VIDEO Mesajul lui Iohannis pentru concurenţii la Olimpiada de Matematică: „Luaţi parte la una dintre cele mai importante competiţii de pe planetă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit duminică, 8 iulie, la Cluj, la ceremonia oficială de deschidere a Olimpiadei Internaţionale de Matematică. „Sperăm că România să devină o destinaţie atractivă pentru cercetarea în domeniul matematicii şi ştiinţele care folosesc matematica”, a spus preşedintele Iohannis în deschidere.

„Sperăm că România să devină o destinaţie atractivă pentru cercetarea în domeniul matematicii şi  a ştiinţelor care folosesc matematica şi, de ce nu, să  vă vedem pe o parte dintre voi studenţi în România sau implicaţi în proiecte de cercetare în parteneriat cu cercetători din România”, a spus preşedintele Iohannis în deschiderea ceremoniei.  

„Luaţi parte la una dintre cel mai importante competiţii intelectuale de pe planetă şi aveţi şansa să vă faceţi şcolile, familiile şi ţările foarte mândre. Găzduirea la Cluj-Napoca a olimpiadei, este cu atât mai importantă cu cât România a organizat în 1959 prima ediţie a competiţiei. Atunci, au participat doar 7 ţări, azi cu peste o sută de ţări participante acest evenimentul este o întrecere în inteligenţă şi creativitate, devenind un for care permite tinerilor talentaţi din întreaga lume să demonstreze de ce este capabilă mintea umană atunci când este pusă la încercare”, a mai spus preşedintele. 

A citat din Blaga  

Preşedintele a citat din Lucian Blaga: „Matematica e îmblânzitorul ce a domesticit infinitul”. „În zilele următoare sunt convins că veţi demonstra lucrul acesta. Matematica stă la baza tuturor ştiinţelor, inovaţiei şi a dezvoltării gândirii analitice. Voi aveţi un dar pe care l-aţi cultivat prin multă muncă şi drept urmare veţi face parte din elitele intelectuale ale ţărilor voastre şi ale lumii, în general, sunt convins că pasiunea pentru matematică  a fost evidentă pentru mulţi dintre voi de când eraţi copii. Cred că matematica şi materiile din categoria ştiinţă-tehnologie, inginerie şi matematică sunt esenţiale în contrucţia curriculară încă din timpul educaţiei timpurii dacă ne dorim să avem veritabile societăţi ale cunoaşterii”, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis, la deschiderea Olimpiadei Internaţionale de Matematică, de la Cluj-Napoca.

„Este o onoare pentru România”

 

„Sper ca fiecare dintre voi îşi va folosi întregul potenţial pentru a contribui la consolidarea unui viitor mai bun şi mai drept pentru generaţia voastră şi cele următoare. Vă doresc mult success la această olimpiadă internaţională de matematică şi o şedere frumoasă în Româînia, aici, la Cluj-Napoca”, a mai spus Iohannis.

„Pentru România este o onoare ca la aniversarea Centenarului marii Unirii să aibă oportunitatea de a demonstra întregii lumi ataşamentul şi deschiderea către cunoaştere, ştiinţă şi cooperare internaţională”, a încheiat preşedintele. 

„Sperăm că România să devină o destinaţie atractivă pentru cercetarea în domeniul matematicii şi ştiinţele care folosesc matematica”, a spus preşedintele Iohannis în deschidere. 

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, se va afla duminică, 8 iulie, în municipiul Cluj-Napoca, unde va participa la ceremonia oficială de deschidere a celei de-a 59-a ediţii a Olimpiadei Internaţionale de Matematică.
 

Evenimentul, care se desfăşoară în perioada 3-14 iulie, reprezintă cea mai veche şi cea mai prestigioasă competiţie din domeniul ştiinţelor adresată elevilor de liceu, prima ediţie având loc în România, în anul 1959. Prin organizarea în ţara noastră a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, s-a dorit marcarea simbolică a Centenarului Marii Uniri, anul acesta la Cluj-Napoca fiind prezenţi aproximativ 1.500 de participanţi din peste 100 de ţări, de pe cinci continente”, se menţionează într-un comunicat de presă.

Un număr de 80 de jandarmi, 60 de poliţişti şi 6 echipaje ISU vor asigura măsurile de ordine publică la Olimpiada Internaţională de Matematică de la Cluj, până pe 14 iulie.

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite