Someşul a atins cote record în 1970. Dejul, acoperit de ape
0În mai s-au împlinit 42 de ani de la inundaţiile din 1970. În judeţul Cluj, ploile torenţiale au scos Someşul din matcă şi a inundat câmpuri, drumuri şi căi ferate. Parcul din Gherla a fos acoperit de ape, iar la Dej, Someşul a atins un nivel record care a facut prăpăd: peste 8 metri.
O săptămână a plouat la mijlocul lunii mai 1970, au căzut precipitaţii în cantităţi nemaiîntâlnite - de două-trei ori volumul precipitaţiilor care normal cad într-o lună: până la 100 l/mp în 24 de ore.
Primele viituri au lovit judeţul Cluj în ziua de 11 mai. Oraşul Cluj-Napoca a fost ferit de nenorocire datorită lacurilor artificiale de acumulare de la Fântânele şi Tarniţa, care au permis adunarea apelor. Însă viiturile au produs un dezastru de neînchipuit la Gherla, iar la Dej, Someşul Mic şi Someşul Mare au acoperit pământul producând pagube de neînchipuit.
Someşul a făcut potop la Dej
În materialul „Jurnalul Dejului încercuit de ape“ se descrie, pe zile, tragicul eveniment care a răpit viaţa a şase oameni, iar apele Someşului au atins o cotă nemaiîntâlnită: 8,27 de metri:
„Apele ating o cotă uluitoare, nemaiîntâlnită în veacurile de istorie scrisă: 8,27 metri. Zvonurile sinistrului dinspre Năsăud, apăruseră miercuri 13 mai, la ora 9.
La 10 s-a dat alarma. La 12, practic, nu se mai putea face nimic împotriva puhoaielor sălbăticite; doar să li se smulgă din gheare vieţile primejduite şi bunurile. Apar elicoptere, ambarcaţii, tehnică de luptă. Se aud chemări de ajutor, plânsete ale copiilor şi mamelor…Începe o noapte telurică, o noapte de smoală şi mâl, cu cerul prelingându-se peste noroaie, nemilos şi rece.
Joi, 14 mai 1970: Primele constatări sunt alarmante. Reţeaua hrănitoare de energie - electrică, apă potabilă, gaze, comunicaţii – fără de care este de neconceput pulsul urban, a rămas inertă. S-au întrerupt căile de comunicaţii pe liniile CFR spre Beclean, Baia Mare şi Cluj şi pe şoselele naţionale care duc la Bistriţa şi Baia Mare.
Sîmbătă, 16 mai 1970: Elicopterul prezidenţial decolează prin pânzele ploii îndreptându-se spre Valea Someşului. Tovarăşul Nicolae Ceauşescu, însoţit de alţi conducători de partid şi de stat, soseşte la Dej. O scurtă consfătuire de lucru, un bilanţ estimativ al pierderilor şi consecinţelor. Secretarul general al partidului apreciază bărbăţia, disciplina, abnegaţia şi tenacitatea dejenilor în faţa puhoaielor…Elicopterul decolează spre Satu Mare.
La Dej si-au pierdut viaţa şase oameni. Abia pe 19 mai a apărut prima rază de soare“.
Apoi, apele s-au retras lâsând în urma lor urmele a ceea ce au fost odată case, gospodării fără animale, mâl, crengi de copaci şi sute de oameni fără o locuinţă.
După 5 ani a avut loc încă o inundaţie în zona someşului din judeţul Cluj şi abia în 1979 s-au alocat bani pentru indiguirea acestuia.
Vă recomandăm şi: