Lumina Sfântă va fi adusă, sâmbătă, cu un avion de mici dimensiuni de la Bucureşti la Cluj

Lumina Sfântă va fi adusă, sâmbătă, cu un avion de mici dimensiuni
de la Bucureşti la Cluj

Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la Cluj şi în 2013 cu un avion de mici dimensiuni  FOTO: citynews.ro

Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim va fi adusă în sâmbătă, cu un avion special, de o delegaţie a Patriarhiei Române, cu binecuvântarea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. Iar de la Bucureşti va fi dusă cu trei avioane de mici dimensiuni la Cluj-Napoca, Timişoara, Satu Mare şi Suceava.

Ştiri pe aceeaşi temă

De la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi dusă, sâmbătă seara, cu trei avioane de mici dimensiuni la Suceava, Satu-Mare (cu escală în Cluj-Napoca) şi Timişoara.

Cum apare Lumina Sfântă

Sâmbătă dis-de-dimineaţă, după slujba Prohodului, toate luminile şi toate candelele din Sfântul Mormânt şi din biserica în care se află acesta se sting, se aşează vată curată pe piatra de deasupra mormântului. Apoi, apoi se închide uşa mormântului în faţa clerului şi a întregii mulţimi cu două panglici de pânză albă, cu peceţi din ceară la capete, aşezate încrucişat. Din acel moment, poliţiştii israelieni păzesc Sfântul Mormânt. În biserica devenită neîncăpătoare, se află mii de oameni, veniţi din toate colţurile lumii, pentru a vedea minunea, povestesc cei care au fost martori la acest eveniment, relatează Mediafax.
Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat numai în stihar, veşmânt care simbolizează giulgiurile cu care Iisus a fost înfăşurat în groapă, intră în paraclisul Sfântului Mormânt, în timp ce un diacon ţine un potir de aur foarte preţios şi aşteaptă la uşă.

La mormânt, patriarhul îngenunchează stând cu capul plecat pe Sfânta Piatră şi face rugăciunea tainică. Apoi, o adiere lină se simte pe deasupra pietrei Sfântului Mormânt. Adierea dispare, pe piatră încep să apară stropi de lumină albă-albăstruie. Patriarhul "adună lumina cu mâinile şi o aşează în vasul de aur". Luând două buchete de lumânari, patriarhul le aprinde, din vas, şi strigă: "Veniţi de primiţi Lumina!", povestesc cei care au asistat la o astfel de slujbă, citţi de Mediafax..

Tradiţia Patriarhiei Române de a aduce în ţară Lumina Sfântă a fost instituită în 2009 de PF Daniel.

Mai puteţi citi:

UPDATE Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la Cluj cu un avion particular

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: