Semnal de alarmă pentru autorităţi: „Restricţia orarului de funcţionare a supermarketurilor nu e bazată pe dovezi ştiinţifice şi va genera aglomerare”

Semnal de alarmă pentru autorităţi: „Restricţia orarului de funcţionare a supermarketurilor nu e bazată pe dovezi ştiinţifice şi va genera aglomerare”

Răzvan Cherecheş atrage atenţia asupra unei măsuri absurde. FOTO Facebook

Expertul în politici de sănătate publică Răzvan Cherecheş atrage atenţia că decizia autorităţilor de a închide magazinele mai devreme va genera mai multă aglomerare, ceea ce va atrage la final mai multe infectări.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorităţile s-au pripit atunci când au luat decizia de a restricţiona accesul populaţiei la magazine şi de a le închide mai devreme. Aceasta este concluzia la care au ajuns mai mulţi experţi în politici de sănătate publică.

Este şi opinia lui Răzvan Cherecheş, profesor universitar în SUA, la University of Iowa, şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Deşi este cunoscut ca un susţinător al restricţiilor menite să reducă răspândirea coronavirusului, expertul nu e de acord cu această măsură şi are argumente în acest sens. Într-o postare pe Facebook, Cherecheş atrage atenţia că departe de a reduce contactele între oameni, această măsură va genera mai multă eglomeraţie, pentru că oamenii vor avea mai puţin timp pentru a face cumpărături.

„Complet de acord cu Stefan Voinea (analiză rapidă a literaturii ştiinţifice - vezi link). Restricţia orarului de funcţionare a supermarketurilor nu este bazată pe dovezi ştiinţifice şi va genera, cel mai probabil, aglomerare în apropierea orei de închidere.
 
Rata de transmitere a virusului este direct corelată cu nivelul de interacţiune între oameni (cât timp şi câţi oameni). Dacă se aplică restricţia numărului de persoane în supermarketuri în funcţie de suprafaţă = mulţi oameni nu vor putea să îşi cumpere cele necesare
 
Dacă se aplică restricţia orei dar nu se aplică restricţia numărului de persoane = focare masive de infecţie ar fi avut mai mult sens ca orarul supermarketurilor să coincidă cu restricţia generală şi să fie restricţionat accesul în mall-uri sau la petreceri private”, a scris Cherecheş pe Facebook.
 
 
Printre ultimele restricţii adoptate în România sunt şi cele ce ţin de închiderea magazinelor la ora 18.00, în unele localităţi, sau la ora 20.00. Până de curând, mai exact până duminică, 28 martie, magazinele se închideau la ora 21.00. Unii experţi consideră că departe de a-i proteja pe oameni şi de a fi în favoarea lor, noile măsuri îi vor determina să se înghesuie şi mai mult în magazine pentru că vor avea mai puţin timp să-şi cumpere cele necesare. Astfel, magazinele vor deveni mai aglomerate, iar populaţia mai expusă la contactul cu virusul. Strategia greşită a autorităţilor ar putea duce la creşterea numărului de persoane infectate şi chiar a deceselor.
 
Vă mai recomandăm şi: 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările