PSD Cluj propune acordarea titlului de cetăţean de onoare pentru delegaţi ai judeţului la Marea Adunare din 1918 de la Alba-Iulia. Câţi oameni ar fi pe listă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la Marea Adrunare de la Alba Iulia. FOTO: Arhivă
Imagine de la Marea Adrunare de la Alba Iulia. FOTO: Arhivă

Consilierii judeţeni din Cluj ai PSD propun acordarea post-mortem a titlului de Cetăţean de onoare al Judeţului Cluj delegaţilor din judeţ participanţi la Marea Adunare de la Alba-Iulia.

Consilierii judeţeni PSD propun acordarea post-mortem a titlului de Cetăţean de onoare al Judeţului Cluj “Clujean de onoare” tuturor delegaţilor participanţi la Marea Adunare de la Alba-Iulia.

„Judeţul Cluj este unul dintre judeţele cu o bogată activitate în sfera culturală, artistică şi ştiinţifică. Reputaţia de care se bucură Clujul este susţinută de reuşitele obţinute în diferite domenii, judeţul dând ţării numeroase personalităţi care au făcut cinste şi au promovat valorile şi tradiţiile acestui judeţ atât pe plan naţional, cât şi la nivel internaţional. Având în vedere contextul istoric în care ne aflăm şi pentru a marca cei 100 de ani de la înfăptuirea ,,României Mari”, apreciem că se impune a-i cinsti aşa cum se cuvine pe cei care au contribuit la înfăptuirea acestui act istoric.

În acest sens, considerăm oportun a ne dovedi respectul şi preţuirea faţă de toţi  participanţii desemnaţi din partea cercurilor electorale şi localităţilor şi delegaţii de drept, desemnaţi din partea instituţiilor, societăţilor, etc., să participe la Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia de la 1 decembrie 1918”, se arată într-un comunicat de presă al PSD Cluj. 

114 beneficiari

Reprezentanţii PSD susţin că Facultatea de Istorie şi Filosofie le-a comunicat, printr-o adresă oficială faptul că, listele privind delegaţii la Marea Adunare Naţională, care îşi desfăşurau activitatea pe teritoriul actualului judeţ Cluj, sunt publicate în lucrarea „Clujenii şi Marea Unire”, ai cărei autori sunt Daniela Comşa, Eugenia Glodariu, Maria M. Jude, Edit. Muzeul Naţional Transilvania, Cluj-Napoca, 1998.

Consilierul judeţean Remus Lăpuşan a precizat pentru „Adevărul” că este vorba despre 114 persoane, deşi au fost sute de delegaţi şi supleanţi.

„Propun să acordăm titlul doar celor care au semnat efectiv Declaraţia de la Alba Iulia, pentru că delegaţi şi supleanţi au fost sute”. Acesta a mai spus că are lista cu aceşti 114 delegaţi.  

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite