variantele anterioare, însă faptul că mult mai multă lume s-a infectat a dus la un număr mai mare de morţi. Întotdeauna trebuie să corelăm o anumită mortalitate care ţine de virulenţă cu transmisibilitatea”, spune virologul.

El a explicat şi de ce vaccinurile actuale anti-covid nu aveau cum să devină chiar dintr-o dată total ineficiente, chiar dacă şi-au pierdut mult din eficacitate în faţa Omnicron. 

Organismul are două linii defensive în faţa virusului

Nu în ultimul rând, Costel Atanasiu spune că o nouă generaţie de vaccinuri ar trebui în mod ideal să stimuleze celulele b şi t, responsabile cu ultimul lanţ de apărare în faţa virusurilor şi a bacteriilor care reuşesc în unele cazuri să penetreze primul sistem de apărare al organismului, anticorpii, şi să pătrundă în celulele corpului. 

Astfel, presupunând că virusul trece de prima barieră, cea a anticorpilor obţinuţi fie prin vaccinare, fie  în urma trecerii prin boală, mai există un ultim sistem de apărare: celulele T.

„Există, de fapt, două mecanisme pe care sistemul imunitar le foloseste pentru a omorî un virus sau o bacterie. Unul este cel prin anticorpi. Ce fac anticorpii: opresc virusul să intre în celulă. Atâta timp cât nu intra în celulă, virusul nici măcar nu este cu adevărat viu. În spaţiul extracelular, mai devreme sau mai tarziu este prins de macrofage şi e eliminat. Şi nu se poate înmulţi. Au intrat 10 particule virale 10 rămân în spaţiul extracelular. Anticorpii asta fac: blochează aceasta interacţie. 

Dacă totuşi virusurile trec de anticorpi şi intră în celulă - şi vedem că asta se întâmplă uneori - odată ce au intrat în celulă încep să se multiplice şi pot să se facă zeci de mii, milioane de copii. Avem o problemă aici. Şi atunci vine partea a doua a sistemului imunitar, care este repezentat de celule T citotoxice. Şi ce fac acestea – ele recunosc imediat dacă o celulă umană este infectată. Şi atunci omoară celula infectată cu tot cu particulele care exista în ea. Deci ceea ce stimulăm noi în primul rând prin vaccinare este producţia de anticorpi. Noi vrem sa oprim prima parte, vrem să oprim infectarea. Mergem pe partea de prevenţie”, mai spune el.

De ce asimptomaticii sunt mai predispuşi să se reinfecteze

Cunoscutul virolog atrage atenţia că, deşi se spune că cei trecuţi prin boală au o protecţie în faţa unei noi infectări, lucrurile nu stau întotdeauna chiar aşa. Cele mai expuse ar fi persoanele asimptomatice, care riscă să facă forme grave dacă sunt reinfectaţi, arată Atanasiu. „Problema este cu cei asimptomatici, că ei nu dezvoltă un răspuns imun foarte bun şi vor fi reinfectaţi. Deci asta este o altă problema. Nu putem să-i considerăm ca si cum ar fi fost vaccinaţi sau că au trecut prin boală. Nu răspunsul imun este foarte slab, probabil că încărcătura virală, numărul de particule pe care le-a luat de la o altă persoană a fost foarte mic, iar sistemul imunitar a reuşit să facă faţă şi le-a eliminat înainte să aibă ocazia să se înmulţească foarte mult. Asta este problema. Dar persoanele respective nu sunt la fel de protejate ca şi cei care au trecut prin boală având forme medii sau severe”, subliniază Atanasiu.

De ce medicamentele nu vor înlocui niciodată vaccinul

În opinia virologului, noile tratamente anunţate de companiile farmaceutice ar putea, împreună cu vaccinurile, să facă diferenţa, iar pe termen mediu şi lung, după ce vor fi perfecţionate, să reducă mortalitatea la un nivel care să nu mai genereze crize sanitare. Însă, atenţionează Costel Atanasiu, tratamentele sunt cu dublu tăiş. „Problema e că sunt foarte toxice. Ele inhibă într-adevăr replicarea virală, dar problema e că inhibă şi replicarea celulelor proprii. Deci nu îl poţi lua preventiv, aşa cum iei vaccinul. Asta e cea mai mare prostie, că toată lumea zice să se pună în farmacii Arbidol, să le ia lumea preventiv. Nu, nu se poate pentru că sunt foarte toxice, îţi fac ficatul praf. De aceea, sunt aprobate cu o singură condiţie: te-ai îmbolnăvit şi le iei pentru cinci zile maximum. Atât. Important e să omori virusul. Dar nu poţi să le iei tu aşa timp de mai multe săptămâni sau mai mul luni, că poate într-o zi vei lua virusul”, punctează Atanasiu.

De altfel, atenţionează el, nici măcar noile antivirale anunţate de marile companii nu vor putea face minuni dacă oamenii se prezintă târziu la spital. 

„Antiviralul celor de la Merck, Molnupiravir inhibă într-adevăr replicarea virală. Dar atenţie, este bun doar dacă îl iei de la început. Pentru că ce poate să facă un astfel de medicament este să oprească infecţia în momentul în care e administrat, să o încetinească. Pe când, dacă pacientul vine târziu, iar celulele sunt deja superinfectate nu mai poate să facă nimic. 

Molnupiravirul care era cel mai eficient la un moment dat avea o eficienţă de doar 50%. Acum a venit Pfizer cu un alt medicament despre care spune că are eficienţă de 90%. Se poate să fie aşa, ar fi foarte bine, dar sfatul meu este ca lumea să se vaccineze, pentru că oricine se infectează poate să fie printre cei 10% la care nici acest medicament nu mai garantează nimic”, a încheiat Atanasiu.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Biserica Ortodoxă Română în pandemie, subiect de analiză la Oxford. Expert român: „Sfera religiosului a fost neglijată încă de la început” EXCLUSIV

Medic din New York, despre noile medicamente care vor fi aprobate în SUA şi UE. „Vor schimba cursul pandemiei”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite