Ina Curic a luptat pentru pace în Irak, Burundi şi Sudan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ina Curic a fost lucrător pentru pace în cele mai periculoase locuri din lume. Dacă în Irak a trebuit să facă faţă unui atac militar, în Burundi a învăţat femeile abuzate cum să facă bani.

„În toate locurile unde am muncit m-am confruntat cu stereotipii în ceea ce priveşte femeile. Eu sunt o femeie hotărâtă şi nu mi-a fost frică”, spune Ina Curic. A demonstrat că poate să facă faţă, de la egal la egal, reprezentanţilor sexului puternic, chiar şi în cele mai periculoase zone din lume, precum Irak, Burundi sau Sudan.

Clujeanca a fost implicată, în ultimii şase ani, în proiecte care aveau ca scop sprijinul umanitar şi logistic oferit localnicilor aflaţi în zone de război. După ce a făcut parte din echipa de implementare a proiectelor „Cercetaşilor români” până în 2001, a fost una dintre cele care au pus Institutul Român pentru Pace (PATRIR) din Cluj. În 2004, a decis să plece într-o misiune, în Irak, ca angajată ai unei organizaţii nonguvernamentale din Cehia, cu scopul de a sprijini dezvoltarea societăţii civile locale.

Atacaţi de grupări irakiene

Cu un an în urmă, trupele americane invadaseră ţara, aşa că nu sperau la o misiune uşoară. „Ştiam la ce să mă aştept. A fost o experienţă pe care mi-am dorit-o. Acolo mi-am dat seama că foarte mulţi oameni nu sunt, defapt, pregătiţi, să înţeleagă conflictele”, a explicat Ina Curic. Prima experienţă a fost şocantă. Deşi ar fi trebuit să petreacă în Irak mai bine de trei luni, Ina a stat aici doar şase săptămâni, după ce mai multe organizaţii nonguvernamentele şi companii comerciale care activau în zonă au fost atacate de grupări rebele.

Atât ea, cât şi alţi colegi ai săi au reuşit să scape cu viaţă în urma acestui atac, fiind refugiaţi la cea mai apropiată bază militară din zonă. Burundi, a fost altă provocare pentru clujeancă, prima misiune a Inei în Africa. Aici a fost implicată, ca angajată a Transnational Foundation for Peace and Future Research, în proiecte care vizau egalitate de şase dintre femei şi bărbaţi, oferind prin experienţa acumulată sprijin pentru 13 organizaţii non-guvernamentale locale.

Atelier de produs săpun în Burundi

Ina Curic a realizat în Burundi un inedit proiect prin care a învăţat 20 de femei abuzate în timpul războiului cum să facă bani. A reuşit să strângă fonduri, de la prieteni şi cunoştinţe, pentru a face un atelier prin care aceste femei să înveţe să facă săpun: „Degeaba oferi consiliere, dacă nu le dai posibilitatea acestor femei să devină independente financiar.



Aceste femei care fost abuzate, violate în timpul războiului şi au rămas şi cu copii nerecunoscuţi de stat, sunt stigmatizate de societate”. De curând, Ina s-a întors dintr-o altă misiune care a durat doi ani, în Sudan. Aici a avut parte de şase tratamente pentru malarie. „Traiul acolo a fost destul de greu. Când am ajuns noi nu exista niciun sistem de salubrizare. Abia puteai să respiri. Mă spălam cu apa de ploaie. Acum lucrurile s-au mai schimbat. Oricum în Juba, era parfum comparativ cu alte zone în Sudan”, a conchis Ina Curic, care a fost angajată în Sudan în cadrul unei organizaţii care manageria proiectele de dezvoltate a infrastracturii din zonă.

PROFIL
Data şi locul naşterii: 13 decembrie 1979, Suceava
Educaţie: Master în studii de pace şi conflicte în cadrul Universităţii Europene de Pace din Austria
Starea civilă: căsătorită

Ce-i place: Îmi place foarte mult viaţa de la ţară. Îmi plac meşteşugurile tradiţionale. Când am timp liber fac linguri de lemn, de pildă. De asemenea, îmi place să merg în munte, să fiu cât mai mult în natură

Ce nu-i place: Nu-mi plac lipsa de onestitate, violenţa şi abuzul de alcool. Alcoolul, în opinia mea, nu a fost una dintre cele mai bune invenţii. Am văzut mulţi oameni suferind din această cauză.

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite