FOTO Istoria berii din Cluj: de la „Casa berii“ a călugărilor iezuiţi la Ursus, prima bere pasteurizată fabricată în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fabrica de bere Ursus, unul dintre simbolurile Clujului, a fost demolată la începutul lui martie după ce în 2010 a fost închisă. Pe locul unde a fost fabrica, proprietarul clădirilor, concernul sud-african SABMiller, spune că vrea să vândă terenul „ca acolo să se construiască ceva mai util pentru clujeni decât nişte clădiri dezafectate“. Ursus este  cel mai faimos brand de bere din Cluj din secolul al XIX-lea şi până astăzi.

„Era o tradiţie. Acolo (pe amplasamentul actualei fabrici – n.r.) se fabrica bere încă din secolul XIII, de către saşii din Cetate (…)
A fost o investiţie transilvăneană de mare efect. Aveau legături directe cu firme din Germania. De aici vine şi sigla cu ursul, dintr-unul din brandurile vechi, germane“, afirma, mai demult, regretatul istoric Gheorghe Bodea.

Istoria berii Ursus este strâns legată de evenimentele petrecute de-a lungul vremii în Cluj. Potrivit datelor din Arhivele Naţionale, la începutul secolului al XVIII-lea a fost înfiinţată în oraş o berărie.
Ordinul călugărilor iezuiţi, care îşi avea sediul în Conventul de la Mănăştur, Calvaria, a înfiinţat aici o casă a berii (Sorhaz în maghiară), exploatată prin interpuşi care o luau în arendă. Era o practică obişnuită în acea perioadă şi alte episcopii din ţara având în proprietate mai multe berării.
Călugării iezuiţi au fost expulzaţi în anul 1773, iar Statusul Româno - Catolic a preluat domeniile călugăreşti din Mănăştur, inclusiv berăria.

În perioada secolelor XVIII - XIX, la Cluj au existat două berării: una aflată pe Canalul Morii în zona Parcului I.L. Craragiale, demolată odată cu lucrările de amenajare urbanistică în prima jumătate a secolului al XIX-lea şi berăria călugărilor iezuiţi şi apoi a Statusului Româno - Catolic, apreciată ca fiind probabil una din cele mai vechi din Transilvania, conform lui Octavian Buzea.

image

Reclamă interbelică la berea Ursus FOTO: Ioana Lepădatu

1878 este anul în care se pun bazele unei fabrici de bere în adevăratul sens al cuvântului.
Între anii 1909 - 1912 s-au construit clădirea principală cu secţiile de fermentare, pivniţele, secţiile de umplere a sticlelor şi butoaielor, clădirile secţiei de maşini şi ale celei de fierbere, precum şi birouri sau locuinţe.

După modernizare, Fabrica de bere a funcţionat sub denumirea "Fabrica de bere Czell". Conform istoricului Octavian Buzea, în anul 1927 s-a înfiinţat firma "URSUS" Fabrica de Bere S.A. care şi-ar fi început activitatea sub acest nume începând cu 1 ianuarie 1928. În 1928 a început o noua filă din istoria berii URSUS, odată cu înfiinţarea firmei "URSUS" Fabrica de Bere S.A. în Mănăştur.

În 1958, datorită perfecţionării liniilor de producţie, a început fabricarea primei beri pasteurizate din România. Drumul a fost deschis, iar berea de la Cluj a devenit un reper.

Întreaga istorie a fabricii Ursus, AICI.

Mai puteţi citi şi:

FOTO Cum ajunge moloz fabrica de bere „Ursus“ din Cluj, care producea încă din 1878. Ce vrea să facă proprietarul cu terenul

Bătrânul Urs(us) părăseşte Clujul. "E ca şi cum BMW ar pleca din Bavaria"

FOTO Saşii foloseau metode moderne de publicitate. Cum arătau reclamele interbelice ale corporaţiilor multinaţionale

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite