Iureş la Cluj: Nu poţi face industrie de film, nu poţi investi într-o piaţă care nu absoarbe produsele

Iureş la Cluj: Nu poţi face industrie de film, nu poţi investi într-o piaţă care nu absoarbe produsele

Marcel Iureş este unul dintre laureatii din acest an

 Actorul Marcel Iureş, aflat la Cluj la un eveniment al festivalului de film de comedie, a criticat faptul că, în România, vânzarea filmelor este "aproape în colaps" din cauza lipsei cinematografelor şi a spus că nu se poate face industrie de film într-o piaţă care nu absoarbe produsele.

Ştiri pe aceeaşi temă

Marcel Iureş a declarat, duminică, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă în cadrul Festivalului Internaţional de Film "Comedy Cluj", că nu există o strategie şi nicio finanţare corespunzătoare din partea autorităţilor. "E bine că se întâmplă festivaluri de film, dar piaţa e neconectată, festivalurile sunt ca o compensare a inexistenţei pieţei, a infrastructurii şi a unor planuri de priorităţi ale statului român. Se stă slab, aproape de colaps, în materie de piaţă de vânzare de film, pentru că nu sunt mai cinematografe. Înainte de ’89 aveam 300 de săli, mai sunt 50 de săli. Nu poţi face industrie de film, nu poţi investi într-o piaţă care nu absoarbe produsele. Neexistând piaţă, nu ai ce conecta, consumatorii sunt puţini puţini. Filme care fac 100.000 de euro în cinci ani sunt catalogate mari succese. Nu există o strategie, nicio finanţare corespunzătoare din partea autorităţilor, nicio provocare", a spus Iureş.

Statul român, un bolovan ce nu prea vrea nimic
Acesta a apreciat prestaţia unor tineri cineaşti, precum Cristi Puiu sau Cristian Mungiu, care "au reuşit să facă un lucru nemaipomenit pentru cinematograful românesc şi l-au ridicat foarte sus din punctul de vedere al premiilor, atenţiei, al încadrării ca mesaj cinematografic în Europa". "Am primit şi o marcă a ţării, avem o etichetă. Nu e un val, e un grup de tineri foarte onest. Ei sunt foarte cinstiţi în ceea ce fac, spun ce văd cu ochii. S-ar putea, dacă se închide un cerc după nişte ani, şi ei evoluează în direcţia în care şi-au propus, să poată fi numiţi val. Ei nu umblă cu şmecherii, au şi învăţat pe parcursul facerii filmelor şi au evoluat de la un film la altul, dar din păcate, se simte un grad de ostilitate între două blocuri, ei, şi statul român, care este ca un bolovan ce nu prea vrea nimic", a afirmat actorul.

Ideile istorice lipsesc cu desăvârşire din proiectele cinematografice actuale
Marcel Iureş a adăugat că a constatat că ideile istorice lipsesc cu desăvârşire din proiectele cinematografice actuale, fiind subiecte de care nu se atinge nimeni. "Despre Constatin Brâncoveanu, care a fost un martir, nu s-a gândit nimeni să facă un film. Nu înţeleg de ce nu se fac? Eu cred că lumea ar vrea. E vorba o formă de surzenie şi de prostie", a subliniat actorul. Marcel Iureş a mai spus că speră să mai joace într-un film regizat de Lucian Georgescu, cu care a colaborat la "Tatăl fantomă", în condiţiile în care acesta participă cu un proiect la concursul cu finanţate al CNC. "Ne mai jucăm o dată de-a filmul, Lucian Georgescu e un om foarte deştept, este de specialitate, e tobă de carte, scrie bine şi lasă actorul destul de liber", a mai spus Iureş. Marcel Iureş este protagonistul spectacolului "Absolut!", regizat de Alexandru Dabija, producţie a Teatrului ACT din Bucureşti, care va avea loc duminică, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca în cadrul Festivalului Internaţional de Film "Comedy Cluj".  "Comedy Cluj" se desfăşoară în perioada 12 - 21 octombrie la Cluj-Napoca.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările