VIDEO Gafele ministrului Educaţiei la Olimpiada Internaţională de Matematică: a greşit numele unuia dintre cei mai mari matematicieni români

VIDEO Gafele ministrului Educaţiei la Olimpiada Internaţională de Matematică: a greşit numele unuia dintre cei mai mari matematicieni români

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa. FOTO: Remus Florescu

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a fost unul dintre invitaţii de onoare la ceremonia de deschidere a Olimpiadei Internaţionale de Matematică. Cunoscut pentru gafele pe care le face în discursurile sale, Popa nu a „dezamăgit” la Cluj. El l-a „botezat” pe unul dintre cei mai mari matematicieni români Grigore Moisil.

Ştiri pe aceeaşi temă

Antevorbitorii lui Valentin Popa i-au citat în discursurile lor pe poetul Lucian Blaga şi pe Grigore Moisil, unul dintre cei mai mari matematiciei români, considerat părintele informaticii româneşti. Deşi a avut discursul scris pe foaie, Popa a improvizat la început şi a gafat: „După Lucian Blaga şi Grigor Moisil daţi-mi voie să încep şi eu cu un citat din Galileo Galilei: Matematica este limba cu care divinitatea a scris universul.” Astfel, în loc să spună Grigore Moisil acesta l-a „botezat” Grigor pe „părintele informaticii româneşti” stârnind râsete într-o parte a Polivalentei clujene. Greşeala este cu atât mai mare cu cât Popa este absolvent al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor în 1989, iar din 2009 până în prezent a fost conducător de doctorat pe domeniul său.
 
 
 

„Matematica este un Esperando al ştiinţelor”

 
Ministrul nu s-a oprit aici cu gafele: „Tot ceea ce raţiunea poate pătrunde e definit sau poate fi definit prin Matematică. Matematica este un Esperando al ştiinţelor, iar modul în care aceasta este studiată în şcoală este relevant pentru dezvoltarea economică unei ţări, a unei societăţi.”
Cu siguranţă că ministrul Educaţie se referea la „Esperanto” – limbă artificială lansată în 1887 pentru a servi ca limbă internaţională auxiliară. De fapt, în varianta scrisă în limba engleză a discursului, care a fost afişată în timp real pe ecranul din spatele vorbitorilor, a apărut corect - „Esperanto”. 
 
La ceremonia de deschidere au participat cei peste 600 de concurenţi alături de delegaţi din peste 100 de ţări. Printrei cei care au vorbit s-au numărat preşedintele Klaus Iohannis, Radu Gologan - preşeditele Societăţii Române de Matematică, primarul Emil Boc şi zeci de matematicieni români. 
 
Citeşte şi
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările