„Medicamentele generice sunt periculoase în caz de transplant“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, Mihai Lucan, susţine că înlocuirea medicamentelor originale cu cele generice pentru pacienţii care au suferit un transplant de rinichi poate duce la respingerea transplantului şi chiar la deces.

Şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, Mihai Lucan, a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, în cadrul simpozionului cu tema "Alternative terapeutice în imunosupresia post-transplant", că dacă nu se aplică aşa cum trebuie trecerea de la medicamentul original la generice "în mod sigur va creşte rata de respingere, vor fi mulţi bolnavi care vor trebui internaţi pentru reject", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Ca urmare a iniţiativelor Ministerului Sănătăţii, o mare parte dintre medicamentele originale de imunosupresie ale pacienţilor transplantaţi vor fi înlocuite cu medicamente generice, care au aceeaşi formulă chimică, dar sunt mai ieftine. Trecerea bolnavilor de pe medicamentul cu care grefa funcţiona bine pe un alt medicament despre care nu se ştie cu certitudine dacă are aceleaşi efecte asupra toleranţei organismului ca şi cel original, poate să reprezinte un element foarte periculos. Unul dintre efectele introducerii acestor generice va fi creşterea ratei de respingere a transplantului. Dacă nu se aplică aşa cum trebuie trecerea de la medicamentul original pe generice în mod sigur va creşte rata de respingere, vor fi mulţi bolnavi care vor trebui internaţi pentru reject. Or tratamentul pentru reject este mult mai scump decât tratamentul cu medicamentul original. Este un semnal de alarmă pe care îl trag. Pot apărea mulţi pacienţi care îşi resping grefa, iar unii dintre ei pot muri. Nu ne putem permite acest lucru şi trebuie să luăm măsuri", a spus Lucan.
El a afirmat că înlocuirea medicamentelor originale cu generice este periculoasă şi pentru că nu se ştie cum se absorb acestea din urmă.

„Românii sunt prea săraci să-şi permită lucruri ieftine“

"Imunosupresoarele au o marjă foarte mică între toxicitate şi eficienţă. Dacă se dă prea mult şi se absoarbe prea mult, devin toxice, dacă se dă prea puţin, bolnavul respinge rinichiul. Noi suntem în situaţia în care pur şi simplu aceste medicamente au fost admise şi prescrise şi se găsesc în farmacii, decizia fiind luată din raţiuni de economie. Şi în alte ţări se aplică acest sistem al genericelor, dar, în prealabil, s-au făcut teste sofisticate care să ateste că medicamentele generice au aceeaşi eficienţă ca şi medicamentul original. Altfel, toată munca noastră, toţi banii cheltuiţi până acum sunt degeaba. Ideea este să găsim între aceste medicamente generice pe cele care au o eficienţă similară cu originalul, în aşa fel încât să nu producă perturbări esenţiale în evoluţia pacienţilor", a spus şeful ICUTR Cluj-Napoca.
Mihai Lucan a declarat că românii sunt prea săraci ca să îşi permită să ia lucruri ieftine, existând riscul ca, dacă se administrează medicamente ieftine pacienţilor, "să fie nevoie de o cantitate mai mare de lucru, de urmărire, de testare şi de tratamentul unor complicaţii care costă mai mult în final decât medicamentul original mai scump".
"În România, un transplant renal costă de trei ori mai ieftin decât în SUA, iar dializa este de 1,5 ori mai ieftină. În acest context, nu ar fi mai bine să facem mai multe transplanturi, iar cheltuielile cu metoda de înlocuire a deficitelor funcţionale ale pacienţilor să treacă mai uşor?", s-a întrebat Lucan.
Şeful ICUTR Cluj-Napoca a precizat că în ţările occidentale trecerea de la un medicament original la unul generic se face în spital, la pacienţi care sunt la începutul evoluţiei grefei, "şi nu la bolnavi care sunt transplantaţi de 10 - 15 ani şi cărora li se schimbă medicamentul care i-a ţinut în viaţă până acum".

„Este periculos“

"Este periculos. Generice sunt utile, vor ajunge obligatorii din cauza condiţiilor economice, dar modalitate de administrare a genericelor nu este o jucărie şi nu trebuie făcută ca o consecinţă a unui act normativ sau a unui contabil, că este mai ieftin. Ce se întâmplă dacă vine o firmă şi prezintă un medicament generic şi mai ieftin? Începi să schimbi din ieftin în mai ieftin şi pierzi din vedere esenţa, adică pacientul", a spus Lucan. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Irimia a declarat, la rândul său, în cadrul simpozionului, că mesajul instituţiei pe care o reprezintă "este unul de susţinere pentru toţi pacienţii"."Căutăm ca lucrurile să meargă bine şi să evităm costurile inutile în sănătate şi pentru sănătate", a spus Irimia.
La simpozion au participat peste o sută de persoane din întreaga ţară care au suferit intervenţii de transplant renal la ICUTR Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite