Raoul Şorban, salvatorul evreilor din Ardeal, a devenit, post-mortem, cetăţean de onoare al judeţului Cluj

Raoul Şorban, salvatorul evreilor din Ardeal, a devenit, post-mortem, cetăţean de onoare al judeţului Cluj

Raoul Şorban a devenit, post-mortem, cetăţean de onoare al judeţului Cluj (foto roncea.ro)

Scriitorul şi academicianul clujean Raoul Şorban, care a jucat un rol extrem de activ în salvarea a miil de evrei persecutaţi de trupele germano-hortyste de ocupaţie, a primit joi titlul de cetăţean de onoare, post-mortem, al judeţului Cluj. Placheta realizată în acest sens va fi înmânată în cadrul unei ceremonii la care urmează să participe Eva Şorban, văduva lui Raoul Şorban.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Mi-aş dori ca la acest proiect de hotărâre toţi consilierii să fie iniţiatori. Mă rog, din cei prezenţi", a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

Proiectul de hotărâre a trecut cu 20 de voturi pentru, în condiţiile în care 11 consilieri judeţeni ai PDL au părăsit şedinţa de judecată, în urma unor discuţii în contradictoriu cu consilierii judeţeni USL legate de Cluj Arena.

În luna septembrie 2012 se împlinesc 100 de ani de la naşterea marelui critic de artă, pictor, scriitor, eseist şi academician Raoul Şorban, un clujean care, prin îndelungata şi vasta sa carieră, dar şi prin faptele de eroism personal, a reuşit să-şi pună amprenta asupra vieţii culturale, politice şi civice din perioada celui de-al doilea Război Mondial.

Intelectualul Raoul Şerban reprezintă una dintre cele mai mari personalităţi pe care judeţul Cluj le-a oferit atât ţării, cât şi comunităţii internaţionale. După dictatul de la Viena, când Transilvania de Nord a fost anexată de Ungaria, Raoul Şorban a decis să rămână la Cluj şi a fondat „Editura Românească din Ardealul de Nord", unica editură care a reuşit să funcţioneze în acea perioadă în regiune. Între anii 1946 şi 1948 a condus Conservatorul de la Cluj şi, începând cu anul 1948, Institutul de Artă de la Cluj (până în 1949). Regimul comunist l-a îndepărtat din funcţii. În anul 1952 Securitatea l-a arestat şi deţinut până în 1955 fără niciun fel de proces. Ulterior, în anul 1956 i s-a permis din nou accesul în mediul academic.

După Dictatul de la Viena, Raoul Şorban a jucat un rol extrem de activ în salvarea a câteva mii de evrei persecutaţi de trupele germano-hortyste de ocupaţie şi ameninţaţi cu deportarea în lagărele de exterminare naziste. Faptele umanitare ale lui Raoul Şorban au fost confirmate şi de Institutul Memorial Yad Vashem din Ierusalim care l-a onorat cu titlul de „Drept între Popoare", titlu acordat de statul evreu celor care, fără a fi evrei, au contribuit, din pură omenie, la salvarea evreilor în timpul Holocaustului.

„Prin astfel de fapte clujeanul Raoul Şorban a demonstrat autorităţilor din acele vremuri posibilitatea, dar şi necesitatea convieţuirii românilor în deplină armonie cu alte naţionalităţi, într-un mediu multietnic şi multicultural bazat pe principiile respectului reciproc", se arată în proiectul de hotărâre privind acordarea de cetăţean de onoare al judeţului Cluj academicianului Raoul Şorban.

Tot o dovadă a respectului şi a preţuirii de care s-a bucurat şi se bucură Raoul Şorban şi a implicării civice deosebite a acestui distins intelectual o reprezintă şi titlurile de „Cetăţean de onoare" care i-au fost conferite în anul 1991 din partea Ierusalimului şi în anul 2002 din partea municipiului Dej, localitatea în care, de altfel, s-a născut.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările