Moartea cumplită a unei românce, subiectul unei cărţi de succes în Irlanda. Ucigaşii, nepedepsiţi de 13 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La 13 ani de la moartea Mărioarei Rostaş, cazul a rămas nerezolvat de justiţia irlandeză. FOTO Irish Times
La 13 ani de la moartea Mărioarei Rostaş, cazul a rămas nerezolvat de justiţia irlandeză. FOTO Irish Times

O tânără româncă de 18 ani a fost răpită, sechestrată şi violată într-o casă din Dublin, iar apoi ucisă cu un glonţ în cap. Deşi au trecut 13 de atunci, justiţia irlandeză nu i-a făcut dreptate româncei.

Misterul morţii Mărioarei Rostaş, o tânără care se mutase cu familia la Dublin a rămas nerezolvat. Cetăţean român de etnie romă, Mărioara se mutase în Irlanda alături de toţi membrii familiei sale şi trăia în special din cerşit. 

În fatidica zi de 6 ianuarie 2008, ea a fost momită de o persoană necunoscută care i-a cerut să o însoţească în schimbul promisiunii că îi va oferi 10 euro şi o va duce la un restaurant din Dublin. De altfel, fratele ei a fost ultimul care a văzut-o în viaţă, urcând într-o maşină, notează Irish Times.

Responsabil de moartea fetei ar fi un clan infracţional irlandez. Fraţii Eric, Keith şi John Wilson, alături de verişorul lor Alan şi nepotul Luke au format în Dublin un temut clan - clanul Wilson. 

Cazul româncei, considerat atipic în Irlanda

Dacă de regulă femeile irlandeze din clasa de mijloc, căsătorite şi cu copii cad victime violenţei domestice, iar de cele mai multe ori sunt ucise chiar de soţii lor, cazul Mărioarei a ieşit din tipare. 

Tânăra era o emigrantă săracă, stabilită de puţin timp în Irlanda şi avea în comun cu alte victime doar vulnerabilitatea. Aşa se face că, dacă în cazul morţii lui Rachel O'Reilly, Siobhan Kearney, Celine Cawley şi Sophie Toscan du Plantier presa irlandeză a publicat spaţii largi, iar opinia publică a fost scandalizată, în cazul româncei totul a fost dat uitării doar la câteva zile după sângerosul eveniment.

Nici reţelele sociale nu s-au aprins, nu au existat proteste de stradă şi niciun irlandez nu a ieşit să ceară „recuperarea străzilor din mâinile clanurilor criminale” şi „siguranţă pentru femei”, mai aminteşte sursa citată.

La 13 ani de la dispariţia şi moartea sa, doi jurnalişti irlandezi, Stephen Breen şi Owen Conlon au scris o carte despre clanul Wilson şi despre fărădelegile comise de membrii acestuia, multe dintre ele nepedepsite. Un spaţiu generos i-a fost acordat Mărioarei Rostaş şi cazului rămas încă nerezolvat după 13 ani, iar presa irlandeză a preluat subiectul. Cartea „The Hitmen – Povestea cu adevărat şocantă a unei familii de ucigaşi plătiţi” a trezit un interes enorm, deşi a fost publicată abia în urmă cu o săptămână.

Jurnaliştii cu experienţă, specializaţi în anchete şi ştiri despre crima organizată, cei doi fac parte din echipa Irish Times. Şi pentru că presa irlandeză în general şi opinia publică din această ţară a uitat suferinţele româncei şi mai ales faptul că ucigaşii ei nu au fost încă pedepsiţi, cei doi au decis să relateze povestea terifiantă şi sfâşietoare a ultimelor zile din viaţa Marioarei şi a anchetei ulterioare.

Ce s-a întâmplat

Breen şi Conlon amintesc că Mărioara Rostaş era dintr-o familie de romi cetăţeni români şi era originară din Timişoara. Mărioara şi cei 12 fraţi ai săi s-au mutat la finele lui 2007 în nordul Dublinului şi trăiau în special din munci ziliere şi din cerşit.

„Mărioara cerşea de la şoferii care treceau pe intersecţia dintre Lombard Street şi Pearse Street din sudul oraşului Dublin în după-amiaza zilei de duminică, 6 ianuarie 2008, când a fost luată. Un şofer s-a oprit şi i-a spus câteva cuvinte în limba ei maternă, oferindu-se să o ducă şi să-i cumpere un meniu la McDonald’s şi să o aducă înapoi.  A mers cu el şi nu a mai fost văzută niciodată în viaţă de familia ei. Fratele ei Dumitru (13 ani) a fost ultimul care a văzut-o”, au scris irlandezii. 

Breen şi Conlon au descris în cartea lor detalii cumplite despre drama familiei în orele de după ce fiica lor a fost răpită.

Neştiind ce să facă, membrii familiei Rostaş au rămas ore în şir în intersecţie, în speranţa că fata se va întoarce. Când au realizat că acest lucru nu se va întâmpla, s-au dus la o secţie de Poliţie din Dublin, însă nu au reuşit să comunice cu poliţiştii din cauza barierei lingvistice. Disperaţi, s-au întors în locuinţa unde stăteau fără apă curentă sau curent electric şi au aşteptat în zadar ca Mărioară să se întoarcă sau să-i contacteze. 

Tânăra a încercat într-adevăr să facă acest lucru. A sunat şi a spus că a fost răpită şi a cerut ajutor. Nu ştia ce să facă, era disperată, iar călăii săi au prins-o în timp ce vorbea la telefon şi i l-au luat. Abia după alte 24 de ore poliţiştii au găsit un interpret, dar deja trecuseră aproximativ 72 de ore de la dispariţia fetei. Însă ancheta nu a dus la niciun rezultat, iar lunile s-au scurs fără ca poliţiştii să reuşească să dea de urma fetei.

„Îl avea pe Diavol în privire”

Cazul ei a ajuns la ştiri şi în emisiuni TV. Poliţia a primit două apeluri anonime, unul în iunie şi altul în septembrie. De fiecare dată anchetatorilor li s-a spus că făptaşul ar fi Alan Wilson. Unul dintre martorii care a preferat anonimatul a susţinut că Mărioara, „fata străină”, fusese împuşcată într-o casă din Dublin, care a fost ulterior incendiată. 

Ancheta criminalistică a stabilit că într-adevăr au fost trase mai multe focuru de armă în casa şi în apropierea casei indicate. Maxine Wilson, proprietara casei inciendiate, a recunoscut la interogatoriu că fata a fost adusă şi ţinută în casa ei. A spus şi că ucigaşul a împuşcat-o pe româncă fiindcă „îl avea pe Diavol în privire”.

Maxine Wilson, sora presupusului ucigaş, le-a povestit celor doi prieteni despre teribila crimă a tinerei românce Acesta dezvăluie cum un martor i-a spus unui poliţist „Mi-a spus că ucigaşul a adus-o pe româncă înapoi la ea acasă. A spus că a împuşcat-o în cap. Am întrebat-o de ce şi mi-a spus că i-a zis că îl are pe Diavol în privire”.

Maxine şi patenerul ei au acceptat să le dea şi alte informaţii poliţiştilor şi au fost incluşi într-un program de protecţie a martorilor. Poliţiştii au descoperit şi rămăşiţele fetei, însă în pofida acestui fapt nu s-a reuşit să se demonstreze clar că tânăra a fost ucisă de Alan Wilson.

La proces, Alan Wilson a pledat nevinovat la acuzaţia că ar fi ucis-o pe adolescenta de 18 ani şia fost suficient de convingător pentru a fi declarat nevinovat. Asta după ce principalul martor, partenerul lui Maxine Wilson, a fost discreditat de avocaţii apărării, iar mărturia sa a fost considerată neconvingătoare. Totuşi, câţiva ani mai târziu Alan Wilson a ajuns în cele din urmă în închisoare, dar după ce a fost judecat într-un alt caz, în 2017. 

Vă mai recomandăm şi:

O româncă de 18 ani, condamnată în Anglia pentru uciderea unui celebru campion de dans. A folosit „Respiraţia Diavolului”

Declaraţie jignitoare la adresa românilor făcută de un politician scoţian: „Cerşetorii români sunt toţi graşi ca nişte porci bine hrăniţi”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite