La ce să ne aşteptăm în următoarele luni în privinţa pandemiei. Factori benefici pentru îndreptarea situaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O campanie de vaccinare reuşită ar duce la scăderea semnificativă a cazurilor de Covid FOTO Pixabay
O campanie de vaccinare reuşită ar duce la scăderea semnificativă a cazurilor de Covid FOTO Pixabay

România pare că a trecut de vârful celui de-al treilea val, iar în ultimele trei săptămâni s-a făcut remarcată o scădere a numărului de infectări zilnice. Acest lucru nu înseamnă că pandemia a fost învinsă, atrag atenţia experţii.

Prin definiţie, pandemiile sunt imprevizibile, iar parcursul lor nu este liniar, ci este marcat de suişuri şi coborâşuri, aşa-numitele valuri între care există perioade liniştite, unele lăsând chiar impresia că pandemia e pe sfârşite sau chiar că s-a încheiat. Chiar şi aşa, specialiştii îşi pot face o idee, iar în unele cazuri pot anticipa felul în care va decurge o anumită perioadă, de regulă limitată. 

„Adevărul” a încercat să afle la ce ne-am putea aştepta în următoarea perioadă de la pandemie, iar pentru asta a apelat la patru experţi: doi epidemiologi, un expert în sănătate publică şi un medic. Este vorba despre epidemiologii Ştefan Dascălu (Oxford) şi Doina Azoicăi (preşedintele epidemiologilor români), expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş şi medicul Angela Câmpean.

Ştefan Dascălu crede că este prematur să ne gândim că pandemia a fost învinsă şi consideră că echilibrul actual este unul fragil. „În continuare, secţiile ATI sunt pline, lucrurile nu par să evolueze prea bine. Având în vedere că urmează relaxări de Paşte şi că autorităţile vor să treacă la primele relaxări încă din iunie, există riscul să avem noi creşteri ale infecţiilor. Trebuie multă atenţie, iar la restricţii să se renunţe doar atunci când scade serios presiunea pe sistemul sanitar”, a spus Dascălu, care e cercetător la Oxforf.

Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi, e şi ea rezervată. Deşi se aşteaptă ca situaţia să se îmbunătăţească semnificativ în următoarele luni, pe fondul temperaturii ridicate şi a campaniei de vaccinare, ea atrage atenţia că războiul cu virusul nu a fost câştigat.

Ne mai aşteaptă un val, „mult redus faţă de cele anterioare”

 „Vremea mai caldă va aduce cu certitudine o circulaţie mai redusă a virusului. De la începutul verii, va deveni mai clară tendinţa, iar pe acest fond ar putea să apară primele ridicări de restricţii, o decizie absolut corectă din punctul meu de vedere. Restricţiile ar putea fi ridicate în mare parte în această vară şi să avem o vară liniştită cu condiţia ca oamenii să aibă totuşi grijă şi să respecte anumite reguli. Cred că vom avea un nou val, al patrulea, din toamnă, când va începe să se răcească vremea, dar un val mult redus faţă de cele anterioare”.

Expert în politici de sănătate publică, Răzvan Cherecheş nu crede că e momentul să ne relaxăm prea mult. Totuşi, e de acord că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie bună, însă atrage atenţia că e nevoie în continuare de prudenţă: „Măsurile luate au dat în general roade, dar încă situaţie e delicată. Totuşi, în mod normal vom continua să asistăm la scăderea numărului de infecţii şi pe fondul încălzirii vremii, dar şi pe fondul avansării campaniei de vaccinare. Treptat, lucrurile vor ajunge să arate tot mai bine în această vară, ceea ce nu înseamnă că scăpăm de pandemie în următoarele luni.”

Şi Răzvan Cherecheş crede că ne aşteaptă un nou val, peste câteva luni, după finalul sezonului cald. „Va fi, probabil, un nou val, dar mult mai redus. Vaccinarea va face diferenţa până actunci, astfel că vom avea mult mai puţine cazuri decât în valurile precedente”, mai spune el.

Medicul Angela Câmpean are de departe cel mai optimist mesaj. Ea crede că România poate ajunge în situaţia în care să scape de toate restricţiile, la finele verii. „Eu am zis de la început, acest val îşi va pierde rapid din intensitate, vedem şi pe cifrele oficiale că sunt tot mai puţine cazuri. Vine încetişor şi vara, lumea îşi va petrece tot mai mult timp în aer liber, iar cazurile veţi vedea că vor scădea tot mai mult. Merg 100% pe ce a spus premierul Cîţu, cred că sunt şanse mari ca de la sfârşitul verii să nu mai avem restricţii şi să ne întoarcem la viaţa normală. Pentru asta, autorităţile vor trebuie însă să îi convingă pe oameni să se vaccineze”, crede ea.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Închiderea supermarketurilor de la 18, analizată de experţi. La ce concluzie au ajuns aceştia

România, pe ultimul loc la sport, deşi ajută la prevenirea COVID-19 şi recuperarea după boală

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite