„Oraşul vizibil“, artă în spaţiul public al Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astăzi a fost dezvelită lucrarea „Pisica“ a artistului spaniol Carlos Carmonamedina, în cadrul proiectului „Oraşul vizibil“.
Astăzi a fost dezvelită lucrarea „Pisica“ a artistului spaniol Carlos Carmonamedina, în cadrul proiectului „Oraşul vizibil“.

Vitrinele goale din centrul oraşului au devenit spaţii de expunere a unor lucrări artistice. Astăzi, la ora 12.00, a avut loc, lângă Muzeul de Farmacie, vernisajul expoziţiei „Oraşul vizibil".

Opt lucrări de artă contemporană au fost afişate în vitrinele unor spaţii comerciale abandonate din centrul Clujului. Doi ochi de felină se aţintesc asupra trecătorilor din zona centrală a Clujului. Este vorba de lucrarea artistului spaniol Carlos Carmonamedina, intitulată „Pisica", una dintre câştigătoarele concursului de proiecte lansat de organizatori, expusă în vitrinele nefolosite momentan de pe bulevardul Ferdinand.



Dezvelirea acestei lucrări a avut loc astăzi, ora 12.00, în prezenţa primarului Sorin Apostu, precum şi a reprezentanţilor Fundaţiei AltArt şi a Grupului Pont - organizatorii ineditei expoziţii.

„Oraşul vizibil“

Clujenii se împart în două tabere

„Am iniţiat acest proiect cu scopul reactivării spaţiului public din Cluj-Napoca. Expoziţia utilizează spaţii publice de afişaj - vitrine, panouri, ecrane stradale - pentru prezentarea unor lucrări de artă contemporană care problematizează spaţiul public şi diferite dimensiuni ale vieţii urbane", a explicat curatorul Szakats Istvan, membru al Fundaţiei AltArt.

„Nu prea pricep acest proiect. Priviţi clădirea, trebuie să fie renovată. Sunt total nepotrivite cele două afişe expuse în vitrine. Da, îţi sare în ochi, dar cam atât", a spus Mariana Palfi, o clujeancă de 54 de ani care s-a aflat întâmplător în apropierea Muzeului de Farmacie în momentul dezvelirii lucrării.


image

O altă lucrare dintre cele opt câştigătoare a stârnit atenţia trecătorilor, în spatele Monumentului Memorandiştilor de pe bulevardul Eroilor. Este vorba de o intervenţie artistică pe trotuar, constând într-o inedită „culegere" de proverbe, zicători, citate şi cugetări despre influenţa banilor asupra omului. Ideea îi aparţine lui Koter Vilmos. „Toate proverbele astea mi se par de actualitate, mi se potrivesc de minune. Sper să nu fie călcate în picioare", a declarat Emil Suciu (60 de ani), un electrician care s-a oprit să lectureze proverbele expuse direct pe trotuar. Nu de acelaşi succes s-a bucurat însă lucrarea „Intervention", marca spaniolului Carlos Carmonamedina, din Piaţa Unirii.



În loc să camufleze fosta clădire CEC cu bannere, instalaţia evidenţiază neintegrarea imobilului în circuitul vieţii urbane, atrăgând totodată atenţia asupra standardelor de conservare a monumentelor. „Aberant! Puteam şi noi, trecătorii, să lipim saci de gunoi în vitrine. Nu văd sensul", a fost de părere Paul Raţiu, un tânăr de 22 de ani.

image

Model de dezvoltare a mediului urban

„Proiectul a fost construit pe baza unei hotărâri de Consiliu Local. Primăria Cluj-Napoca deţine mai multe spaţii centrale care, în prezent, nu sunt folosite. În locul unor poze despre Clujul de altădată, am decis că este binevenită fructificarea unei astfel de idei", a spus Oana Buzatu, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite