Răsturnare de situaţie în „jaful secolului”. „Vrem să arătăm cum, din cauză că suntem români, putem fi luaţi şi închişi oricând”

Răsturnare de situaţie în „jaful secolului”. „Vrem să arătăm cum, din cauză că suntem români, putem fi luaţi şi închişi oricând”

Sorin Marcovici (stânga) şi Alexandru Stan şi-au dovedit nevinovăţia, iar acum se vor îndrepta împotriva statului britanic

Maria Meşter, prezentată de presa britanică drept creierul operaţiunii, şi fiul ei, Emil Bogdan Săvăstru, alături de  recepţionerul Alexandru Stan şi profesorul Sorin Marcovici au stat în arest timp de şase luni, pe nedrept.

O româncă de 48 de ani, alături de fiul ei şi de încă doi români, a fost acuzată în ceea ce presa britanică a numit „jafurile secolului”. Procurorii britanici au arătat că românii ar fi furat bani şi bunuri de peste 50 de milioane de de lire sterline. Luni, 4 ianuarie, un juriu a dat verdictul în acest caz.
 
Maria Meşter, fiul ei, barmanul Emil Bogdan Savastru, în vârstă de 30 de ani, fostul profesor de sport Sorin Marcovici, în vârstă de 53 de ani, şi lucrătorul hotelier Alexandru Stan, în vârstă de 49 de ani, au fost judecaţi în cazul „jafurilor secolului”, la Londra. Deşi procurorii au susţinut până în ultimul moment vinovăţia românilor, instanţa a fost de altă părere. 
 
Astfel, Daily Mail scrie că românii au fost exoneraţi de orice implicare în ceea ce poliţia a descris ca fiind cea mai mare spargere care avut loc în Marea Britanie.
 
Doi dintre românii acuzaţi în acest caz,  recepţionerul Alexandru Stan, 49 de ani, şi fostul profesor de sport Sorin Marcovici, 53 de ani, au vorbit la Antena3 despre coşmarul trăit în arest timp de şase luni, atât cât au fost închişi pe nedrept.
 

Ce spun românii

 
Alexandru Stan a vorbit despre abuzurile la care a fost supus şi spune că în cazul său acuzaţia a fost de complicitate la o spargere de peste 50 de milioane de lire sterline. Românul a fost reţinut pe data de 8 aprilie 2020 la ora 7 dimineaţa. 
 
„Dormeam şi mi-au spus doar atât, că sunt suspect la comiterea unei infracţiuni de spargere. Au făcut control în casă şi nu s-a găsit absolut nimic. M-au dus la secţie. După patru ore de stat în celulă am cerut un avocat. Avocata mi-a spus că sunt acuzat de complicitate la spargere în valoare de peste 50 de milioane de lire. Era să îmi cadă telefonul din mâna”, a povestit el, conform sursei citate.
 
Stan, care spune că avea un loc de muncă în centrul Londrei, la Kings Kross, a rămas fără nimic după acest episod. Acum, Alexandru Stan spune că vrea să dovedească în instanţă că el şi conaţionalii săi au fost discriminaţi fiindcă sunt români. 
 
„Noi vrem să arătăm cum, şi cu probe, din cauza faptului că suntem români, putem fi luaţi de pe stradă şi duşi în închisoare, fără nici cea mai mică probă. Suntem în stradă. Ne-au luat muncă, nu ne-au dat niciun fel de ajutor, nici măcar nu ne-au mai băgat în seamă", a mai afirmat el. 
 
La rândul său, Sorin Marcovici acuză faptul că poliţiştii britanici ar fi avut un comportament abuziv. Pe lângă faptul că a fost închis pe nedrept, a fost şi ameninţat că va sta zeci de ani după gratii.
 
„De 11 ani sunt în Marea Britanie. Vorbim de cea mai deşteaptă poliţie din lume. Mi-au zis să îi spun prietenei mele că e posibil să mă duc 20 de ani la puşcărie. Dar ce, poliţiştii sunt judecători?", a povestit Sorin Marcovici. La fel ca şi Stan, Alexandru Marcovici a rămas fără casă şi fără loc de muncă, iar relaţia cu partenera sa a fost compromisă. 
 
Gândiţi-va cum e să stai 184 de zile închis, cu gândul că ai şanse să iei 15-20 de ani de puşcărie. Gândiţi-va cum am stat. Când vedeai că toată lumea e împotriva ta pentru că eşti român", a spus el. 
 

Ce s-a întâmplat

 
La finele anului 2019, Poliţia londoneză anunţa că mai multe proprietăţi dintr-un cartier de lux al capitalei Regatului Unit au fost sparte în lipsa proprietarilor, iar hoţii au furat sume importante de bani şi bijuterii de zeci de milioane de lire sterline. 
 
Printre victimele furturilor s-au numărat managerul echipei de fotbal Chelsea, Frank Lampard, şi soţia sa, Christine Lampard, regretatul proprietar al Leicester City FC, Vichai Srivaddhanaprabha, şi Tamara Ecclestone. Fiica magnatului din Formula 1, Bernie Ecclestone, se afla în vacanţă în Laponia, împreună cu soţul ei,  artistul Jay Rutland şi cu fiica lori, ar angajaţii care aveau grijă de proprietatea înstăritei familii au fost luaţi prin surprindere de hoţi. 
 
Iniţial au fost acuzaţi cei patru români, însă ei au reuşit să-şi dovedească nevinovăţia.  Un juriu din Isleworth Crown Court a dat verdictul, iar românii au fost declaraţi nevinovaţi de către instanţă. 
 
Potrivit sursei Daily Mail, cei patru români au plâns la aflarea sentinţei, în timp ce juriul a pronunţat verdicte unanime de nevinovăţie pentru conspiraţie la jaf, în decembrie 2019, precum şi pentru alte acuzaţii alternative.
Totuşi, deşi au fost declaraţi nevinovaţi, însă doar trei dintre ei au fost puşi în libertate. Fiul Mariei Meşter, femeia acuzată iniţial că ar fi „capul bandei”, Bogdan Savăstru a fost găsit vinovat pentru o altă acuzaţie – tăinuire de bunuri furate – referitor la o geantă şi un ceas furat într-unul dintre raiduri. El îşi va afla pedeapsa la o dată ulterioară, deocamdată necunoscută.
 

Vă mai recomandăm şi:

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările